Το µόνο που χρειάζεσαι αυτό το καλοκαίρι είναι το iPhone σου!

Kαλοκαίρι! Το πιο πιθανό είναι να έχεις ήδη ξεκινήσει να ετοιµάζεις τις βαλίτσες σου για τις φετινές σου περιπέτειες. Αν σκέφτεσαι να βάλεις στις αποσκευές σου και τη βαριά φωτογραφική σου µηχανή ή ακόµη και τη ξεχασµένη από τον χρόνο βιντεοκαµέρα σου, τότε θα πρέπει να το ξανασκεφτείς: ανεξάρτητα από το αν προγραµµατίζεις ένα Σαββατοκύριακο σε κάποιο κοντινό νησί ή ακόµη και το γύρο του κόσµου σε 80 ηµέρες, το iPhone είναι χωρίς αµφιβολία η ιδανικότερη κάµερα για το ταξίδι σου, αλλά και η µόνη που θα χρειαστείς!

Μόνο η σκέψη του καλοκαιριού µε τον καταγάλανο ουρανό, τα τιρκουάζ νερά της θάλασσας και τις χρυσαφένιες αµµουδιές του, είναι αρκετή ώστε να σε κάνει να ξεχάσεις έστω και προσωρινά όλες σου τις υποχρεώσεις. Αµέσως µόλις επιβιβαστείς στο πλοίο ή το αεροπλάνο που θα σε µεταφέρει στον ονειρεµένο τόπο των φετινών σου διακοπών, θα διαπιστώσεις µε ανακούφιση ότι αυτές, όπως και όλα όσα σε απασχόλησαν τον περασµένο χειµώνα, ευτυχώς δεν βρίσκονται στις αποσκευές σου. Η µόνη σου επαφή µε τον υπόλοιπο κόσµο, για όσο χρονικό διάστηµα θα βρίσκεσαι µακριά από την πόλη θα είναι, όπως είναι λογικό, το αγαπηµένο σου iPhone, που ποτέ δεν θα µπορούσες να αποχωριστείς. Μαζί µε αυτό και όλες αυτές οι προηγµένες λειτουργίες του, που αγαπάς να χρησιµοποιείς κάθε στιγµή και ειδικά η κάµερά του. Πολλοί υποστηρίζουν ότι η καλύτερη κάµερα είναι αυτή που έχεις πάντοτε µαζί σου. Δεν έχουν άδικο: Αυτός είναι άλλωστε και ο σηµαντικότερος λόγος για τον οποίο το iPhone σου είναι όντως η καλύτερη φωτογραφική µηχανή, αλλά και η καλύτερη βιντεοκάµερα που θα έχεις µαζί σου και αυτό το καλοκαίρι. Με το iPhone θα µπορέσεις να απαθανατίσεις κάθε ειδυλλιακό τοπίο που θα ανακαλύψεις, απίθανα selfies - ακόµη και στο σκοτάδι µε το Retina Flash, όλες τις ξεχωριστές στιγµές που θα ζήσεις µε τα αγαπηµένα σου πρόσωπα, «τετράγωνα» ιδανικά για το instagram και άλλα κοινωνικά δίκτυα, ατέλειωτα ταξιδιάρικα πανοράµατα, ηλιοβασιλέµατα σε ανάλυση 4K, θεαµατικές βουτιές στα κύµατα σε αργή ή πολύ αργή κίνηση και όλα σε φαντασµαγορικό δυναµικό εύρος (HDR), µε bursts ώστε να µην σου ξεφύγει καµία λεπτοµέρεια, όπως επίσης και µε φίλτρα, πλέγµατα, αλλά και πολλά άλλα που δεν έχεις καν φανταστεί! 

Διακοπές στα 12 megapixels
Φθάνεις στο νησί, τακτοποιείσαι πρόχειρα στο δωµάτιο του ξενοδοχείου και ξεκινάς αµέσως την εξερεύνηση. Σε κάθε σου βήµα ανακαλύπτεις απερίγραπτες οµορφιές και υπέροχες εικόνες. Δεν έχεις λοιπόν παρά να «συλλάβεις» µε το φακό της κάµερας των 12 megapixels του iPhone 6s ή του iPhone 6s Plus. Μια τέλεια φωτογραφία όµως δεν είναι το αποτέλεσµα ενός και µόνου αριθµού. Ο state-of-the-art αισθητήρας, ο νέος επεξεργαστής σήµατος εικόνας, τα focus pixels, το βελτιωµένο τοπικό tone mapping και η οπτική σταθεροποίηση της εικόνας στο iPhone 6 Plus και το iPhone 6s Plus, είναι µερικές µόνο από τις τεχνολογίες που συνεργάζονται αρµονικά ώστε να σου χαρίσουν πανέµορφες φωτογραφίες. Δεν είναι απαραίτητο να κατανοήσεις τον τρόπο µε τον οποίο αυτές λειτουργούν, αφού το µόνο που χρειάζεται για να τις εκµεταλλευθείς είναι απλά να αγγίξεις µε το δάχτυλό σου το πλήκτρο του κλείστρου.

Φωτογραφίες στη στιγµή!
Μια βόλτα στα στενά, γραφικά, σοκάκια της χώρας ή ένας ροµαντικός περίπατος στην παραλία λίγο πριν από τη δύση του ήλιου, σε υποχρεώνει να βγάζεις κάθε λίγο το iPhone από την τσέπη ή το σακίδιό σου, ώστε να αποτυπώσεις µε το φακό του ό,τι όµορφο αντικρίζεις. Κάθε φορά το ξεκλειδώνεις, ψάχνεις απεγνωσµένα να βρεις το εικονίδιο της Κάµερας στη Home Screen και εν τέλει το αγγίζεις. Πολύ γρήγορα θα διαπιστώσεις ότι ο ήλιος που τρέχει να κρυφτεί µέσα στη θάλασσα, αλλά και ο γλάρος που αρπάζει το ψάρι από τα δίχτυα, δεν πρόκειται ποτέ να σε περιµένουν ώστε να ολοκληρώσεις όλη αυτήν τη διαδικασία. Συντόµευσέ την! Κράτησε το κινητό στα χέρια σου, ενεργοποίησέ το από το πλαϊνό πλήκτρο χωρίς να το ξεκλειδώσεις και σύρε προς τα πάνω µε το δάχτυλό σου το εικονίδιο της κάµερας που υπάρχει στο κάτω δεξί τµήµα της οθόνης. Αυτό ήταν όλο. Εναλλακτικά, αν τη στιγµή που θέλεις να βγάλεις µια φωτογραφία χρησιµοποιούσες ήδη το κινητό σου για οποιονδήποτε άλλο λόγο, τότε µπορείς να µεταβείς απευθείας στην κάµερα από το Control Center (swipe από το κάτω άκρο της οθόνης προς τα πάνω). Αν πάλι έχεις στην κατοχή σου το iPhone 6 ή iPhone 6s δοκίµασε να πιέσεις παρατεταµένα το εικονίδιο της κάµερας στη Home Screen για selfies, βίντεο, slow motion ή µια «απλή» φωτογραφία. 

Καθαρές αναµνήσεις
Διάφορες τεχνολογίες επιτρέπουν στο φακό του iPhone να εστιάζει σωστά και γρήγορα σε οτιδήποτε, ώστε να µπορείς να έχεις ολοκάθαρες φωτογραφίες χωρίς θολά σηµεία. Δεν θα δυσκολευθείς λοιπόν να απαθανατίσεις αξέχαστα στιγµιότυπα από τον αγώνα beach volley στον οποίο συµµετείχε η παρέα σου, ούτε όµως και να «παγώσεις» τον χρόνο τη στιγµή που ο κολλητός σου αποφάσισε να βουτήξει στη θάλασσα από έναν πανύψηλο βράχο. Μολονότι όµως το iPhone θα σε βοηθήσει µε κάθε δυνατό τρόπο ώστε οι φωτογραφίες σου να µην είναι κουνηµένες θα πρέπει και εσύ να φροντίσεις να κάνεις ό,τι είναι απαραίτητο ώστε να το κρατάς σταθερά στα χέρια σου, ειδικά µετά τη δύση του ήλιου. Ενδεχοµένως αυτό να µην είναι τόσο εύκολο, όταν πρέπει να στοχεύσεις µε το δάχτυλό σου το πλήκτρο του κλείστρου στην οθόνη. Για να έχεις ακόµη καλύτερα αποτελέσµατα δοκίµασε αντί αυτού να πιέσεις µε το δάχτυλο σου τα πλαϊνά πλήκτρα αυξοµείωσης της έντασης του ήχου, που µπορούν επίσης να λειτουργήσουν ως πλήκτρα κλείστρου. Αν πάλι θέλεις να αποφύγεις εντελώς τις δονήσεις που δηµιουργούν τα δάχτυλά σου τη στιγµή που απαθανατίζεις µια φωτογραφία - όπως άλλωστε κάνουν και οι επαγγελµατίες, δεν έχεις παρά να χρησιµοποιήσεις τα πλήκτρα αυξοµείωσης που βρίσκονται στο καλώδιο των ενσύρµατων ακουστικών σου ή ακόµη καλύτερα αυτά ενός ασύρµατου Bluetooth ακουστικού. Εναλλακτικά µπορείς να δοκιµάσεις το τρικ του χρονοδιακόπτη: Ρύθµισέ τον στα 3 δευτερόλεπτα, χρόνος που είναι αρκετός ώστε αφού αγγίξεις το πλήκτρο κλείστρου στην οθόνη, να αποµακρύνεις τα δάχτυλά σου και να κρατήσεις το iPhone µε τα χέρια σου όσο το δυνατόν πιο σταθερά. 

Τέλειες φωτογραφίες µε όλη την παρέα σου!
Είναι λογικό να θέλεις να βρίσκεσαι και εσύ στις καλύτερες φωτογραφίες των φετινών σου διακοπών µαζί µε όλη την παρέα σου. Δεν έχεις παρά να ρυθµίσεις το χρονοδιακόπτη στα 10 δευτερόλεπτα, χρόνος που θα σου επιτρέψει µε άνεση να αποµακρυνθείς από το σηµείο στο οποίο έχεις «στερεώσει» το iPhone σου και να φθάσεις εκεί που βρίσκονται οι φίλοι σου. Προφανώς θα χρειαστείς ένα µικρό τρίποδο που θα κρατήσει σταθερό το κινητό σου οπουδήποτε. Ωστόσο, αν… τυγχάνει να φοράς στον καρπό σου το Apple Watch, δε θα χρειαστείς καν το χρονοδιακόπτη: δε θα πρέπει να ξεχνάς ότι µπορείς να δεις στην οθόνη του όλα όσα συλλαµβάνει ο φακός της κάµερας του iPhone σου. Πήγαινε λοιπόν εκεί που βρίσκεται η παρέα σου, άγγιξε στη µικροσκοπική οθόνη του ρολογιού το χρονοδιακόπτη των 3 δευτερολέπτων, αποµάκρυνε τα δάχτυλα και τα χέρια σου από αυτήν και φόρεσε το καλύτερο χαµόγελό σου για την πιο τέλεια καλοκαιρινή φωτογραφία µε όλη την παρέα σου!

Πραγµατικά ζωντανές εικόνες
Μια δροσερή βουτιά στα καταγάλανα νερά της θάλασσας, το ζωηρό και αδιάκοπο παιχνίδι των παιδιών σου στην άµµο, αλλά και το χαµόγελο ενός αγαπηµένου σου προσώπου µε φόντο το λευκό των Κυκλάδων. Αυτές είναι µόνο µερικές από τις αµέτρητες στιγµές του φετινού καλοκαιριού που θα καταγράψεις µε την κάµερα του τηλεφώνου σου. Με τις Live Photos όλες αυτές οι στιγµές που έχουν «παγώσει» για πάντα στον χρόνο µπορούν να µεταµορφωθούν σε αξέχαστες αναµνήσεις. Στην καρδιά κάθε «ζωντανής» φωτογραφίας βρίσκεται µια πανέµορφη εικόνα των 12 megapixels. Αυτή όµως συνοδεύεται και από τις στιγµές που προηγήθηκαν λίγο πριν και λίγο µετά τη λήψη της, αποτυπωµένες µε κίνηση και ήχο. Όποτε το θελήσεις µπορείς να τις απολαύσεις στην οθόνη του iPhone πιέζοντας µε το δάχτυλο σου οπουδήποτε στη φωτογραφία. 

Βίντεο 4K κινηµατογραφικού επιπέδου!
Σε ορισµένες περιπτώσεις οι φωτογραφίες, είτε αυτές είναι «ζωντανές», είτε όχι, δεν είναι αρκετές για να συλλάβουν όλα τα απίθανα σκηνικά που θα ζήσεις αυτό το καλοκαίρι. Οι βάρκες που κινούνται νωχελικά στα αβαθή νερά του κόλπου, το θρόισµα των φύλλων από το δροσερό απογευµατινό αεράκι, αλλά και το κύµα που µε µανία σµιλεύει αδιάκοπα τα βράχια είναι µερικές µόνο από τις εικόνες που θα ήθελες να απολαµβάνεις σε όλο τους το µεγαλείο οποιαδήποτε στιγµή της ζωής σου. Γιατί λοιπόν να µην τις καταγράψεις σε ανάλυση που είναι 4 φορές µεγαλύτερη από το «κοινό» HD; Ναι, τα iPhone 6s και iPhone 6s Plus είναι ικανά να καταγράψουν βίντεο 4K το οποίο θα ευχαριστιέσαι να βλέπεις ξανά και ξανά στη µεγάλη τηλεόραση σου, όλο το χειµώνα. Και στο iPhone 6s Plus, η οπτική σταθεροποίηση της εικόνας αξιοποιείται και κατά την εγγραφή βίντεο, ώστε να µπορείς να καταγράφεις σταθερά, πανέµορφα βίντεο, ακόµη και σε συνθήκες χαµηλού φωτισµού. Ακόµη κι αν θελήσεις να κάνεις µοντάζ πριν ακόµη ολοκληρώσεις τις διακοπές σου, δεν θα αντιµετωπίσεις καµία δυσκολία, αφού και τα δύο iPhone µε τη βοήθεια του iMovie για το iOS θα σου επιτρέψουν να επεξεργαστείς ταυτόχρονα έως και 2 ροές βίντεο ανάλυσης 4K, ώστε να µπορείς να προσθέσεις θεαµατικά εφέ -όπως picture-in-picture και split screen που είναι σε θέση να «γονατίσουν» τους περισσότερους υπολογιστές. Φυσικά, ένα βίντεο µε 8 εκατοµµύρια pixels δεν «χωράει» στην οθόνη του iPhone, όµως αυτό δεν θα πρέπει να σε περιορίζει: ανά πάσα στιγµή κατά την αναπαραγωγή του, µπορείς να κάνεις zoom µε τα δάχτυλά σου, ώστε να διακρίνεις άνετα την κάθε του λεπτοµέρεια. Γιατί όµως να περιοριστείς σε ένα «απλό» βίντεο όταν µε το iPhone µπορείς να κάνεις πολύ περισσότερα, ειδικά την περίοδο των διακοπών σου; Δοκίµασε να χρησιµοποιήσεις ένα µικρό τρίποδο και να τοποθετήσεις το iPhone σου σε τέτοια θέση, ώστε ο φακός του να καταγράψει ένα time-lapse διάρκειας 1 ή 2 ωρών µε τη δύση ή την ανατολή του ήλιου και όλα τα απίθανα χρώµατα που δίνουν οι ακτίνες του στον ορίζοντα. Μην ξεχάσεις επίσης την επόµενη θεαµατική σου βουτιά ή ακόµη και τις εντυπωσιακές φιγούρες που έχεις µάθει να κάνεις στο θαλάσσιο σκι, να τις καταγράψεις σε slow-motion βίντεο, είτε στα 120, είτε στα 240 καρέ ανά δευτερόλεπτο, ώστε να µπορέσεις να απολαύσεις σε αργή κίνηση τις καλύτερες στιγµές της ζωής σου!

Καλοκαιρινοί πειραµατισµοί
Το καλοκαίρι έχεις όλο τον χρόνο στη διάθεσή σου ώστε να πειραµατιστείς και µε την κάµερα του iPhone και να ανακαλύψεις όλες τις προηγµένες λειτουργίες της που θα σου χαρίσουν ακόµη πιο όµορφες φωτογραφίες. Την επόµενη φορά που θα επιχειρήσεις να βγάλεις µια φωτογραφία δεν θα πρέπει λοιπόν να αρκεστείς µόνο στις δυνατότητες της αυτόµατης εστίασης και αναγνώρισης προσώπων. Άγγιξε µε το δάχτυλό σου την οθόνη στο σηµείο που θέλεις να εστιάσει και θα εµφανιστεί ένα κίτρινο τετράγωνο γύρω από αυτό, υποδεικνύοντας ότι το iPhone θα κάνει τα πάντα ώστε ό,τι επέλεξες να καταγραφεί µε τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η συγκεκριµένη λειτουργία θα σου φανεί ιδιαίτερα χρήσιµη κατά το ηλιοβασίλεµα, αφού αν «υποδείξεις» το σηµείο στο οποίο βρίσκεται ένα αγαπηµένο σου πρόσωπο δεν θα καταγραφεί µόνο η σκοτεινή σιλουέτα του. Αν δε σε ικανοποιεί η φωτεινότητα ή αν αυτή είναι τόσο έντονη ώστε να «χάνονται» τα ροδοκόκκινα χρώµατα του ουρανού, άγγιξε µε το δάχτυλό σου τον ήλιο που θα βρεις δίπλα στο κίτρινο τετράγωνο και µετακίνησέ τον είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω, για να αυξήσεις ή να µειώσεις αντίστοιχα την έκθεση. Μπορείς επίσης να δοκιµάσεις να αγγίξεις παρατεταµένα ένα σηµείο ώστε να «κλειδώσει» σε αυτό η έκθεση, ακόµη κι αν στρέψεις αλλού το φακό του iPhone. Μην ξεχάσεις επίσης να ρυθµίσεις το HDR στο αυτόµατο, ώστε να εκµεταλλεύεσαι το δυναµικό εύρος όταν οι συνθήκες το απαιτούν. Δοκίµασε να «απενεργοποιήσεις» το φλας και να εκµεταλλευθείς το φυσικό φωτισµό - ακόµη και τη νύχτα, και χρησιµοποίησε το «τετράγωνο» για τις φωτογραφίες που σκοπεύεις να µοιραστείς στο instagram, καθώς θα µπορέσεις να συνθέσεις εξ’ αρχής το ιδανικότερο κάδρο. Στις ρυθµίσεις «Φωτογραφίας και Κάµερας» ενεργοποίησε το πλέγµα ώστε να εκµεταλλευθείς τον «κανόνα των τρίτων», όπως επίσης και τη «διατήρηση κανονικής» για τις φωτογραφίες HDR ώστε να έχεις ένα καλό αντίγραφο στην περίπτωση που κάποια φωτογραφία αλλοιωθεί περισσότερο από ό,τι θα έπρεπε, ενώ τέλος επίλεξε την ανάλυση των βίντεο και την ταχύτητα της αργής κίνησης που προτιµάς.