Εκπαιδευτήρια Παλλάδιο | iSquare

Εκπαιδευτήρια Παλλάδιο

iPad: ένα εκπαιδευτικό εργαλείο 21ου αιώνα.

Πώς θα προετοιμάσουμε τα παιδιά μας για τη ζωή τους μετά το σχολείο; Πώς θα είναι ευτυχισμένα και παραγωγικά στο παρόν και στο μέλλον; Πώς θα αποκτήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες του 21ου αιώνα;

Αυτές είναι οι ερωτήσεις που απασχολούν τους εκπαιδευτικούς σε όλο τον κόσμο. Τις απαντούν, αλλάζοντας τη δομή της τάξης, το μάθημα και φυσικά τα μέσα που χρησιμοποιούν.

Παρακολουθώντας ένα μάθημα στο ΠΑΛΛΑΔΙΟ, μπορεί να δει κανείς τις αλλαγές που σταδιακά έγιναν τα τελευταία χρόνια. Όπως λένε οι άνθρωποι του σχολείου, η εισαγωγή του του iPad σε κλίμακα 1:1 (μία συσκευή για κάθε μαθητή) ολοκλήρωσε τη μετάβαση σε μία διαφορετική οργάνωση του μαθήματος. Το iPad αποτελεί για τους μαθητές και τους δασκάλους τους ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό εργαλείο, ένα μέσο που μετατοπίζει το επίκεντρο του μαθήματος στο κάθε παιδί ξεχωριστά, που του δίνει πρόσβαση στην πληροφόρηση και την ευκαιρία να ανακαλύπτει τη γνώση.
"Τα παιδιά δείχνουν περισσότερο ενδιαφέρον για το μάθημα. Η διάθεσή τους να ερευνήσουν, να ψάξουν και να δημιουργήσουν έχει αυξηθεί! Επίσης, είναι εύκολο να αξιοποιήσουν πολλές και διαφορετικές πηγές. Για παράδειγμα, στο μάθημα της Ιστορίας προσεγγίσαμε συγκριτικά δύο μεγάλες επαναστάσεις, την Αμερικανική και τη Γαλλική, μέσω της εφαρμογής poPlet. Οι μαθητές συνέλεξαν υλικό, φωτογραφίες, βίντεο, στοιχεία και πληροφορίες, εντόπισαν ομοιότητες και διαφορές συνδέοντας τα στοιχεία.", Σοφία Ρεντζελά, Δασκάλα Στ’ Δημοτικού.

Χρησιμοποιώντας το λογισμικό της Apple, η εκπαιδευτική ομάδα του ΠΑΛΛΑΔΙΟΥ αλλάζει τη μορφή του εκπαιδευτικού υλικού. Τα νέα, ηλεκτρονικά βιβλία, τα iBooks, είναι πληρέστερα καθώς περιλαμβάνουν διαδραστικό υλικό, που σχεδιάζουν οι δάσκαλοι, για να προκαλούν το ενδιαφέρον των παιδιών.

Κυρίως όμως, χρησιμοποιώντας τα iPad, τα παιδιά επικοινωνούν και συνεργάζονται, ακόμα και όταν το μάθημα έχει τελειώσει. Ψάχνουν πληροφορίες, τις διαχειρίζονται και επιλέγουν όσες χρειάζονται και θεωρούν αξιόπιστες. Επίσης, με έξυπνο και δημιουργικό τρόπο, διαλέγουν τα εργαλεία (εφαρμογές) που προτιμούν, για να κάνουν πρωτότυπες εργασίες.
"Τα παιδιά κάνουν πρόθυμα τα καθήκοντά τους και τα στέλνουν χρησιμοποιώντας το Εdmodo. Αξιοποιούν όλες τις δυνατότητες του iPad κατά την προετοιμασία για το μάθημά τους. Ανυπομονούν για τα projects που κάνουν χρησιμοποιώντας διαφορετικές εφαρμογές κάθε φορά, ανάλογα με το θέμα, όπως iMovie, keynote, photophix, flipagram." ,Γιάννα Ζαραφέτα, Καθηγήτρια Αγγλικών.

Σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς του ΠΑΛΛΑΔΙΟΥ, η εισαγωγή των iPad στην εκπαιδευτική διαδικασία έδωσε πολύ μεγάλη ώθηση όχι μόνο στα κλασικά μαθήματα , αλλά και στα υπόλοιπα αντικείμενα, όπως η Μουσική και τα Καλλιτεχνικά.

"Όλοι λέμε ότι με τα iPad γίνεται πιο δημιουργικό το μάθημά μας. Τι πιο δημιουργικό από μια συσκευή που δίνει στα χέρια των παιδιών πληκτροφόρα, έγχορδα και κρουστά όργανα, και τη δυνατότητα σ´ αυτή την ηλικία να ενορχηστρώσουν γνωστά τους κομμάτια; Και γιατί όχι, αργότερα να συνθέσουν και να πάρει μορφή η μελωδία που σιγοψιθυρίζουν στο διάλειμμα, με έναν πραγματικά μαγικό τρόπο!" , Άντζελα Βαλλιανάτου – Καθηγήτρια Μουσικής.
Εντυπωσιακός είναι ο τρόπος που οι μαθητές στο ΠΑΛΛΑΔΙΟ υποδέχτηκαν την εισαγωγή των iPad: ο αρχικός ενθουσιασμός για το νέο εργαλείο που είχαν στα χέρια τους , μετουσιώθηκε σε διάθεση για να επικοινωνούν και να συνεργάζονται, να κάνουν εργασίες και να ανακαλύπτουν τη γνώση με το δικό τους τρόπο. Τα παιδιά απέκτησαν ένα επιπλέον κίνητρο για να έρχονται χαρούμενα στο σχολείο και να δουλεύουν αποτελεσματικά.

"Το iPad πιστεύω πως βοηθάει σε όλα τα μαθήματα. Μπορούμε να παρακολουθούμε βίντεο, 3D κτήρια και μπορούμε να βρούμε εύκολα το μέρος όπου βρίσκεται ένας τόπος. Με το iPad μας δίνεται η ευκαιρία να κάνουμε και εργασίες. Δεν υπάρχουν πολλά σχολεία που να χρησιμοποιούν iPad, γι' αυτό είμαστε τυχεροί που το σχολείο μας τα χρησιμοποιεί!", Bασίλης – μαθητής Στ’ Τάξης.

Με λίγα λόγια, η υπεύθυνη σχεδιασμού του εκπαιδευτικού υλικού, κ. Εύη Παπούλη, συνοψίζει την αλλαγή που έφερε η εισαγωγή των iPad στο ΠΑΛΛΑΔΙΟ:
"To iPad δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να αποκτήσουν δεξιότητες που θα είναι απαραίτητες στη μελλοντική ακαδημαϊκή, επαγγελματική και προσωπική τους ζωή. Τα παιδιά βρίσκονται ήδη στο πρώτο βαγόνι για το μεγάλο ταξίδι της τεχνολογίας. Εμείς αρκεί να τους δώσουμε το εισιτήριο..."