Με το Keynote στο Mac µπορείς µε ασύγκριτη ευκολία να δηµιουργήσεις εντυπωσιακές παρουσιάσεις. Ανανεωµένο ώστε να εκµεταλλεύεται πλήρως τις δυνατότητες του OS X El Capitan, το Keynote διαθέτει µία µεγάλη γκάµα πανίσχυρων εργαλείων και εκθαµβωτικών εφέ, που θα σου επιτρέψουν να αποτυπώσεις στην οθόνη την κάθε σου ιδέα. Οποιαδήποτε στιγµή θελήσεις, µπορείς να συνεχίζεις να τελειοποιείς στο Mac την παρουσίαση που ξεκίνησες νωρίτερα στην iOS συσκευή σου ή και το αντίστροφο. Και µην ανησυχείς: το Keynote ενσωµατώνει ό,τι είναι απαραίτητο, ώστε να έχεις τη δυνατότητα να συνεργαστείς απροβληµάτιστα και µε όσους ακόµη χρησιµοποιούν το Microsoft PowerPoint.

Ξεκίνησε την παράσταση!

Αν και περιέχει όλα όσα θα χρειαστείς ώστε να σχεδιάσεις παρουσιάσεις που θα είναι ικανές να καθηλώσουν ακόµη και το πιο απαιτητικό κοινό, το Keynote, όπως άλλωστε και κάθε άλλη εφαρµογή της Apple που αγαπάς να χρησιµοποιείς καθηµερινά στο Mac σου, είναι εξαιρετικά εύκολο στην χρήση. Ξεκίνησε λοιπόν την πρώτη σου παρουσίαση επιλέγοντας το θέµα που σου αρέσει. Περισσότερα από 30 προσεγµένα θέµατα, πλούσια σε σχέδια και εικόνες, θα θέσουν ουσιαστικά τις βάσεις που πάνω στις οποίες θα «χτίσεις» µία πανέµορφη παρουσίαση. Επίλεξε ένα απλό θέµα, όπως το µαύρο, το λευκό ή το gradient, αν αναζητάς κάτι εξαιρετικά απλό. Μη διστάσεις όµως να πειραµατιστείς και µε τα υπόλοιπα θέµατα, τα οποία όπως θα ανακαλύψεις είναι ικανά να καλύψουν κάθε περίσταση. Και αν για οποιονδήποτε λόγο αυτά δεν σου αρκούν, δεν έχεις παρά να δηµιουργήσεις εξ’ αρχής το δικό σου, ώστε να το χρησιµοποιείς για παράδειγµα σε όλες τις παρουσιάσεις που αφορούν στην εργασία σου.

Αφού επιλέξεις το θέµα που αρµόζει στην παρουσίασή σου δεν έχεις παρά να ξεκινήσεις να προσθέτεις όλα εκείνα τα στοιχεία που επιθυµείς να περιέχει. Δεν πρόκειται φυσικά να δυσκολευθείς, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις αρκεί ένα απλό drag & drop. Και όταν θελήσεις να εκµεταλλευθείς κάποια από τα εργαλεία του Keynote, δεν θα δυσκολευθείς να τα εντοπίσεις: Έχουν συγκεντρωθεί στο «format panel», που βρίσκεται ακριβώς δίπλα από την παρουσίασή σου. Για να µη «µπερδεύεσαι» µάλιστα µε τις επιλογές που δεν έχουν καµία σχέση µε αυτό που εκείνη τη στιγµή κάνεις, τα εργαλεία που θα βρεις εκεί είναι ακριβώς αυτά που χρειάζεσαι για να τροποποιήσεις το «αντικείµενο», που έχεις επιλέξει. Και µην ανησυχείς: Όσες εικόνες και γραφικά και αν προσθέσεις στις παρουσιάσεις σου, το Keynote δεν πρόκειται να σε «καθυστερήσει», αφού έχει κατασκευαστεί ώστε να αξιοποιεί πλήρως την 64-bit αρχιτεκτονική του OS X El Capitan.

Τα δεδοµένα πρωταγωνιστούν

Για να γίνουν «αντιληπτά» τα δεδοµένα που τυχόν περιέχει η παρουσίασή σου, αλλά και για µπορέσει να γίνει κατανοητό από όλους το µήνυµα που αυτά «κρύβουν», υπάρχει µόνο µια λύση: να χρησιµοποιήσεις το κατάλληλο γράφηµα, το οποίο άλλωστε αξίζει -όπως και κάθε εικόνα- όσο 1.000 λέξεις. Ξεκίνησε επιλέγοντας τον τύπο του: στήλες, ράβδοι, γραµµές, επιφάνειες κ.ά. Πρόσθεσε κίνηση στην αποτύπωσή του, ώστε να προκαλέσεις το ενδιαφέρον του κοινού σου. Και κάνε τα γραφήµατά σου «διαδραστικά» ώστε να επισηµάνεις την κάθε τους λεπτοµέρεια που χρίζει ιδιαίτερης προσοχής. Αν και σίγουρα το αντίκτυπο που θα έχει το γράφηµά σου θα είναι µεγάλο, ο κόπος που κατέβαλλες ώστε να το προετοιµάσεις είναι σίγουρα ο ελάχιστος δυνατός!

Ένα υπερθέαµα στην οθόνη του Mac σου!

Φαντάσου µια θεαµατική και απόλυτα καθηλωτική παρουσίαση. Αµέσως µετά σχεδίασέ την χρησιµοποιώντας προηγµένα, πλην όµως εύκολα στην χρήση εργαλεία, που είναι ικανά να υλοποιήσουν την κάθε σου επιθυµία. Κάνε drag & drop φωτογραφίες στα slides σου και στοίχισέ τις µε pixel-perfect ακρίβεια, αξιοποιώντας τους οπτικούς οδηγούς. Και αν κάποια φωτογραφία δεν είναι τόσο καλή όσο θέλεις, δεν έχεις παρά να δοκιµάσεις να την επεξεργαστείς: ένα και µόνο κλικ αρκεί για να την κάνεις πολύ καλύτερη! Μπορείς επίσης να αφαιρέσεις και το «ενοχλητικό» φόντο της µε τη λειτουργία Instant Alpha, ώστε αυτή να «δένει» αρµονικά µε την παρουσίασή σου. Πρόσθεσε τις σκιές ή περιέβαλέ τη σε ένα κάδρο. Αξιοποίησε βίντεο και ηχητικά εφέ ή ακόµη και µουσική. Και στο τέλος συνέδεσέ τα όλα αυτά, µε περισσότερα από 30 εντυπωσιακά transitions και κινούµενα εφέ κινηµατογραφικών προδιαγραφών!

Παρουσιάσεις… παντού

Δεν εργάζεσαι σε έναν µόνο χώρο και δεν χρησιµοποιείς µόνο µία συσκευή. Ευτυχώς όµως, το Keynote, αλλά και οι παρουσιάσεις σου, µπορούν να σε ακολουθήσουν παντού. Μπορείς να τις δεις και να τις επεξεργαστείς τόσο στο Mac σου, όσο και στο iPhone, το iPod touch και το iPad. Κι αυτό είναι κάτι που σου δίνει µοναδικές δυνατότητες, όπως για παράδειγµα να δηµιουργήσεις µία παρουσίαση µε πολύπλοκα δεδοµένα στο Mac και στη συνέχεια να την εµπλουτίσεις µε τις φωτογραφίες που θα απαθανατίσεις µε το iPhone σου. Χάρη στο Handoff, αυτό γίνεται µε τόσο εύκολο τρόπο, που δεν πρόκειται να δυσκολευθείς ποτέ.

Διεύρυνε το κοινό σου

Σχεδόν πάντα, όλες οι παρουσιάσεις σου απευθύνονται σε ένα κοινό: στους συνάδελφούς σου στη δουλειά, στους πελάτες της εταιρείες σου ή στα µέλη του πολιτιστικού συλλόγου στον οποίο συµµετέχεις. Όποιο κι αν είναι το κοινό σου, το Keynote θα σε βοηθήσει µε κάθε δυνατό τρόπο να το «προσεγγίσεις». Στη µπάρα εργαλείων του θα βρεις το Share, το οποίο θα σου επιτρέψει να στείλεις εύκολα σε όσους επιθυµείς ένα αντίγραφο της παρουσίασής σου. Ή ακόµη καλύτερα, δοκίµασε να τους στείλεις ένα σύνδεσµο (link) που απλά θα ακολουθήσουν ώστε να δουν την παρουσίασή σου στον browser του υπολογιστή ή ακόµη και του τηλεφώνου τους - ακόµη και αν αυτό είναι Android! Αν µάλιστα η παρουσίασή σου απευθύνεται σε ένα ευρύτερο ακροατήριο, δεν έχεις παρά να δοκιµάσεις να «µοιράσεις» αυτό το link στο Facebook, το Twitter ή σε οποιοδήποτε άλλο κοινωνικό δίκτυο χρησιµοποιείς. Και φυσικά, το Keynote θα σου επιτρέψει να εξάγεις το δηµιούργηµά σου και σε διάφορους άλλους τύπους αρχείων αν αυτό είναι επιθυµητό: παρουσίαση Microsoft PowerPoint, έγγραφο PDF, βίντεο QuickTime, σελίδες HTML, εικόνες ή παρουσίαση συµβατή µε το παλαιότερο Keynote ’09. Μπορείς επίσης να εξάγεις την παρουσίαση απευθείας σαν βίντεο στο YouTube ή το Vimeo!