Κωµωδία, τέχνες, ειδήσεις, επιχειρηµατικά νέα, αθλητική ενηµέρωση, εκπαίδευση και πολλή µουσική. Το περιεχόµενο των podcasts είναι ατέλειωτο και φθάνει καθηµερινά σε εσένα εντελώς δωρεάν, ώστε να το απολαµβάνεις τη στιγµή που εσύ επιλέγεις: Όταν είσαι κολληµένος για ώρες στην κίνηση µέσα στο αυτοκίνητο, όταν περπατάς αµέριµνος στους δρόµους της πόλης εξερευνώντας κάθε κρυφή της γωνία ή ακόµη και όταν βρίσκεσαι στο σπίτι σου και δεν έχεις όρεξη για µία ακόµη φορά να περάσεις τον χρόνο σου µπροστά από την τηλεόραση. Μολονότι τα podcasts δεν είναι νέο ψηφιακό µέσο, τον τελευταίο χρόνο γνωρίζουν άνθηση για µία ακόµη φορά. Η ιστορία τους ξεκινάει πριν από περίπου δέκα χρόνια και είναι άρρηκτα συνδεδεµένη και µε την πορεία της Apple, όπως άλλωστε προδίδει και το όνοµά τους (συνδυασµός των λέξεων «pod» -από το iPod- και «broadcast»). 

Από το 2005 οι χρήστες του iTunes έχουν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν µία πλούσια συλλογή µε χιλιάδες podcasts, να ακούσουν και να δουν το πλούσιο περιεχόµενό τους, αλλά και να γίνουν συνδροµητές σε αυτά ώστε να µη χάνουν τα νέα τους «επεισόδια». Υποστηρίζοντας ενεργά το µέσο, η Apple δηµιούργησε την εφαρµογή Podcasts για το iPhone, το iPod touch και το iPad. Με το iOS 8, η Apple αποφάσισε να τη συµπεριλάβει ανάµεσα σε αυτές που προεγκαθίστανται σε κάθε συσκευή. Το γεγονός αυτό σηµατοδότησε µία νέα χρυσή εποχή για το µέσο το οποίο έχει απεριόριστες δυνατότητες. Μήπως έφθασε η στιγµή λοιπόν να εξερευνήσεις και εσύ τα podcasts και να ανακαλύψεις ένα νέο «µαγικό» τρόπο ψυχαγωγίας και ενηµέρωσης; Άλλωστε, δεν θα χρειαστείς τίποτα περισσότερο εκτός από την αγαπηµένη σου iOS συσκευή!

Ανακάλυψε τα Podcasts!

Υπάρχουν χιλιάδες podcasts τα οποία µπορείς να ανακαλύψεις µέσω της εφαρµογής. Εξερεύνησε τα «προτεινόµενα» στα οποία συµπεριλαµβάνονται εξαιρετικές παραγωγές που έχει επιλέξει η Apple, δες ποια είναι τα «κορυφαία» podcasts στην χώρα µας ή επίλεξε µία από τις διαθέσιµες κατηγορίες για να βρεις ένα podcast που σχετίζεται µε το θέµα που σε ενδιαφέρει: Αθλητικά, ειδήσεις, εκπαίδευση, επιστήµη, επιχειρήσεις, θρησκεία, κοινωνία, κωµωδία, µουσική, παιδιά και οικογένεια, παιχνίδια, χόµπι, τέχνες, τεχνολογία, τηλεόραση, κινηµατογράφος ή υγεία. Πολύ γρήγορα θα διαπιστώσεις ότι υπάρχουν podcasts που θα ικανοποιήσουν κάθε σου απαίτηση: Από τις συµβουλές για οδηγούς Mini Cooper έως και τα τελευταία νέα από τον χώρο της αεροναυπηγικής, αλλά και από τις ασκήσεις γυµναστικής για µελλοντικούς γαµπρούς και νύφες έως και τους οδηγούς για καλό βρετανικό κρασί.

Ναι, υπάρχουν podcasts για οτιδήποτε. Αν θες να βελτιώσεις τα αγγλικά σου δοκίµασε το «The English We Speak» του BBC, που σε κάθε τρίλεπτο πρόγραµµά του εξερευνά µία φράση και δίνει παραδείγµατα για την χρήση της. Αν πάλι θέλεις να µάθεις γερµανικά άκουσε τα podcasts της σειράς Deutsch - warum nicht? της Deutsche Welle, τα οποία µάλιστα απευθύνονται σε οµιλητές της ελληνικής γλώσσας. Αν σε ενδιαφέρει η πολιτική και η ενηµέρωση δεν έχεις παρά να ακούσεις τον Επισκέπτη του Μίµη Ανδρουλάκη, το ραδιοφωνικό ντοκιιµαντέρ Infowar του Άρη Χατζηστεφάνου ή το #facepalm του Θοδωρή Γεωργακόπουλου. 

Αν προτιµάς τη διασκέδαση µετά… µουσικής δεν έχεις παρά να ακούσεις τα Offcasts, δηλαδή τα αφιερώµατα και τις εκποµπές του ελληνικού Offradio, αλλά και να «χορέψεις» στους ηλεκτρονικούς ρυθµούς του RA Podcast από το Resident Advisor και του Perfecto Podcast από τον πασίγνωστο Paul Oakenfield. Αν τέλος σε ενδιαφέρει η τεχνολογία, τότε δοκίµασε το Click του BBC Radio ή το Engadget του οµώνυµου site. 

Δες και άκουσε τις συνδροµές σου

Είναι πολύ πιθανό να βρεις δεκάδες podcasts που σε ενδιαφέρουν, ενώ είναι εξαιρετικά απίθανο να µπορείς να τα παρακολουθήσεις όλα χωρίς να γίνεις συνδροµητής σε αυτά. Αν λοιπόν εντοπίσεις κάποιο podcast που σε ενδιαφέρει πραγµατικά, τότε µη διστάσεις να αγγίξεις την επιλογή «Συνδροµή». Μην ανησυχείς, δεν υπάρχει καµία χρέωση! Με τη συνδροµή, η εφαρµογή θα αναλάβει να «κατεβάσει» αυτόµατα τα τελευταία επεισόδια των αγαπηµένων σου podcasts ώστε να µπορείς να τα δεις ή να τα ακούσεις αµέσως! 

Η λήψη τους µπορεί να γίνει µόνο όταν έχεις συνδεθεί σε Wi-Fi δίκτυο ώστε να µην χρεωθείς για τη µεταφορά δεδοµένων από τον πάροχό σου. Ωστόσο, αν αυτό δεν σε προβληµατίζει δεν έχεις παρά να αλλάξεις τις ρυθµίσεις και, γιατί όχι, να κάνεις ακόµη και stream των εκποµπών που θέλεις να ακούσεις. Αν το podcast περιέχει και βίντεο δεν έχεις παρά να το δεις στην τηλεόρασή σου µε τη βοήθεια ενός Apple TV, ενώ αν επιλέξεις να αποκοιµηθείς το βράδυ ακούγοντας κάποιο επεισόδιο, τότε θα σου φανεί χρήσιµο το Χρονόµετρο Ύπνου.

Βάλε τάξη στα podcasts σου

Μπορείς να δηµιουργήσεις «σταθµούς» και να συµπεριλάβεις τα αγαπηµένα σου podcasts, ώστε να ακούς ή και να βλέπεις όλα τα επεισόδιά τους όποτε θέλεις. Μία ειδική On-The-Go playlist µπορεί επίσης να περιέχει µόνο συγκεκριµένα ώστε να µπορέσεις να τα ακούσεις το ένα µετά το άλλο, χωρίς να χρειαστεί να συµβουλευθείς την οθόνη της συσκευής σου. 

Αν έχεις ξεχωρίσει κάποιο επεισόδιο που δεν θα ήθελες ποτέ να «χαθεί», δεν έχεις παρά να το επισηµάνεις ώστε να διατηρηθεί ένα αντίγραφό του στη συσκευή σου. Και αν κάποιο podcast δεν υπάρχει στον πλούσιο κατάλογο του iTunes - κάτι σχεδόν απίθανο - δεν έχεις παρά να εισάγεις την ηλεκτρονική του διεύθυνση στην αναζήτηση, ώστε αυτό να προστεθεί στις συνδροµές σου. 

Φυσικά, τα αγαπηµένα σου επεισόδια µπορείς να τα µοιραστείς µε τους φίλους σου µε διάφορους τρόπους: Μέσω AirDrop, Messages και Mail ή ακόµη και µε την κοινοποίησή τους στο Facebook ή το Twitter.

Το iCloud «θυµάται» αν έχεις ακούσει ή αν έχεις δει κάποιο τµήµα ενός podcast, ώστε να µπορείς να συνεχίσεις να το ακούς ή να το βλέπεις στο Mac, το PC σου ή στο Apple TV. Αναλαµβάνει επίσης να συγχρονίσει τις συνδροµές σου, αλλά και τους προσωπικούς σου σταθµούς!