Το macOS Sierra θα το βρεις εντελώς δωρεάν στο Mac App Store, ενώ είναι συµβατό µε κάθε Mac (MacBook και iMac 2009 & νεότερα, MacBook Air, MacBook Pro, Mac mini και Mac Pro 2010 & νεότερα).

Μετά από 15 ολόκληρα χρόνια παρουσίας σε κάθε Mac, το OS X (αρχικά Mac OS X), το πιο προηγµένο λειτουργικό σύστηµα για υπολογιστές στον πλανήτη, αποκτάει ένα νέο όνοµα το οποίο συνάδει µε εκείνο που έχουν οι υπόλοιπες -µεταγενέστερες- πλατφόρµες της Apple: iOS, tvOS και watchOS. Αυτό δεν θα µπορούσε να ήταν άλλο από το macOS, ενώ η Sierra, η πρώτη έκδοση του λειτουργικού που το υιοθετεί αναµένεται να βρίσκεται σε κάθε Mac. Αφήνοντας στην άκρη την απόλυτα δικαιολογηµένη µετονοµασία του, το macOS θα συνεχίσει να είναι το γνώριµο, αξιόπιστο και ασφαλές λειτουργικό, που σου επιτρέπει να κάνεις καθηµερινά όλα αυτά που αγαπάς στο Mac σου. Δεν πρόκειται λοιπόν να αλλάξουν οι συνήθειές σου, όµως σίγουρα θα ενθουσιαστείς µε τις νέες και προηγµένες δυνατότητες που εισάγει το Sierra. Πιο συγκεκριµένα, η Apple εξέλιξε ορισµένες από τις πιο «µαγικές» δυνατότητες του λειτουργικού, όπως για παράδειγµα όσες σχετίζονται µε την τεχνολογία Continuity, ενώ εστίασε την προσοχή της στο iCloud, αλλά και τα θεµελιώδη γνωρίσµατα της εµπειρίας του Mac. Παράλληλα, πρόσθεσε «Αναµνήσεις» στο Photos, ανανέωσε ριζικά το Apple Music στο iTunes, εµπλούτισε ακόµη περισσότερο την επικοινωνία µέσω των iMessages, και επιπρόσθετα έφερε για πρώτη φορά στο Mac τις τεχνολογίες Siri και Apple Pay. Αποτέλεσµα όλων αυτών είναι ότι θα µπορείς να κάνεις µε τον αγαπηµένο σου υπολογιστή περισσότερα από όσα είχες ποτέ φανταστεί! 

Πλησίασε το Mac σου για να τον ξεκλειδώσεις…

Η υποδειγµατική συνοχή των συσκευών της Apple, η οποίες πηγάζει από την τεχνολογία Continuity, είναι µαγική! Αυτό όµως είναι κάτι που έχεις ήδη διαπιστώσει, αφού και η προηγούµενη έκδοση του λειτουργικού σού επέτρεπε να δεχθείς τηλεφωνικές κλήσεις απευθείας στο Mac σου, χωρίς να τις απαντήσεις στο iPhone σου, αλλά και να ξεκινήσεις τη σύνταξη ενός email ή τη δηµιουργία ενός εγγράφου στο Mac και να το συνεχίσεις ή να το ολοκληρώσεις στο iPad σου. Η πολύ καλή σχέση που διατηρεί ο Mac µε σχεδόν κάθε συσκευή της Apple όµως πρόκειται να γίνει ακόµη καλύτερη µε το Sierra. Εφόσον φοράς στον καρπό σου ένα Apple Watch, δεν έχεις παρά να… προσεγγίσεις τον Mac σου, ώστε να τον ξεκλειδώσεις αυτόµατα και να µπορείς να τον χρησιµοποιήσεις ευθύς αµέσως, χωρίς ποτέ ξανά να χρειαστεί να εισάγεις το password σου. Με το Auto Unlock, η επαναλαµβανόµενη διαδικασία εισαγωγής του κωδικού σου θα αποτελεί πλέον παρελθόν. 

Copy & Paste σε όλες σου τις συσκευές!

Στο Sierra όµως, το Continuity είναι «υπεύθυνο» και για το Universal Clipboard, µια ακόµη, νέα, λειτουργία. Είναι βέβαιο ότι έχεις ήδη κάνει άπειρες φορές copy & paste, για να αντιγράψεις από ένα σηµείο σε κάποιο άλλο, το τµήµα ενός κειµένου. Ειδικά στον υπολογιστή, η ενέργεια της αντιγραφής και της επικόλλησης είναι ίσως η πιο συνηθισµένη. Πώς θα σου φαίνονταν λοιπόν να µπορούσες να κάνεις «copy» στο Mac σου και «paste» στο iPhone σου ή το αντίστροφο; Με το macOS Sierra - και το iOS 10 - αυτό θα γίνει πραγµατικότητα. Δεν είσαι καν υποχρεωµένος να περιοριστείς στην αντιγραφή κειµένου, αφού το Universal Clipboard µπορεί επιπρόσθετα να χρησιµοποιηθεί για εικόνες και βίντεο. 

iCloud Drive… και στην επιφάνεια εργασίας

Καθώς δύσκολα αλλάζουν οι συνήθειες 30 και πλέον χρόνων, το iCloud Drive στο Sierra αλλάζει τη δική του συµπεριφορά: Κάθε έγγραφο που τοποθετείς στην επιφάνεια εργασίας του υπολογιστή σου, θα το βρεις στο ίδιο ακριβώς σηµείο της επιφάνειας εργασίας κάθε άλλου Mac που έχεις στην κατοχή σου. Είναι επίσης αυτονόητο, ότι τα ίδια έγγραφα θα µπορείς να τα «βρίσκεις» και σε κάθε σου iOS συσκευή, ώστε να µπορείς να τα βλέπεις και να τα επεξεργάζεσαι από οπουδήποτε!

Περισσότερος αποθηκευτικός χώρος

Λατρεύεις να χρησιµοποιείς καθηµερινά το Mac σου και είναι σίγουρο ότι τον έχεις γεµίσει µε κάθε είδους αρχεία: φωτογραφίες, έγγραφα, ταινίες από το iTunes, άπειρα emails µε «βαριά» attachments, εφαρµογές και πολλά άλλα. Αργά ή γρήγορα λογικό είναι να εξαντλήσεις κάθε διαθέσιµο byte του αποθηκευτικού του χώρου, γεγονός που θα σε οδηγήσει σε αδιέξοδο ή έστω στην αγορά ενός εξωτερικού σκληρού δίσκου. Στο Sierra όµως ακόµη και αυτό το πρόβληµα θα πάψει να υφίσταται χάρη στο Optimized Storage. Όταν είναι απαραίτητο, θα αναλάβει αυτόµατα να απελευθερώσει τον χώρο που καταλαµβάνουν διάφορα αρχεία που σπάνια χρησιµοποιείς, µεταφέροντάς τα µε ασφάλεια στο cloud. Στο Mac σου θα διατηρηθούν µόνο τα πρόσφατα αρχεία σου, ώστε να µπορείς και πάλι να τον «γεµίσεις» µε ό,τι άλλο επιθυµείς. Αν κάποια στιγµή χρειαστείς κάποιο από τα παλαιότερα αρχεία σου µε ένα κλικ θα το έχεις και πάλι στο Mac σου. Επιπρόσθετα, το Optimized Storage θα αναλάβει να συγυρίσει και το «χάος» που τυχόν επικρατεί στο Mac σου: Θα σβήσει αυτόµατα προσωρινά αρχεία (caches, log files κ.ά.) που είναι ουσιαστικά άχρηστα, ενώ επιπρόσθετα θα σου θυµίσει να αφαιρέσεις «installers» και άλλα περιττά αρχεία. Τέλος θα αναλάβει να διαγράψει για πάντα όλα τα αρχεία που έχεις «ξεχάσει» στον κάδο για περισσότερες από 30 ηµέρες.

Tabs… παντού και Picture in Picture

Ειδικά αν είσαι… πολυάσχολος θα έχεις διαπιστώσει ότι η Retina οθόνη του Mac σου µπορεί εύκολα να «γεµίσει» µε δεκάδες διαφορετικά παράθυρα των ίδιων εφαρµογών. Τρία έγγραφα του Pages, δύο λογιστικά φύλλα και η επιφάνεια εργασίας σου παύει να είναι τόσο λειτουργική όσο θα έπρεπε. Δεν θα ήταν προτιµότερο όλα να τοποθετηθούν σε «καρτέλες» στο ένα και µοναδικό παράθυρο της κάθε εφαρµογής, όπως άλλωστε ήδη συµβαίνει και στο Safari; Σίγουρα, ναι! Στο macOS Sierra η κάθε εφαρµογή µπορεί να έχει τις δικές της καρτέλες, είτε σε παράθυρο, είτε ακόµη και αν την χρησιµοποιείς σε πλήρη οθόνη. Θα µπορείς λοιπόν να βλέπεις συγκεντρωµένα στο Pages όλα τα έγγραφα που έχεις ανοιχτά, αλλά και να βλέπεις ταυτόχρονα δύο ή περισσότερες όψεις χαρτών στο Maps, χωρίς ποτέ να αισθάνεσαι… χαµένος.