Εκπαιδευτήρια Καίσαρη | iSquare

Εκπαιδευτήρια Καίσαρη

Τα iPad στα Εκπαιδευτήρια Καίσαρη.

Πώς η τεχνολογία στα χέρια έμπειρων δασκάλων μπορεί να κάνει τη μάθηση συναρπαστική.

"Φανταστείτε το μάθημα να γίνεται με τρόπο τέτοιο που να μοιάζει περισσότερο με παιχνίδι, παρά με παραδοσιακή διδασκαλία. Ακόμη και μαθητές που αντιμετωπίζουν κάποια μαθησιακή δυσκολία ή είχαν την τάση να αφαιρούνται, συμμετέχουν πλέον με ενθουσιασμό!", Πέτρος Παναγιώτου, Υπεύθυνος Τμήματος Υπολογιστών στο Δημοτικό.

"Το iPad αποτελεί ένα μαγικό εκπαιδευτικό εργαλείο που βοηθάει το δάσκαλο να "απογειώσει" τη διδασκαλία του και να τη μετατρέψει σε μια συναρπαστική εμπειρία για το μαθητή.", Κάτια Μηλιαρέση, Συντονίστρια του Τμήματος Ανάπτυξης Διαδραστικού Υλικού iPad στο Δημοτικό.
Η Σχολή Καίσαρη ιδρύθηκε το 1960 στο Παλαιό Φάληρο από το όνειρο του Ανδρέα Καίσαρη για τη δημιουργία ενός οικογενειακού σχολείου που διατηρεί προσωπική σχέση με τους μαθητές του και τις οικογένειές τους. Από το 1995 ξεκίνησε η λειτουργία των Εκπαιδευτηρίων Καίσαρη σε υπερσύγχρονα κτήρια στη Βάρη Αττικής σε μία ιδιόκτητη καταπράσινη έκταση 35 στρεμμάτων, με συνεχιστές του ονείρου τα παιδιά του, Ηλία και Αύρα Καίσαρη.

Η εμπειρία των Εκπαιδευτηρίων Καίσαρη στο χώρο της εκπαίδευσης μάς έχει διδάξει ότι οφείλουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις σε όλους τους τομείς και, ύστερα από μελέτη και κριτική σκέψη, να υιοθετούμε τις καινοτομίες που ταιριάζουν με τη νοοτροπία μας και ταυτόχρονα δίνουν εφόδια στους σημερινούς μαθητές μας και αυριανούς ενήλικες πολίτες. Έτσι, μετά τη μακροχρόνια επιτυχημένη ένταξη των Τεχνολογιών Πληροφορικής στην εκπαίδευση (διαδραστικοί πίνακες σε κάθε τάξη, εργαστήρια Υπολογιστών, αλληλεπιδραστικές ψηφιακές τάξεις, διαδικτυακή εκπαιδευτική πλατφόρμα), ήταν επόμενο να αναγνωρίσουμε τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες που προσφέρει η χρήση iPad τόσο στους μαθητές, όσο και στους εκπαιδευτικούς και να τα εντάξουμε στο πρόγραμμα διδασκαλίας αρχικά της Δ´ Δημοτικού και στη σταδιακά στην Ε´ και Στ´ Δημοτικού.
Στα Εκπαιδευτήρια Καίσαρη ακολουθούμε τo εκπαιδευτικό μοντέλο 1:1 (μία ταμπλέτα για κάθε μαθητή) προσφέροντας πρωτότυπο εκπαιδευτικό υλικό στα χέρια του κάθε μαθητή, πάντοτε με στόχο την ποιοτικότερη μάθηση. Το εκπαιδευτικό υλικό δημιουργήθηκε από 12 εκπαιδευτικούς του Τμήματος Ερευνας και Τεχνολογίας του σχολείου σε βάθος ενός έτους και, προτού ενταχθεί στη  Δ´ Δημοτικού, εφαρμόστηκε πιλοτικά. Πρόκειται για μια διαδικασία που συνεχίζεται και για τις επόμενες τάξεις.

Χάρη στο iPad, ο εκπαιδευτικός μπορεί πλέον να επιλέξει ποια μέσα διδασκαλίας εξυπηρετούν καλύτερα τις ανάγκες του μαθήματος και των μαθητών του και να δημιουργήσει το δικό του διαδραστικό ψηφιακό υλικό. Έτσι το ενδιαφέρον της τάξης παραμένει αμείωτο καθώς το μάθημα παρουσιάζεται με σύγχρονο, ζωντανό και ενδιαφέροντα τρόπο μέσω της χρήσης των προσφερόμενων εφαρμογών.
Το iPad ήρθε να λύσει μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που διαχρονικά αντιμετωπίζει κάθε εκπαιδευτικός, τη διατήρηση του ενδιαφέροντος των μαθητών σε όλη τη διάρκεια του μαθήματος και την ενεργητική συμμετοχή τους στο μάθημα. Τώρα οι μαθητές παύουν να είναι παθητικοί δέκτες της γνώσης και αποκτούν ενεργό ρόλο. Πλέον, η διαδικασία της γνώσης γίνεται συναρπαστική. Τα ίδια τα παιδιά ενθαρρύνονται να αναζητήσουν πληροφορίες και καλούνται μέσα από ενδιαφέρουσες δραστηριότητες να εργαστούν ατομικά ή σε ομάδες για να κατακτήσουν το γνωστικό αντικείμενο. Η πληθώρα εφαρμογών του iPad ευνοεί την ενεργοποίηση της δημιουργικότητας και της φαντασίας των παιδιών.
Τέλος, η ταμπλέτα προσφέρει τη δυνατότητα αυτοαξιολόγησης και επανάληψης των ασκήσεων, δίνοντας έτσι στον κάθε μαθητή το χρόνο που χρειάζεται για να τις κατανοήσει, ενώ ταυτόχρονα κάνει τη σχολική τσάντα πιο ελαφριά!