Κάθε Mac περιλαµβάνει προηγµένες υποστηρικτικές τεχνολογίες οι οποίες βοηθούν κάθε άνθρωπο να απολαµβάνει ανεµπόδιστα την ισχύ και την απλότητα του OS X. Αν έχεις προβλήµατα όρασης ή ακοής ή αν αντιµετωπίζεις κινητικές ή µαθησιακές δυσκολίες, τότε µια πληθώρα εξελιγµένων λειτουργιών - όπως το VoiceOver, η αναγνώριση φωνής και κειµένου σε οµιλία, το FaceTime, αλλά και µία σειρά από χρήσιµα εργαλεία - θα σε βοηθήσουν να εργαστείς µε εναλλακτικούς τρόπους, αλλά και να χειριστείς ευκολότερα το Mac σου.

Απόλυτος φωνητικός έλεγχος 

Το VoiceOver είναι ένας προηγµένος αναγνώστης οθόνης (screen reader) που περιέχεται στο OS X. Αυτό σηµαίνει ότι µπορείς να τον χρησιµοποιήσεις από την πρώτη στιγµή που θα «ανοίξεις» το Mac σου και σχεδόν σε κάθε εφαρµογή, χωρίς καµία δυσκολία. Αν και µπορεί να εκφωνήσει µε απρόσµενη φυσικότητα οποιοδήποτε κείµενο περιέχεται σε έγγραφα, ιστοσελίδες και παράθυρα - ακόµη και στα Ελληνικά - αυτή δεν είναι η µοναδική του ικανότητα: Θα περιγράψει σχολαστικά οτιδήποτε συµβαίνει στον υπολογιστή σου, ενώ θα σου επιτρέψει να χειριστείς κάθε του λειτουργία µε τη βοήθεια χειρονοµιών στο trackpad, του πληκτρολογίου ή µίας εξόδου Braille. Πρακτικά, το VoiceOver θα σου δώσει τη δυνατότητα να έχεις τον απόλυτο έλεγχο του Mac σου, χωρίς να είναι απαραίτητο να συµβουλευθείς την οθόνη του.    

Οι πολλές όψεις του OS X 

Αν οι υψηλότερες αντιθέσεις και η απουσία χρωµάτων σε βοηθάει να δεις καλύτερα όσα παρουσιάζονται στην οθόνη του Mac σου, τότε δεν έχεις παρά να αντιστρέψεις τα χρώµατα ή να ενεργοποιήσεις την µονόχρωµη (grayscale) απεικόνιση. Οι δύο αυτές επιλογές, όπως επίσης και τα ρυθµιστικά για την αναλογία της αντίθεσης της οθόνης και το µέγεθος του κέρσορα βρίσκονται στην καρτέλα του Display της Προσβασιµότητας. Αµέσως µόλις αποθηκεύσεις τις προτιµήσεις σου, αυτές παραµένουν πάντοτε σε ισχύ, ώστε να µπορείς να χρησιµοποιήσεις µε άνεση κάθε εφαρµογή που θα «τρέξεις» στο Mac σου. 

Μεγεθύνοντας τις λεπτοµέρειες 

Το Zoom θα σου επιτρέψει να µεγεθύνεις έως και 20 φορές όσα απεικονίζονται στην οθόνη, ώστε να µπορείς να διακρίνεις καλύτερα από ποτέ κάθε λεπτοµέρεια! Θα σε διευκολύνει να διαβάσεις µε άνεση δυσδιάκριτα κείµενα σε ιστοσελίδες, να παρατηρήσεις προσεκτικά κάθε φωτογραφία, αλλά και να εστιάσεις την προσοχή σου εκεί που είναι απαραίτητο. Όσο και αν µεγεθύνεις την οθόνη η εικόνα θα είναι πάντοτε καθαρή αφού προαιρετικά µπορεί να γίνει χρήση τεχνικής εξοµάλυνσης των γραφικών (smooth image). Υπάρχουν τέλος δύο ξεχωριστοί τύποι µεγέθυνσης: Fullscreen για µεγέθυνση του συνόλου της οθόνης και Picture-in-picture για µεγέθυνση ενός µόνου τµήµατός της.

Υπαγόρευση 

Με τη βοήθεια του Dictation µπορείς να µιλήσεις αντί να γράψεις, ενώ αυτό είναι εφικτό σε 40 διαφορετικές γλώσσες - µεταξύ των οποίων και τα Ελληνικά! Έτσι, θα µπορέσεις να απαντήσεις σε ένα email, να αναζητήσεις οτιδήποτε στο Web ή να γράψεις µία αναφορά χρησιµοποιώντας µόνο τη φωνή σου. Για να χρησιµοποιήσεις την Υπαγόρευση αρκεί να την ενεργοποιήσεις από τις ρυθµίσεις του Dictation & Speech στο System Preferences. Αµέσως µετά δεν έχεις παρά να µεταβείς σε οποιοδήποτε «πεδίο» εισαγωγής κειµένου, να πιέσεις το κατάλληλο shortcut (δύο φορές το fn είναι η προκαθορισµένη επιλογή) και να ξεκινήσεις να µιλάς! Το Dictation θα µετατρέψει σε κείµενο τις λέξεις που θα εκφωνήσεις, ενώ το OS X Yosemite µπορεί να αναγνωρίσει περισσότερες από 50 ελληνικές «εντολές» ώστε να µπορείς για παράδειγµα να δηµιουργήσεις µία νέα παράγραφο («νέα παράγραφος») ή να ανοίξεις και να κλείσεις µία παρένθεση («άνοιγµα παρένθεσης» και «κλείσιµο παρένθεσης»). Ναι, το Dictation καταλαβαίνει Ελληνικά! Αφού µεταβείς στις ρυθµίσεις του Dictation & Speech, ενεργοποίησε την επιλογή «Use Enchanced Dictation». Ακριβώς από κάτω επίλεξε «Add Language» ώστε να προσθέσεις την ελληνική γλώσσα. Αυτόµατα, το OS X θα «κατεβάσει» ό,τι είναι απαραίτητο ώστε να µπορεί να καταλάβει τη φωνή σου - θα χρειαστεί να έχεις «ελεύθερο» περίπου 1GB αποθηκευτικού χώρου. Για να δοκιµάσεις αν όλα λειτουργούν σωστά άνοιξε το Pages, πίεσε δύο φορές το fn και ξεκίνησε να µιλάς… Το µικρόφωνο που θα εµφανιστεί στην οθόνη του Mac σου θα σε βοηθήσει να εκφωνήσεις τις κατάλληλες εντολές για τη µορφοποίηση ή την επεξεργασία του κειµένου, ενώ επίσης θα σε διευκολύνει να ολοκληρώσεις τη διαδικασία της υπαγόρευσης.

Έλεγξε το Mac σου… ακόµη και χωρίς να τον «αγγίζεις»  

Αν δυσκολεύεσαι να χρησιµοποιήσεις το πληκτρολόγιο, το ποντίκι ή το trackpad, διάφορες τεχνολογίες που ενσωµατώνει το OS X θα σε βοηθήσουν να έχεις ανεµπόδιστα πρόσβαση σε όλες τις λειτουργίες του Mac σου. Μία από αυτές είναι το Dictation, το οποίο αναφέραµε προηγουµένως. Μία άλλη είναι το Switch Control, το οποίο θα σε διευκολύνει αν αντιµετωπίζεις κινητικές δυσκολίες. Ουσιαστικά, θα σου επιτρέψει να πλοηγηθείς σε onscreen πληκτρολόγια, menu, καθώς ακόµη και στο Dock χρησιµοποιώντας ένα σύστηµα που είναι κοινώς γνωστό ως scanning. Μπορείς να δηµιουργήσεις τα προσωπικά σου πληκτρολόγια και panels, ενώ για την περιήγηση σε αυτά είναι δυνατό να χρησιµοποιήσεις κάποιον ειδικό διακόπτη, ένα joystick, το space bar του πληκτρολογίου ή ακόµη και το multi-touch trackpad του Mac σου.

Καλύτερη επικοινωνία

Οι βιντεοκλήσεις µε το FaceTime κάνουν καλύτερη την επικοινωνία σου. Σου επιτρέπουν να παρατηρείς κάθε χειρονοµία και κάθε έκφραση του συνοµιλητή σου: από το ανασήκωµα του βλεφάρου µέχρι και κάθε χαµόγελο. Χάρη στην υψηλή ποιότητα του βίντεο και το γρήγορο ρυθµό ανανέωσης, το FaceTime είναι ιδανικό και για τα άτοµα που επικοινωνούν στη νοηµατική γλώσσα. Μπορείς φυσικά να συµµετέχεις και σε συζητήσεις χωρίς να χρειαστεί να πεις ή να ακούσεις µία λέξη: Το Messages θα σου επιτρέψει να στείλεις iMessages µε φωτογραφίες και βίντεο καθώς επίσης και SMS - εφόσον φυσικά έχεις στην κατοχή σου και ένα iPhone.