Σήµερα, περισσότεροι άνθρωποι από ποτέ αγαπούν να χρησιµοποιούν τον Mac. Και ένας από τους σηµαντικότερους λόγους είναι το OS X, το πανίσχυρο λειτουργικό σύστηµα που βρίσκεται στην «καρδιά» κάθε Mac. Το OS X El Capitan, η νεότερη έκδοσή του, βασίστηκε στις πρωτοποριακές λειτουργίες και το πανέµορφο design που εισήγαγε πέρυσι το OS X Yosemite, βελτιστοποιώντας την εµπειρία χρήσης και βελτιώνοντας τις επιδόσεις, ώστε µε κάθε σου κλικ να ανακαλύπτεις ακόµη περισσότερα που µπορείς να αγαπήσεις.

Όπως, για παράδειγµα, τους νέους τρόπους µε τους οποίους µπορείς να διαχειριστείς τα παράθυρα των εφαρµογών και τα spaces, ώστε να κάνεις την εργασία σου αποδοτικότερη. Αλλά και το νέο Spotlight, που θα σου επιτρέψει να βρεις ακόµη πιο εύκολα ότι αναζητάς, τόσο στο Mac σου, όσο και οπουδήποτε αλλού. Πολλές αλλαγές όµως έχουν γίνει και σε όλες εκείνες τις εφαρµογές που χρησιµοποιείς σε καθηµερινή βάση, όπως το Photos, το Safari, το Mail και το Apps, ενώ, ταυτόχρονα, το Notes επανασχεδιάστηκε εκ νέου ώστε να είναι ικανό να συλλέξει εκτός από τις σκέψεις σου, φωτογραφίες, χάρτες, συνδέσµους προς ιστοσελίδες και πολλά άλλα. Και όλα αυτά, όπως και οτιδήποτε αγαπάς να κάνεις στο Mac σου - από το να ανταλλάσσεις µηνύµατα µέχρι και το να διασκεδάζεις µε τα αγαπηµένα σου παιχνίδια, θα γίνεται ταχύτερα από ποτέ, αφού το OS X El Capitan είναι πιο γρήγορο, αλλά και πιο αποδοτικό από ποτέ! Τι περιµένεις λοιπόν για να το δοκιµάσεις; Θα το βρεις ήδη στο Mac App Store, από το οποίο και µπορείς να το κατεβάσεις εντελώς δωρεάν!

Λεπτοµέρειες που κάνουν τη διαφορά
Πριν από έναν χρόνο, το OS X Yosemite εισήγαγε ένα τολµηρά ανανεωµένο και µοντέρνο σχεδιασµό, καθώς επίσης και πολλά πρωτοποριακά χαρακτηριστικά, τα οποία συνέβαλλαν στο να γίνει το λειτουργικό σύστηµα µε τον ταχύτερο ρυθµό υιοθέτησης στην ιστορία των υπολογιστών. Πάνω σε αυτά τα γερά θεµέλια «χτίστηκε» το OS X El Capitan, στο οποίο όµως έχουν γίνει πολλές µικρές βελτιώσεις. Ως συνήθως όµως, οι λεπτοµέρειες είναι εκείνες που κάνουν τη διαφορά. Κάποιες από αυτές ενδεχοµένως να τις προσέξεις από την πρώτη στιγµή, όπως για παράδειγµα την χρήση της San Francisco, της νέας γραµµατοσειράς συστήµατος που είναι θεαµατική σε κάθε οθόνη. Ή το νέο Mission Control που έχει πολύ πιο ξεκάθαρο σχεδιασµό, ώστε να µπορείς πολύ ευκολότερα να εντοπίσεις τα παράθυρα όλων των εφαρµογών που «τρέχεις». Αλλά και τις πολλές αλλαγές που έχουν γίνει στις αγαπηµένες σου εφαρµογές, ώστε να µπορείς να κάνεις περισσότερα από ποτέ µε αυτές. Τις περισσότερες βελτιώσεις όµως δε θα τις δεις. Σταδιακά, είναι βέβαιο ότι θα τις αντιληφθείς, αφού όλα εκείνα που συνηθίζεις να κάνεις µε το Mac σου, µπορείς τώρα να τα κάνεις πολύ πιο γρήγορα, αλλά και πολύ πιο εύκολα. Πραγµατοποίησε λοιπόν χωρίς δεύτερη σκέψη την αναβάθµιση στη νέα έκδοση του λειτουργικού και συνέχισε να απολαµβάνεις κάθε στιγµή που εργάζεσαι, διασκεδάζεις και βιώνεις µε τον Mac σου!

Tip: Συµβαίνει σε όλους, οπότε µην ανησυχείς δεν είσαι ο µόνος που αντιµετωπίζεις το συγκεκριµένο «πρόβληµα»: o κέρσορας του ποντικιού έχει την τάση να «χάνεται» ανάµεσα στα παράθυρα όλων εκείνων των εφαρµογών που έχουν ανοίξει ταυτόχρονα στην οθόνη. Μην πανικοβάλλεσαι! Κάνε µία µικρή, επαναλαµβανόµενη κίνηση µε το ποντίκι ή το trackpad και ο κέρσορας θα γίνει πολύ µεγαλύτερος ώστε να µπορείς να τον εντοπίσεις ευκολότερα µε το βλέµµα σου. Σταµάτησε κάθε κίνηση και ο κέρσορας θα αποκτήσει και πάλι τις φυσιολογικές του διαστάσεις. Κι αν για οποιονδήποτε λόγο αυτό δε σε εξυπηρετεί - όπως για παράδειγµα όταν παίζεις κάποιο παιχνίδι - δεν έχεις παρά να απενεργοποιήσεις τη συγκεκριµένη λειτουργία από το Accessibility των System Preferences.

Δώσε σε δύο εφαρµογές όλη σου την προσοχή
Το να εκτελείς ταυτόχρονα πολλές εφαρµογές είναι ένα από τα πολλά που συνηθίζεις να κάνεις στο Mac σου. Το να εστιάζεις την προσοχή σου µόνο σε µία από αυτές είναι ένα ακόµη. Και στο OS X El Capitan, έχεις τη δυνατότητα να συνδυάσεις τα προτερήµατα της κάθε προσέγγισης µε τη βοήθεια του Split View! Ο λόγος για µία νέα λειτουργία, που θα σου επιτρέψει να «γεµίσεις» όλη την οθόνη του Mac σου µε δύο εφαρµογές, που εσύ θα επιλέξεις. Με αυτόν τον τρόπο θα µπορέσεις να κάνεις τα σχέδιά σου για το βράδυ µε τους φίλους σου µέσω του Messages, τη στιγµή που αναζητάς το εστιατόριο στο οποίο θα δειπνήσετε στο Maps. Ή να συντάσσεις ένα κείµενο στο Pages καθώς κάνεις την έρευνά σου στο Web µε το Safari. Όλα αυτά, χωρίς να αποσπάται η προσοχή σου από όλες τις άλλες εφαρµογές που τυχόν τρέχουν στο Mac σου και χωρίς να χρειάζεται να µετακινείς παράθυρα. Και η επιφάνεια εργασίας σου βρίσκεται πάντοτε µόνο ένα swipe µακριά, ώστε να µπορείς πολύ εύκολα να συνεχίσεις να κάνεις οτιδήποτε άλλο.

Tip: Το πράσινο πλήκτρο που βρίσκεται στην άνω αριστερή γωνία σε κάθε «παράθυρο» των εφαρµογών στο OS X είναι αυτό που θα σου επιτρέψει να εκµεταλλευθείς το Split View. Αν το πιέσεις στιγµιαία, τότε η εφαρµογή θα καταλάβει όπως συνήθως όλη την οθόνη. Αν όµως συνεχίζεις να το πιέσεις καθώς µετακινείς το παράθυρο είτε προς την αριστερή, είτε προς τη δεξιά πλευρά της οθόνης, τότε θα ενεργοποιηθεί το Split View. Αµέσως µετά δεν έχεις παρά να κάνεις «κλικ» στην εφαρµογή που θέλεις να καταλάβει το υπόλοιπο τµήµα της οθόνης. Φυσικά, µπορείς να καθορίσεις την «έκταση» που καταλαµβάνει κάθε εφαρµογή. 

Tip: Αν έχεις ήδη ενεργοποιήσει το full screen ώστε να αφοσιωθείς µόνο σε µία εφαρµογή, τότε είναι πολύ εύκολο να αξιοποιήσεις και το Split View ώστε να χρησιµοποιήσεις και µία δεύτερη. Πίεσε το Control-Up ή κάνε swipe µε τρία δάχτυλα προς τα πάνω, ώστε να ενεργοποιηθεί το Mission Control. Μετά, δεν έχεις παρά να «σύρεις» οποιοδήποτε από τα παράθυρα που εµφανίζεται από το κέντρο προς το πάνω µέρος της οθόνης (Spaces Bar), «ρίχνοντάς» το πάνω στη µικρογραφία της full screen εφαρµογής που χρησιµοποιούσες.

Διαχειρίσου αποτελεσµατικά τους χώρους σου   
Το βελτιωµένο Mission Control θα σε διευκολύνει να δεις και να οργανώσεις πολύ εύκολα ότι «τρέχει» στο Mac σου. Με ένα απλό swipe, όλα τα παράθυρα που είναι εκείνη τη στιγµή ανοιχτά στην επιφάνεια εργασίας σου «στοιχίζονται» το ένα δίπλα στο άλλο, χωρίς κανένα από αυτά να κρύβεται κάτω από κάποιο άλλο. Τοποθετούνται µάλιστα περίπου και στην ίδια σχετική θέση, ώστε να µπορείς πολύ εύκολα να εντοπίζεις µε το βλέµµα σου αυτό που αναζητάς. Κι αν πραγµατικά έχεις ανοίξει τόσα πολλά παράθυρα ώστε να µην υπάρχει διαθέσιµη επιφάνεια για ακόµη περισσότερα, δεν έχεις παρά να δηµιουργήσεις όλο τον απαιτούµενο «χώρο». Μετακίνησε οποιοδήποτε από αυτά από το κέντρο προς το άνω τµήµα του Mission Control και αυτόµατα θα δηµιουργηθεί ένας νέο desktop space.

Tip: Αν το Mac σου έχει trackpad, τότε δεν έχεις παρά να κάνεις swipe µε τρία δάχτυλα προς τα πάνω για να µεταφερθείς στο Mission Control. Αν όχι, τότε πίεσε Control + Up (ή το πλήκτρο Fn στο οποίο υπάρχει το σύµβολο µε τα 3 παραλληλόγραµµα - F3 σε desktop ή Fn+F11 στα φορητά). Αν δεν σε βολεύουν αυτά τα shortcuts δεν έχεις παρά να τα αλλάξεις από τα System Preferences. Αν θέλεις τα παράθυρα να οµαδοποιούνται ανά εφαρµογή, όπως συνέβαινε και παλαιότερα, τότε θα βρεις τη σχετική επιλογή (Group window by application) στις ρυθµίσεις του Mission Control. Και αν τέλος επιθυµείς να κάνουν στην άκρη (κυριολεκτικά) όλα τα παράθυρα ώστε να δεις την επιφάνεια εργασίας σου, κράτησε πατηµένο το Command τη στιγµή που πιέζεις το Fn πλήκτρο µε τα 3 παραλληλόγραµµα ή εναλλακτικά έκτεινε τα τρία δάχτυλά και τον αντίχειρά σου ταυτόχρονα στο trackpad.

Ευκολότερη διαχείριση των emails   
Το Mail στο OS X El Capitan θα σου επιτρέψει να διαχειριστείς την ηλεκτρονική σου αλληλογραφία ακόµη πιο αποτελεσµατικά. Όταν το χρησιµοποιείς σε full-screen mode, το email που συντάσσεις «κρύβεται» προσωρινά στο κάτω µέρος της οθόνης ώστε να µπορείς να έχεις πρόσβαση στο Inbox σου και να µπορείς να συµβουλευθείς κάποιο άλλο µήνυµα ή ακόµη και να αντιγράψεις κείµενο και attachments από αυτό. Κι αν ετοιµάζεις πολλές απαντήσεις - την ίδια στιγµή - πλέον θα δυσκολευθείς καθόλου, αφού η καθεµία από αυτές θα τη βρεις στο δικό της ξεχωριστό tab. Ταυτόχρονα όµως το Mail έχει γίνει και πιο έξυπνο. Έτσι, αν ανταλλάσσεις συχνά µηνύµατα µε άτοµα που δεν τα έχεις προσθέσει στις επαφές σου, τότε θα µπορείς να το κάνεις αυτό µε ένα µόνο κλικ. Θα σε ενηµερώσει επίσης αυτόµατα και στην περίπτωση που η ηλεκτρονική διεύθυνση ενός ατόµου που βρίσκεται στις επαφές σου έχει αλλάξει. 

Tip: Τώρα µπορείς να διαχειριστείς την αλληλογραφία σου στο Mac, τόσο εύκολα όσο και σε κάθε iOS συσκευή σου. Θέλεις λοιπόν να απαλλαγείς γρήγορα από όλα τα µηνύµατα που εδώ και τόσους µήνες συγκεντρώνονται στο Inbox σου; Κάνε swipe προς τα δεξιά ώστε να σηµειώσεις ξεχωριστά το καθένα από αυτά ως αναγνωσµένο ή µη αναγνωσµένο. Κάνε swipe προς τα αριστερά ώστε να το διαγράψεις. Αυτό ήταν!

Ακόµη καλύτερες φωτογραφίες   
Το OS X El Capitan υποστηρίζει την προθήκη εργαλείων που ήδη διατίθενται από το Mac App Store και τα οποία είναι προσβάσιµα απευθείας από την εφαρµογή Photos. Με αυτόν τον τρόπο θα µπορείς να επεξεργαστείς τις φωτογραφίες σου µε περισσότερους τρόπους ώστε να δηµιουργήσεις ακόµη πιο θεαµατικά αποτελέσµατα. Χρησιµοποίησε λοιπόν άφοβα ένα «απαλό» φίλτρο ή κάποιο εργαλείο που είναι ικανό να µειώσει αποτελεσµατικά το θόρυβο κάθε φωτογραφίας. Εκτός των άλλων, το βελτιωµένο Photos προσφέρει νέους τρόπους οργάνωσης των φωτογραφιών σου ώστε να µπορείς να τις εντοπίσεις ακόµη πιο εύκολα, υποστηρίζει την εµφάνιση των Live Photos που µπορεί να απαθανατίσει η κάµερα των νέων iPhone 6s, ενώ έχει και εµφανώς βελτιωµένες επιδόσεις.

Tip: Το Photos στο OS X El Capitan έχει βελτιστοποιηθεί ώστε να σε διευκολύνει να οργανώσεις τις φωτογραφίες σου. Έτσι, θα µπορέσεις να προσθέσεις µία τοποθεσία σε µία ή περισσότερες εικόνες, ταυτόχρονα. Μπορείς επίσης να πραγµατοποιήσεις µαζικές αλλαγές στους τίτλους, τις περιγραφές και στις λέξεις-κλειδιά των φωτογραφιών σου. Ευκολότερη γίνεται επίσης και η διαδικασία «ονοµατοδοσίας» στα Faces, ενώ τέλος επιτρέπεται η ταξινόµηση των άλµπουµ (και των περιεχοµένων τους) κατά ηµεροµηνία, τίτλο και άλλα.

Ευέλικτες και αποτελεσµατικές αναζητήσεις   
Το Spotlight γίνεται ακόµη πιο έξυπνο στο OS X El Capitan, καθώς µε µία απλή αναζήτηση µπορείς πλέον να ενηµερωθείς για τον καιρό που επικρατεί στην πόλη σου - αλλά και σε κάθε περιοχή του πλανήτη, τα αποτελέσµατα των αγώνων και τις τιµές των µετοχών, καθώς επίσης και να βρεις βίντεο από το Web ή ακόµη και πληροφορίες για τις µετακινήσεις µε τα µέσα µαζικής µεταφοράς. Η αναζήτηση µε το Spotlight όµως γίνεται και πολύ πιο εύκολη, καθώς είναι σε θέση πια να καταλάβει κάθε έκφραση που θα διατυπώσεις µε «φυσική γλώσσα» (για την ώρα τα Ελληνικά δεν υποστηρίζονται, όµως µπορείς να το δοκιµάσεις στα Αγγλικά, καθώς επίσης και Γαλλικά, Γερµανικά, Ισπανικά, Ιταλικά και Κινέζικα). Για παράδειγµα, δεν έχεις παρά να ψάξεις για «email from John in April» και το Spotlight θα σου εµφανίσει όλα τα µηνύµατα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που σου έστειλε ο John εκείνο τον µήνα. Κατανοητές γίνονται και πιο πολύπλοκες φράσεις και έτσι δεν υπάρχει κανένας λόγος για να µη δοκιµάσεις να βρεις το «spreadsheet I worked on yesterday that contains budget». Η κατανόηση της φυσικής γλώσσας δεν περιορίζεται µόνο στο Spotlight, αλλά λειτουργεί εξίσου απροβληµάτιστα στο Mail, αλλά και στο Finder. Και κάτι τελευταίο: Το Spotlight είναι και αρκετά πιο ευέλικτο, αφού πλέον µπορείς να αλλάξεις το µέγεθός του ώστε να δεις περισσότερα αποτελέσµατα ή ακόµη και να το µετακινήσεις σε οποιαδήποτε άλλη θέση.

Tip: Με το Spotlight µπορείς να βρεις οτιδήποτε. Δοκίµασε για παράδειγµα το «Αthens photos» για να δεις τις φωτογραφίες σου από την Αθήνα ή το «emails from Giorgos» για να εµφανιστούν τα µηνύµατα που σου έχει στείλει ο Γιώργος. Αν αναζητήσεις αρχεία, τότε µπορείς να εκµεταλλευθείς και την προεπισκόπηση για να δεις το περιεχόµενό τους χωρίς να τα «ανοίξεις» - πλέον µπορείς µε αυτόν τον τρόπο να δεις ακόµη και βίντεο. Κράτησε πατηµένο το Command ώστε να δεις που βρίσκεται το κάθε αρχείο. Και φυσικά, µπορείς επιπρόσθετα να χρησιµοποιήσεις το Spotlight για το γρήγορο launching εφαρµογών, όπως επίσης και για τη µετατροπή νοµισµάτων, θερµοκρασιών και διαφόρων µονάδων µέτρησης, την πραγµατοποίηση µαθηµατικών πράξεων ή ακόµη και για την εύρεση του ορισµού µίας λέξεως.

Ευκολότερη διαχείριση των emails   
Το Mail στο OS X El Capitan θα σου επιτρέψει να διαχειριστείς την ηλεκτρονική σου αλληλογραφία ακόµη πιο αποτελεσµατικά. Όταν το χρησιµοποιείς σε full-screen mode, το email που συντάσσεις «κρύβεται» προσωρινά στο κάτω µέρος της οθόνης ώστε να µπορείς να έχεις πρόσβαση στο Inbox σου και να µπορείς να συµβουλευθείς κάποιο άλλο µήνυµα. Κι αν ετοιµάζεις πολλές απαντήσεις - την ίδια στιγµή - πλέον θα δυσκολευθείς καθόλου, αφού η καθεµία από αυτές θα τη βρεις στο δικό της ξεχωριστό tab. Ταυτόχρονα όµως το Mail έχει γίνει και πιο έξυπνο. Έτσι, αν ανταλλάσσεις συχνά µηνύµατα µε άτοµα που δεν τα έχεις προσθέσει στις επαφές σου, τότε θα µπορείς να το κάνεις αυτό µε ένα µόνο κλικ. Θα σε ενηµερώσει επίσης αυτόµατα και στην περίπτωση που η ηλεκτρονική διεύθυνση ενός ατόµου που βρίσκεται στις επαφές σου έχει αλλάξει. 

Tip: Τώρα µπορείς να διαχειριστείς την αλληλογραφία σου στο Mac, τόσο εύκολα όσο και σε κάθε iOS συσκευή σου. Για να απαλλαγείς γρήγορα από όλα τα µηνύµατα που συγκεντρώνονται στο Inbox σου; Κάνε swipe προς τα δεξιά ώστε να σηµειώσεις ξεχωριστά το καθένα από αυτά ως αναγνωσµένο ή µη αναγνωσµένο. Κάνε swipe προς τα αριστερά ώστε να το διαγράψεις. Αυτό ήταν! Με απλές χειρονοµίες τα εισερχόµενά σου θα πάψουν πολύ γρήγορα να σε απασχολούν ώστε να µπορέσεις να συγκεντρωθείς µε τις σηµαντικότερες εργασίες σου. Ο εξυπνότερος τρόπος για να σερφάρεις   

Με το OS X El Capitan, ο καλύτερος browser στο Mac σου έρχεται εξοπλισµένος µε νέα εργαλεία που θα κάνουν ακόµη ευκολότερη την περιήγησή σου στο Web. Όλες εκείνες τις ιστοσελίδες που συνηθίζεις να επισκέπτεσαι σε καθηµερινή βάση δεν έχεις παρά να τις κάνεις «pin». Με αυτόν τον τρόπο, αυτές θα ανοίγουν αυτόµατα κάθε φορά που θα ανοίγεις το Safari, ενώ επιπρόσθετα θα παραµένουν συνεχώς ενηµερωµένες. Δεν καταλαµβάνουν µάλιστα πολύτιµο χώρο στη λίστα µε τις καρτέλες, αφού το µόνο που θα βλέπεις είναι το εικονίδιο που αντιστοιχεί σε αυτές, αντί για το πλήρες όνοµά τους. Κι αν κάποια στιγµή κατά τις περιηγήσεις σου, συναντήσεις κάποιο streaming βίντεο που θα ήταν προτιµότερο να το απολαύσεις στη µεγάλη οθόνη της τηλεόρασής σου, δεν έχεις παρά να αξιοποιήσεις το Air Play. Κάνε απλά κλικ στο εικονίδιό του και το Apple TV θα αναλάβει την αναπαραγωγή του.