Η τεχνολογία είναι πλέον κομμάτι της καθημερινότητας τόσο για τους γονείς, όσο και για τα παιδιά. Τα παιδιά μπορούν να αποκτήσουν και να αναπτύξουν ικανότητες όπως μνήμη, φαντασία, κριτική σκέψη και συγκέντρωση, μέσω ειδικά σχεδιασμένων εφαρμογών. Εδώ συγκεντρώσαμε και απαντάμε στις πιο συχνές ανησυχίες που συναντάμε στους γονείς σε σχέση με τη χρήση του iPad

"Δεν θέλω το παιδί μου να είναι κολλημένο σε μία οθόνη όλη μέρα.

Ο ρόλος του γονέα σε αυτό είναι πολύ σημαντικός σε όλα τα θέματα άρα και στην τεχνολογία. Θέστε κανόνες και όρια. Εξηγήστε στο παιδί επακριβώς τι χρήση θα κάνει με το iPad και το κυριότερο, ορίστε συγκεκριμένες ώρες μέσα στην ημέρα που το παιδί μπορεί να χρησιμοποιεί την αγαπημένη του συσκευή. Το iPad ενθαρρύνει τα παιδιά να αλληλεπιδρούν με το ψηφιακό και τον πραγματικό κόσμο μέσω νέων και διασκεδαστικών τρόπων. Με τις κάμερες του iPad και χιλιάδες δωρεάν εκπαιδευτικές εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας, όπως το SkyView, τα παιδιά μαθαίνουν για τη φύση και τον πλανήτη με έναν εντελώς νέο, εντυπωσιακό τρόπο – έξω από την τάξη, και όχι μέσα σε αυτή. Παράλληλα, οι γονείς και τα παιδιά μπορούν να απολαύσουν μία ιστορία μαζί με έναν πιο διαδραστικό τρόπο. Με τα Multi -Touch βιβλία από το iBooks Store, μπορούν να κουνήσουν ή να αλλάξουν τις εικόνες ενός παραμυθιού, να χρησιμοποιήσουν τα δάχτυλά τους για να περιστρέψουν ένα αντικείμενο 3D ή να ακούσουν ηχητικά σχόλια. Έτσι το παιδί συμμετέχει άμεσα στη διαδικασία εκμάθησης αξιοποιώντας τα εργαλεία που προσφέρει το iPad, ενώ αναπτύσσεται η φαντασία και η συνολική του αντίληψη.

“Υπάρχουν όντως εφαρμογές που μπορεί να θεωρηθούν εκπαιδευτικές;”

Φυσικά! Υπάρχουν χιλιάδες εφαρμογές iPad και ηλεκτρονικά βιβλία σχεδιασμένα για οποιαδήποτε σχεδόν μαθησιακή ανάγκη. Με πάνω από ένα εκατομμύριο εφαρμογές για το iPad στο App Store, υπάρχει κάτι για όλους, από τα παιδιά που χτίζουν το λεξιλόγιό τους, μέχρι τους ενήλικες που μαθαίνουν μια νέα γλώσσα, ενώ οι εφαρμογές στην κατηγορία “Εκπαίδευση” οργανώνονται με βάση το επίπεδο και την τάξη, έτσι ώστε οι γονείς να μπορούν εύκολα να βρουν αυτό που χρειάζονται. Επιπλέον, το iBooks Store διαθέτει εκατομμύρια βιβλία, συμπεριλαμβανομένων μυθιστορημάτων, βιογραφιών, οδηγών αναφοράς ακόμη και εγχειριδίων, ενώ το iTunes U έχει πολλές δωρεάν διαλέξεις, βίντεο, βιβλία και πολλά άλλα από παγκόσμιους θεσμούς όπως το MIT. Όλα αυτά με ένα απλό search! 

Τέλος, μην ξεχνάς το edupad.gr, το οποίο αποτελεί πλατφόρμα που απευθύνεται σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς των ελληνικών σχολείων όλων των ηλικιών, από Νηπιαγωγείο έως και Λύκειο. Το edupad σου επιτρέπει να ανακαλύψεις τις καλύτερες εκπαιδευτικές εφαρμογές και τα πιο ενδιαφέροντα εκπαιδευτικά βιβλία. Προτείνει επίσης τρόπους που μπορούν αυτά να χρησιμοποιηθούν στη διαδικασία της μάθησης εντός και εκτός τάξης. Επιπλέον, στο edupad θα βρείς αρκετά βιβλία του Υπουργείου Παιδείας για το Δημοτικό, ψηφιοποιημένα και εμπλουτισμένα για χρήση στο iPad.

Το edupad γεννήθηκε από τη συνεργασία της iSquare και μιας ομάδας ταλαντούχων εκπαιδευτικών με ιδιαίτερη γνώση και εμπειρία στη χρήση ψηφιακών εργαλείων στο σχολικό περιβάλλον. Στην κεντρική σελίδα του μπορείς να δεις απευθείας όλες τις εφαρμογές και τα βιβλία για iPad που προτείνουμε.  Αν θέλεις να περιορίσεις την αναζήτηση σου μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα ειδικά διαμορφωμένα φίλτρα. 

“Θέλω να σιγουρευτώ πως το παιδί μου δεν θα κατεβάσει ή θα δει κάτι που δεν πρέπει.

Το iPad προσφέρει τα εργαλεία που χρειάζονται οι γονείς για να αισθάνονται ασφαλείς. Κάθε γονιός μπορεί να ενεργοποιήσει διάφορους περιορισμούς στις Ρυθμίσεις ώστε να ελέγχει τις αγορές εντός εφαρμογής, τους τύπους περιεχομένου και τους ιστότοπους που επισκέπτονται τα παιδιά του. Με τη λειτουργία κοινής οικογενειακής χρήσης οι γονείς μπορούν να ενεργοποιήσουν το "Ask to Buy", με το οποίο τα παιδιά πρέπει να λαμβάνουν άδεια πριν κάνουν αγορές από iTunes, iBooks και App Store. Τέλος, με την “Καθοδηγούμενη Πρόσβαση” οι γονείς μπορούν να περιορίσουν τη συσκευή τους σε μία μοναδική εφαρμογή και να ρυθμίζουν εκείνοι ποιες λειτουργίες εφαρμογών θα είναι διαθέσιμες για χρήση, ακόμη και για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Θα πρέπει να αναβαθμίζω την αγορά μου κάθε χρόνο;

Οι γονείς επενδύοντας σε ένα iPad, επενδύουν σε μία συσκεύη που το παιδί με τον καιρό θα αξιοποιεί ολοένα και περισσότερο. Το App Store έχει πάνω από ένα εκατομμύριο εφαρμογές για το iPad, έτσι ώστε οι μαθητές να μπορούν να κάνουν νέα πράγματα με τη συσκευή που ήδη έχουν. Επίσης, οι δωρεάν ενημερώσεις του λειτουργικού συστήματος iOS προσθέτουν επανασχεδιασμένα ή νέα χαρακτηριστικά και λειτουργίες, έτσι ώστε το iPad και το iPhone να μοιάζουν και να είναι καινούρια για χρόνια.

“Φοβάμαι πως το παιδί μου θα το σπάσει”

Το iPad -όπως όλες οι συσκευές της Apple- είναι ανθεκτικό και έχει σχεδιαστεί για να διαρκεί. H κατασκευή αλουμινίου κάνει το iPad ασυναγώνιστα ανθεκτικό. Παράλληλα υπάρχει μια τεράστια ποικιλία από θήκες για κάθε πορτοφόλι που προστατευούν το iPad από πτώση, ελαφριές, ανθεκτικές σε νερό, ή ακόμα και με ενσωματωμένο πληκτρολόγιο. Ιδιαίτερα πρακτικές και οικονομικές είναι οι μεμβράνες, πλαστικές ή από γυαλί, που προστατεύουν την οθόνη της συσκευής από γρατζουνίες ή σπάσιμο.

“Το παιδί μου μπορεί να το χάσει”

Οι ενσωματωμένες λειτουργίες εξασφαλίζουν πως τα δεδομένα του iPad είναι ασφαλή. Εάν το παιδί χάσει το iPad, οι γονείς μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Find My iPhone, ώστε να το εντοπίσουν σε ένα χάρτη ή να το κλειδώσουν και να εμφανίσουν ένα μήνυμα με τα στοιχεία επικοινωνίας τους, ώστε να μπορεί να επιστραφεί. Το κλείδωμα ενεργοποίησης εμποδίζει οποιονδήποτε να χρησιμοποιήσει ένα iPad εάν χαθεί ή κλαπεί. Εάν οι γονείς ανησυχούν ότι δεν θα πάρουν το iPad πίσω, μπορούν να διαγράψουν όλα τα δεδομένα του από απόσταση, ώστε οι φωτογραφίες, τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και όλα τα άλλα να παραμείνουν ιδιωτικά.

“Μου ζητάει iPad τώρα, αλλά σε λίγο καιρό θα χρειαστεί υπολογιστή. Τι να διαλέξω;


Το iPad Pro είναι ευπροσάρμοστο και ισχυρό για οτιδήποτε μπορεί να χρειαστεί ένας μαθητής. Με τον επεξεργαστή A10X Fusion προσφέρει μεγαλύτερη ταχύτητα και καλύτερα γραφικά από τους περισσότερα φορητούς υπολογιστές. Οι εφαρμογές και τα αξεσουάρ επεκτείνουν τις δυνατότητες του iPad Pro. Οι μαθητές για παράδειγμα μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Apple Pencil για να κρατούν σημειώσεις και να σχολιάζουν τις φωτογραφίες και τα screenshots που έχουν τραβήξει, ενώ με τις Multitasking λειτουργίες μπορούν να κάνουν πολλές εργασίες ταυτόχρονα, όπως να κρατούν σημειώσεις καθώς διαβάζουν ένα ηλεκτρονικό βιβλίο ή κάνουν έρευνα στο διαδίκτυο.

Το δικαίωμα του παιδιού να έχει πρόσβαση στην τεχνολογία και τα διαθέσιμα μέσα της είναι αδιαμφισβήτητο, ενώ ο ρόλος της τεχνολογίας γίνεται όλο και πιο κομβικός στην ανατροφή, την εκπαίδευσή αλλά και την ευρύτερη παιδεία του. Οι γονείς με ψυχραιμία θα χρειαστεί να βρουν τους σωστούς τρόπους, ώστε να αντιμετωπίζουν την καθημερινή επαφή των παιδιών τους με την τεχνολογία οδηγώντας τα με τέτοιο τρόπο ώστε να αντλούν μόνο τα θετικά στοιχεία. Καλό θα είναι οι γονείς να αλληλεπιδρούν με τα παιδιά ακόμα κι όταν εκείνα βρίσκονται μπροστά στην τηλεόραση, τον υπολογιστή ή το tablet. Πρέπει να χρησιμοποιούν τον διάλογο ως μέσο εκμάθησης, την ώρα που τα παιδιά τους βρίσκονται μπροστά στον υπολογιστή ή το κινητό, ώστε εκείνα να μαθαίνουν και να μην παρακολουθούν παθητικά.

Σύμφωνα με την UNICEF: “Όταν η χρήση του διαδικτύου και της τεχνολογίας γίνεται με σωστό τρόπο τότε συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη και εξέλιξη του παιδιού. Ο ρόλος του γονέα, του κηδεμόνα, του εκπαιδευτικού και όλων όσοι σχετίζονται με τα παιδιά είναι πολύ σημαντικός στο να καθοδηγούν σωστά το παιδί να χρησιμοποιεί το διαδίκτυο με ασφάλεια.”