Πέρυσι, το OS X Yosemite εισήγαγε έναν τολµηρά ανανεωµένο και µοντέρνο σχεδιασµό, καθώς επίσης και πολλά πρωτοποριακά χαρακτηριστικά, τα οποία συνέβαλλαν στο να γίνει το λειτουργικό σύστηµα µε τον ταχύτερο ρυθµό υιοθέτησης στην ιστορία των υπολογιστών. Βασισµένο σε αυτές τις ισχυρές βάσεις, το OS X El Capitan βελτιστοποιεί την εµπειρία και βελτιώνει τις επιδόσεις, ώστε µε κάθε σου κλικ να ανακαλύπτεις ακόµη περισσότερα που µπορείς να αγαπήσεις. Θα µπορέσεις λοιπόν να εστιάσεις την προσοχή σου ταυτόχρονα σε περισσότερες από µία εφαρµογές στην ίδια επιφάνεια εργασίας, να ανακαλύψεις πιο εύκολα όλες τις πληροφορίες που σε ενδιαφέρουν, αλλά και να παρακολουθήσεις ακόµη πιο «εντατικά» τα αγαπηµένα σου sites. Αυτά και όλα τα άλλα που συνηθίζεις να κάνεις µε τον Mac σου, γίνονται ακόµη πιο γρήγορα και χωρίς καθυστερήσεις. Και µε τη βοήθεια του Metal για Mac, θα απολαµβάνεις ταχύτερες επιδόσεις στα αγαπηµένα σου παιχνίδια, σε απαιτητικές εφαρµογές, καθώς και όπου αλλού είναι απαραίτητο. Υποµονή λοιπόν µέχρι το φθινόπωρο και το OS X El Capitan θα το βρεις στο Mac App Store, εντελώς δωρεάν!

Βελτιστοποιηµένη εµπειρία

Μερικές φορές οι λεπτοµέρειες είναι εκείνες που κάνουν τη διαφορά. Ορισµένες θα τις προσέξεις από την πρώτη στιγµή που θα έρθεις σε επαφή µε το OS X El Capitan. Όπως τη στιγµή εκείνη που θα επιχειρήσεις να εντοπίσεις τον κέρσορα στην οθόνη, αµέσως µετά την εκκίνηση του Mac σου. Μετακίνησε απότοµα το ποντίκι ή τα δάχτυλά σου στο trackpad και αυτός θα γίνει πολύ µεγαλύτερος ώστε να ελκύσει το βλέµµα σου. Αµέσως µετά θα προσέξεις ότι κάθε λέξη που εµφανίζεται σε κάθε στοιχείο του λειτουργικού - στα εικονίδια, τα παράθυρα, το menu κ.ο.κ. είναι πολύ πιο ευδιάκριτη. Αυτό οφείλεται στη San Francisco, τη νέα και µοντέρνα γραµµατοσειρά συστήµατος η οποία είναι θεαµατική σε κάθε οθόνη! Στο OS X El Capitan όµως έχουν γίνει και πολλές άλλες βελτιστοποιήσεις: Το Mission Control, που σου επιτρέπει πολύ εύκολα να «δεις» ταυτόχρονα όλα τα παράθυρα των εφαρµογών που χρησιµοποιείς, απέκτησε ένα πολύ πιο ξεκάθαρο σχεδιασµό, ώστε να µπορείς ευκολότερα να εντοπίσεις ό,τι «ψάχνεις». Με ένα απλό swipe, όλα τα παράθυρα τακτοποιούνται στην οθόνη και πάντοτε στην ίδια σχετική θέση, χωρίς κανένα από αυτά να «κρύβεται» κάτω από κάποιο άλλο. Κι αν η οθόνη σου έχει γεµίσει από παράθυρα, δεν έχεις παρά να «σύρεις» κάποιο από αυτά στο άνω µέρος της οθόνης ώστε να δηµιουργηθεί µία ακόµη επιφάνεια εργασίας (Space). Μολονότι όµως το να εκτελείς ταυτόχρονα πολλές εφαρµογές είναι κάτι συνηθισµένο σε κάθε Mac, ορισµένες φορές είναι προτιµότερο να εστιάζεις την προσοχή σου µόνο σε µία µε τη βοήθεια του full-screen view. Αν όµως θέλεις να εστιάσεις την προσοχή σου σε δύο εφαρµογές; Σε αυτό ακριβώς θα σε βοηθήσει το νέο Split View, ώστε να µπορείς για παράδειγµα να κάνεις σχέδια για δείπνο µε τους φίλους σου στα µηνύµατα, ενώ ταυτόχρονα αναζητάς κάποιο εστιατόριο στους Χάρτες ή να επεξεργάζεσαι ένα έγγραφο στο Pages, ενώ ταυτόχρονα κάνεις την έρευνά σου στο Safari! 

Βελτιωµένες εφαρµογές

Βελτιώσεις όµως έχουν γίνει και σε όλες εκείνες τις εφαρµογές που χρησιµοποιείς καθηµερινά στο Mac σου. Έτσι, στο Safari θα µπορείς να «καρφιτσώνεις» τα αγαπηµένα σου sites - όπως το Facebook ή το Twitter, ώστε να µπορείς γρήγορα να έχεις πρόσβαση σε αυτά, αλλά και να τα εντοπίζεις εύκολα ανάµεσα σε όλα τα άλλα που τυχόν βρίσκονται σε ξεχωριστά tabs. Και αν κάποιος ενοχλητικός ήχος ακούγεται από µία από τις ιστοσελίδες που έχεις «ανοίξει», δεν έχεις παρά να τον απενεργοποιήσεις µε ένα κλικ στο νέο κουµπί σίγασης. Στο Mail θα µπορέσεις να αξιοποιήσεις τις «έξυπνες προτάσεις», οι οποίες θα αναγνωρίσουν αυτόµατα ονόµατα και γεγονότα που περιέχονται στα emails σου και θα σε προτρέψουν να τα προσθέσεις στις επαφές σου και το ηµερολόγιό σου αντίστοιχα. Μπορείς επίσης να κάνεις ένα απλό swipe ώστε να διαγράψεις µηνύµατα - όπως ακριβώς και στο iOS - ή ακόµη και να δεις ταυτόχρονα περισσότερα από ένα emails όταν το Mail «τρέχει» σε πλήρη οθόνη. Στο Photos θα µπορέσεις να προσθέσεις τοποθεσίες σε µία εικόνα ή σε µία ολόκληρη «στιγµή», καθώς επίσης και να ταξινοµήσεις τα άλµπουµ είτε ανά ηµεροµηνία, είτε ανά τίτλο. Επιπρόσθετα, θα έχεις τη δυνατότητα να κατεβάσεις «extensions» από το Mac App Store που έχουν δηµιουργήσει ανεξάρτητοι developers και τα οποία θα σου επιτρέψουν να επεξεργαστείς τις φωτογραφίες σου µε ακόµη περισσότερους τρόπους. Ριζικές αλλαγές έχουν γίνει στην εφαρµογή Notes, οι οποίες θα σου δώσουν τη δυνατότητα να κάνεις drag and drop απευθείας στις σηµειώσεις σου φωτογραφίες, PDFs, βίντεο και πολλούς άλλους τύπους αρχείων, καθώς επίσης και να προσθέσεις σε αυτές περιεχόµενο απευθείας από άλλες εφαρµογές, όπως το Safari και το Maps, µε τη βοήθεια του Share menu. Όπως και στο iOS 9, τα Notes στη νέα έκδοση του OS X υποστηρίζουν και τη δηµιουργία checklists, ώστε να µπορείς να διαχειρίζεσαι τις λίστες σου και να «σβήνεις» από αυτές ό,τι έχεις ήδη «τακτοποιήσει». 

Βελτιωµένη αναζήτηση

Το Spotlight γίνεται ακόµη πιο έξυπνο στο OS X El Capitan, καθώς πλέον µπορεί να δώσει αποτελέσµατα για πολλά ακόµη θέµατα, όπως ο καιρός, οι τιµές των µετοχών, τα αθλητικά, τη δηµόσια συγκοινωνία, αλλά και τα web video. Μπορείς πλέον να αλλάξεις το µέγεθος του παραθύρου του Spotlight ώστε να βλέπεις περισσότερα αποτελέσµατα ή ακόµη και να το µετακινήσεις οπουδήποτε στην οθόνη.

Βελτιωµένες επιδόσεις

Το OS X El Capitan βελτιώνει σηµαντικά τις επιδόσεις του συστήµατος, ώστε να µπορείς να κάνεις ακόµη πιο γρήγορα οτιδήποτε. Ακόµη κι αν αυτό είναι τόσο απλό όσο το άνοιγµα µιας εφαρµογής (1,4 φορές ταχύτερο), η εναλλαγή εφαρµογών (2 φορές ταχύτερη), η παρουσίαση των πρώτων emails (2 φορές ταχύτερη) και η απεικόνιση ενός αρχείου PDF στο Preview (4 φορές ταχύτερη). Και αυτό είναι µόνο η αρχή: Το Metal, η πρωτοποριακή τεχνολογία που ανέπτυξε η Apple και εισήγαγε πέρυσι στο iOS, περνάει στο OS X και αναλαµβάνει να επιταχύνει το Core Animation και το Core Graphics, ώστε να βελτιώσει την ταχύτητα της επεξεργασίας των γραφικών έως και 50% και την αποδοτικότητα έως 40%, γεγονός που έχει ως αποτέλεσµα τις καλύτερες επιδόσεις σε κάθε εφαρµογή. Το Metal εκµεταλλεύεται επίσης πλήρως την CPU και την GPU του Mac σου, παρέχοντας ακόµη πιο γρήγορα γραφικά στα παιχνίδια, αλλά και τις απαιτητικές εφαρµογές.  

Το OS X El Capitan θα είναι διαθέσιµο στο Mac App Store το φθινόπωρο και θα µπορεί να εγκατασταθεί σε κάθε Mac που ήδη «τρέχει» το OS X Yosemite.