Εξερεύνησε τον κόσµο που βρίσκεται γύρω σου. Γνώρισε όλα τα «µυστικά» της πόλης που ζεις και ανακάλυψε µαγικές περιοχές σε κάθε άκρη της Ελλάδας, της Ευρώπης ή της Γης! Με τους Χάρτες στο OS X και το iOS µπορείς να ταξιδέψεις νοητά σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Και αν αυτό δεν σου αρκεί, τότε τι θα έλεγες να «πετάξεις» µε το Flyover και τα εντυπωσιακά 3D γραφικά του, πάνω από τις πόλεις των ονείρων σου; Όταν εντοπίσεις τον ιδανικό προορισµό σου - ακόµη και αν αυτός βρίσκεται δύο τετράγωνα µακριά - ξεκίνησε το «ταξίδι» σου και άφησε τους Χάρτες να σε οδηγήσουν σε αυτόν µε φωνητικές οδηγίες σε άπταιστα Ελληνικά! Σχεδιασµένοι εκ θεµελίων από την Apple και µ’ ένα πανέµορφο και λιτό περιβάλλον εργασίας µε γρήγορα διανυσµατικά γραφικά, οι Χάρτες στο OS X και το iOS είναι ο καλύτερος οδηγός για κάθε σου διαδροµή!

Σχεδίασε το ταξίδι σου

Συνήθως, γνωρίζεις πολύ καλά τον προορισµό σου, ενώ ξέρεις όλους τους δρόµους που θα σε οδηγήσουν σε αυτόν. Υπάρχουν όµως και οι εξαιρέσεις. Όπως εκείνο το παραδοσιακό ταβερνάκι στην άλλη άκρη της πόλης που λίγοι µόνο γνωρίζουν. Ή εκείνο το γραφικό χωριό που βρίσκεται κάπου στο Παρνασσό και το οποίο έχεις προγραµµατίσει να επισκεφθείς το επόµενο τριήµερο. Αλλά και όλες αυτές τις «κρυµµένες» παραλίες σε κάποιο νησί των Κυκλάδων, που θέλεις οπωσδήποτε να εξερευνήσεις το επόµενο καλοκαίρι. Είναι προφανώς αδύνατο να γνωρίζεις που βρίσκονται όλα αυτά τα µαγικά µέρη. Οι Χάρτες που θα βρεις σε κάθε Mac, αλλά και σε κάθε iPhone, iPad και iPod touch είναι βέβαιο ότι θα σε βοηθήσουν, αρκεί να τους συµβουλευθείς. Αν ψάχνεις κάτι συγκεκριµένο, δεν έχεις παρά να εισάγεις το όνοµα ή τη διεύθυνσή του: Μία πόλη, ένα χωριό, µία πλατεία, µία διεύθυνση ή µία επωνυµία είναι αρκετή. 

Σωστές οδηγίες σε κάθε διαδροµή σου

Είτε στο OS X, είτε στο iOS, µπορείς να «ζητήσεις» από τους Χάρτες να σου βρουν την ιδανικότερη διαδροµή ώστε να φτάσεις στον προορισµό σου. Εφόσον µάλιστα χρησιµοποιήσεις την iOS συσκευή σου, τότε οι Χάρτες θα βρίσκονται µαζί σου καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδροµής, ώστε να σου δίνουν σαφείς οδηγίες σε κάθε σου βήµα: κάθε φορά που είναι απαραίτητο να αλλάξεις πορεία, τότε θα ακούσεις και την κατάλληλη ηχητική οδηγία στα Ελληνικά. Καθ’ όλη τη διάρκεια της πλοήγησης οι χάρτες αξιοποιούν την τρίτη διάσταση ώστε να έχεις µία καλύτερη εικόνα και «αίσθηση» της διαδροµής που ακολουθείς, αλλά και να µπορείς να καταλάβεις πως ακριβώς θα πρέπει να «ελιχθείς». Και αν αγνοήσεις µία οδηγία δεν θα πρέπει να ανησυχείς: παρέµεινε στην πορεία σου αφού µετά από λίγα δευτερόλεπτα οι Χάρτες θα σου δώσουν νέες οδηγίες. Σε όλη τη διαδροµή θα δεις στην οθόνη ευανάγνωστα βέλη, αλλά και πινακίδες που θα σε κρατούν πάντοτε ενήµερο. Και αν «κλειδώσεις» την οθόνη θα συνεχίσεις να ακούς τις φωνητικές οδηγίες, ενώ κάθε φορά που θα πρέπει να ακολουθήσεις µία νέα πορεία ο χάρτης θα εµφανιστεί για λίγα µόνο δευτερόλεπτα στην οθόνη της συσκευής σου.

Μοιράσου τα µέρη που αγαπάς

Η φωνητική πλοήγηση στο iOS θα σου φανεί πολύ χρήσιµη καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδροµής. Όλα όσα όµως είναι απαραίτητα για να φθάσεις στον προορισµό σου, θα τα βρεις και στους Χάρτες του Mac. Θα ενηµερωθείς επίσης για το χρόνο που θα χρειαστείς, καθώς και για το αν θα πρέπει να πληρώσεις διόδια ή όχι. Τις οδηγίες αυτές µπορείς να τις εκτυπώσεις ή ακόµη και να τις στείλεις µε email. Και όχι µόνο: κάνε κλικ στο πλήκτρο Share στους Χάρτες του OS X και θα διαπιστώσεις ότι εκεί εµφανίζονται µεταξύ άλλων και τα ονόµατα των iOS συσκευών σου. Επίλεξε µία από αυτές και αµέσως η διαδροµή από το Mac σου θα µεταφερθεί µε µία «ειδοποίηση» στην iOS συσκευή σου. Και αυτό είναι πολύ καλό: θα µπορέσεις να σχεδιάσεις µε άνεση την επόµενή σου διαδροµή στη µεγάλη οθόνη του Mac σου και στη συνέχεια θα µπορείς να τη στείλεις στο iPhone σου, ώστε να εκµεταλλευθείς τις φωνητικές «στροφή προς στροφή» οδηγίες. 

Συνέχισε την εξερεύνηση σε κάθε συσκευή σου µε το Handoff

Ανέκαθεν, η Apple σχεδίαζε τα προϊόντα της ώστε να συνεργάζονται άριστα µεταξύ τους. Με το iOS 8 και το OS X Yosemite ωστόσο, η σχέση που έχουν αποκτήσει είναι ακόµη πιο εντυπωσιακή. Ξεκίνησε να εξερευνάς κάθε γωνιά της Ελλάδας µε τους Χάρτες στο Mac σου και µόλις εντοπίσεις ένα ενδιαφέρον σηµείο, δεν έχεις παρά να κρατήσεις στα χέρια σου το iPhone για να το «δεις» στην οθόνη του και, γιατί όχι, να ξεκινήσεις την πλοήγηση σου προς αυτό. Φυσικά, µπορείς να κάνεις και το αντίθετο, αφού το Handoff λειτουργεί αµφίδροµα. 

Πέταξε πάνω από… ονειρεµένες πόλεις

Σε ορισµένα από τα µεγάλα αστικά κέντρα του πλανήτη όµως, όπως για παράδειγµα η Νέα Υόρκη, υπάρχει και µία ακόµη επιλογή: Το Flyover. Θα µπορέσεις να «πετάξεις» πάνω από τις πόλεις και να δεις τα κτίρια, τις γέφυρες και όλα τα αρχιτεκτονικά τους στοιχεία να παρουσιάζονται στην οθόνη του Mac ή της iOS συσκευής σου µε διανυσµατικά 3D γραφικά. Είναι σίγουρο ότι το Flyover θα σε εντυπωσιάσει, οπότε δεν έχουµε παρά να σου ευχηθούµε, καλό ταξίδι!