Το macOS, το λειτουργικό σύστημα που τρέχει στους Mac υπολογιστές της Apple, διαθέτει μία σειρά κρυφών συντομεύσεων, εντολών πληκτρολογίου και λειτουργιών που δεν είναι γνωστές σε όλους.

 

Μπορεί να νομίζεις ότι γνωρίζεις τα πάντα γύρω από τον αγαπημένο σου Mac, αλλά στοιχηματίζουμε ότι υπάρχει κάτι νέο στο άρθρο μας που δεν το ήξερες ή το έχεις ξεχάσει με την πάροδο του χρόνου. 

 

Συνεχόμενη Κάμερα

Στο macOS Mojave, η Apple εισήγαγε μια λειτουργία που σου επιτρέπει να τραβήξεις φωτογραφία στο iPhone ή το iPad σου και να τη μεταφέρεις στο Mac σου, σε κάποιο έγγραφο ή σε εφαρμογή της επιλογής σου (π.χ. Pages, Notesή Mail). Για να αξιοποιήσεις τη Συνεχόμενη Κάμερασε οποιαδήποτε εφαρμογή υποστηρίζεται, κάνε δεξί κλικ και έπειτα να επίλεξε «Λήψη φωτογραφίας» που θα ενεργοποιήσει αυτόματα την κάμερα στην iOS συσκευή σου, ώστε να μπορέσεις να τραβήξεις γρήγορα μια φωτογραφία. Θυμήσου πως οι συσκευές σου πρέπει να είναι συνδεδεμένες στο ίδιο AppleID, καθώς και να είναι ενεργοποιημένο το Bluetooth και το Wi-Fi. 

 

Προστάτευσε τα αρχεία σου με κωδικό

Το Mac σου προστατεύεται από κωδικό πρόσβασης, αλλά μπορείς να προσθέσεις ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας, που προστατεύει παράλληλα και οποιονδήποτε φάκελό σου. Για να το κάνεις, άνοιξε το Βοήθημα Δίσκων, επίλεξε «Αρχείο» από το μενού,  έπειτα «Νέα Είδωλο» και στη συνέχεια «Είδωλο από Φάκελο». Από εκεί, επίλεξε το φάκελο που θες και δημιούργησε έναν κωδικό πρόσβασης. Διάγραψε τον αρχικό φάκελο και θα πρέπει να εισάγεις έναν κωδικό πρόσβασης κατά το άνοιγμα του νέου φακέλου. Είσαι έτοιμος! 

 

Προσαρμοσμένο Μήνυμα στην Οθόνη Κλειδώματος

Υπάρχει μια επιλογή στο macOS για να δημιουργήσεις ένα προσαρμοσμένο μήνυμα που θα εμφανίζεται στην οθόνη κλειδώματος, κάτι που θα σου φανεί χρήσιμο σε περίπτωση που χάσεις τον Mac σου, καθώς μπορείς να βάλεις τον αριθμό σου ή το email, ώστε να τα δει απευθείας όποιος το ανοίξει. Για να φτιάξεις το δικό σου Μήνυμα Κλειδώματος, πήγαινε στις Προτιμήσεις Συστήματος> Ασφάλεια και Απόρρητο > Γενικά> Ορισμός Μηνύματος Κλειδώματος.

 

Γρήγορη Πρόσβαση στα emoji

Κάποιες φορές η προσθήκη emojiσε έγγραφα κείμενα ή στα social προφίλ σου, μπορεί να σε δυσκολεύει στον Mac σου. Υπάρχει, όμως, μία συντόμευση πληκτρολογίου που θα σου λύσει τα χέρια και θα εμφανίσει τα macOS emoji σε οποιαδήποτε εφαρμογή. Απλά πάτησε Control, Command και Space Bar ταυτόχρονα

 

Wi-Fi Κωδικοί στην Κλειδοθήκη 

Θες να βρεις τον κωδικό πρόσβασης για κάποιο δίκτυο WiFi, στο οποίο είχες συνδεθεί παλιότερα; Το Mac σου τον έχει αποθηκεύσει στην Κλειδοθήκη! Άνοιξε την «Πρόσβαση στην Κλειδοθήκη», επίλεξε τα «Συστήματα» και εντόπισε το όνομα του WiFi δικτύου που ψάχνεις. Κάνε δεξί κλικ πάνω του (ή κάνε διπλό κλικ), επίλεξε «Λήψη πληροφοριών» και, στη συνέχεια, επίλεξε «Εμφάνιση κωδικού πρόσβασης».

 

Αντιγραφή και Επικόλληση στα Screenshots

Μπορείς να τραβήξεις και να μοιραστείς ένα screenshotχωρίς να «φορτώσεις» την επιφάνεια εργασίας σου, χρησιμοποιώντας τη λειτουργία κρυφής επικόλλησης screenshotαντιγράφου. Πάτησε Command + Control + Shift + 4, επίλεξε αυτό που θέλετε να προβάλεις και αντίγραψέ το στο πρόχειρό σου. Από εκεί, μπορείς να το επικολλήσεις σε οποιαδήποτε εφαρμογή και όταν τελειώσεις, δεν θα υπάρχει στην επιφάνεια εργασίας σου.

 

Κοινή Χρήση Οθόνης στα Μηνύματα 

Θες να βοηθήσεις έναν γονέα ή ένα φίλο με κάποιο θέμα που έχει στον Mac του; Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα Μηνύματα για να αποκτήσεις πρόσβαση στην οθόνη τους και να τους διευκολύνεις. Απλά άνοιξε τα Μηνύματα, επίλεξε το όνομα του ατόμου που θες να βοηθήσεις και στη συνέχεια κάνε κλικ στην επιλογή «Λεπτομέρειες». Κάνε κλικ στο εικονίδιο κοινής χρήσης οθόνης για σύνδεση. Μπορείς επίσης να κάνεις κλικ στο "Buddies" στην κορυφή για περισσότερες επιλογές κοινοποίησης οθόνης.

 

Ξέρεις και άλλα χρήσιμα tips; Στείλε μας DM στο Facebook, το Instagram ή το Twitter μας.