Το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό του νέου MacBook Pro µε οθόνη Retina είναι, αναµφίβολα, η εκθαµβωτική του οθόνη Retina. Δεν είναι όµως το µόνο! Υπάρχει και ένα εξελιγµένο Force Touch trackpad το οποίο είναι ικανό να αισθανθεί µε ακρίβεια τη δύναµη που θα ασκήσεις µε τα δάχτυλά σου. Κάτω από αυτό «κρύβεται» ένας αποθηκευτικός χώρος µορφής flash, ο οποίος µπορεί να διαχειριστεί αστραπιαία µεγάλους όγκους δεδοµένων. Και στην καρδιά του «χτυπάνε» οι ταχύτατοι διπύρηνοι και τετραπύρηνοι επεξεργαστές της Intel, που είναι ικανοί να προσφέρουν ασύλληπτα γρήγορες επιδόσεις. Όλα αυτά µαζί συνθέτουν, όχι µόνο τον πιο ισχυρό φορητό υπολογιστή που έχει ποτέ κατασκευαστεί, αλλά και εκείνον που θα ανταποκριθεί σε όλες σου τις απαιτήσεις - ακόµη κι εκείνες που δεν έχεις ακόµη φανταστεί!

Αµέτρητα pixels, εκπληκτικό design

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να µετρήσεις τα εκατοµµύρια pixels που υπάρχουν στην οθόνη του. Εξάλλου, δε θα µπορέσεις να τα διακρίνεις. Αρκεί να γνωρίζεις πως είναι 2 ή 3 φορές περισσότερα από εκείνα που υπάρχουν στην Full HD τηλεόρασή σου, ώστε να µπορείς να απολαµβάνεις τις φωτογραφίες σου στις πραγµατικές τους διαστάσεις, αλλά και να διαβάζεις κείµενα σε έγγραφα και ιστοσελίδες, που είναι τόσο ευκρινή όσο και εκείνα που υπάρχουν στα glossy περιοδικά. Δεν είναι όµως µόνο η υψηλή της ανάλυση που θα σε εντυπωσιάσει. Θα εκπλαγείς από τα ζωντανά της χρώµατα, τις υψηλές αντιθέσεις και τις ακραίες γωνίες θέασής της, χωρίς µάλιστα ποτέ να υπάρχουν αντανακλάσεις που θα σε αποσπάσουν από το θαυµασµό της. Εξάλλου, είναι τόσο λεπτή, που θα πιστέψεις ότι δε σε «χωρίζει» κανένα γυαλί από τα pixels της. Και αυτή η λεπτότητά της ήταν ένας από τους παράγοντες που οδήγησαν στη µείωση του όγκου: Αφαιρώντας απολιθώµατα του παρελθόντος, όπως την οπτική µονάδα αποθήκευσης, αλλά και αντικαθιστώντας το σκληρό δίσκο µε αποθηκευτικό χώρο µορφής flash, η Apple κατάφερε να περιορίσει το πάχος του MacBook Pro µόλις στα 1,8 εκατοστά. Όλος ο υπόλοιπος χώρος που έµεινε κενός δε θα µπορούσε παρά να «γεµίσει» µε µπαταρίες. Αυτός είναι και ο λόγος που η αυτονοµία του φθάνει τις 9 ή τις 10 ώρες (!) στο µοντέλο των 15 και των 13 ιντσών αντίστοιχα - µία ώρα περισσότερο από τα προηγούµενα MacBook Pro. Η Apple όµως δε σταµάτησε εκεί: Έχει αλλάξει ριζικά το σύστηµα ψύξης ώστε πλέον να λαµβάνει αέρα από τρεις διαφορετικές πλευρές του notebook. Και κατάφερε τέλος να ενσωµατώσει σε αυτό τα πιο ποιοτικά στερεοφωνικά ηχεία, που έχεις ποτέ «ακούσει» σε φορητό υπολογιστή!

Περισσότερη δύναµη… στα δάχτυλά σου

Όλες οι θαυµαστές λειτουργίες που προσέφερε το Multi-Touch έχουν διατηρηθεί και στο νέο Force Touch trackpad που θα βρεις στα νέα MacBook Pro. Σε αυτό όµως έχουν προστεθεί και τέσσερις αισθητήρες δύναµης, οι οποίοι είναι ικανοί να διακρίνουν ακόµη και τις πιο ανεπαίσθητες πιέσεις που θα ασκήσεις στην επιφάνεια του trackpad, ενώ την ίδια στιγµή ένας µηχανισµός απτικής ανάδρασης επιβεβαιώνει ότι έγινε κατανοητή η όποια επιθυµία σου. Για παράδειγµα, όταν κάνεις «κλικ», δεν έχεις παρά να ασκήσεις παρατεταµένα λίγο περισσότερη δύναµη από ό,τι συνήθως στο trackpad, ώστε να έχεις πρόσβαση σε νέες λειτουργίες, όπως να αναζητήσεις τον ορισµό µίας λέξης ή να προεπισκοπήσεις ένα αρχείο στο Finder. Αν πάλι αυξήσεις ή µειώσεις σταδιακά τη δύναµη που ασκείς µε το δάχτυλό σου, τότε θα διαπιστώσεις ότι µπορείς να επηρεάσεις την ταχύτητα µε την οποία γίνεται το fast forward σε µία ταινία στο QuickTime, αλλά και η µεγέθυνση των χαρτών στο Maps! 

Έχει ό,τι χρειάζεσαι

Οι προηγµένοι επεξεργαστές Intel Core i5 και i7 σου δίνουν απίστευτη υπολογιστή ισχύ ώστε να µπορείς να διεκπεραιώσεις ακόµη και τις πιο πολύπλοκες εργασίες. Οι ενσωµατωµένες κάρτες γραφικών Intel Iris 6100 και Intel Iris Pro Graphics, αλλά και η διακριτή κάρτα γραφικών της AMD έχουν την απαραίτητη «ιπποδύναµη» ώστε να µπορέσεις να ελέγξεις το καθένα από τα εκατοµµύρια pixels της οθόνης. Κορυφαίες τεχνολογίες I/O όπως το Thunderbolt 2, σου δίνουν απίστευτες επιλογές επεκτασιµότητας, που είναι πρωτόγνωρες σε ένα φορητό υπολογιστή. Και στο κέντρο όλων αυτών βρίσκεται ο αποθηκευτικός χώρος µορφής PCIe-based flash, ο οποίος είναι έως και 22 φορές πιο γρήγορος από έναν κοινό σκληρό δίσκο των 5400rpm.

Το µόνο όριο είναι η φαντασία σου!

Όλες αυτές οι τεχνολογίες θα σου επιτρέψουν να κάνεις όλα εκείνα για τα οποία κάποτε χρειαζόσουν έναν πανίσχυρο desktop υπολογιστή: Αν ασχολείσαι µε την επεξεργασία βίντεο θα διαπιστώσεις ότι το µοντέλο µε τη διακριτή κάρτα γραφικών µπορεί να διαχειριστεί ταυτόχρονα 16 ροές ανάλυσης 1080p ProRes για multicam µοντάζ ή 10 ροές 1080p ProRes για picture-in-picture editing στο Final Cut Pro X! Αν πάλι έχεις πάθος για την εικόνα, τότε θα διαπιστώσεις ότι στα 4 ή 5 εκατοµµύρια pixels της οθόνης των MacBook Pro χωράει άνετα κάθε φωτογραφία σου ώστε να µπορείς να διακρίνεις κάθε της λεπτοµέρεια, pixel προς pixel. Την ίδια στιγµή, οι πανίσχυροι επεξεργαστές της Intel σε συνδυασµό µε την GPU και τη Retina οθόνη θα σου επιτρέψουν να οπτικοποιήσεις τα δεδοµένα σου µε θαυµαστούς τρόπους ακόµη και αν η εργασία σου έχει να κάνει µε το τρισδιάστατο molecular modelling ή το DNA imaging! Και όταν αποφασίσεις να κάνεις ένα µικρό διάλειµµα από τη δουλειά, δεν έχεις παρά να κάνεις µία επίσκεψη στο Mac App Store, ώστε να «κατεβάσεις» κορυφαία παιχνίδια: Οι επιδόσεις του MacBook Pro µε διακριτή κάρτα γραφικών είναι έως και 70% καλύτερες σε «απαιτητικούς» τίτλους όπως το Tomb Raider, το Formula 1 2013 και το Batman: Arkham City GOTY.