Ίσως να πιστεύεις ότι δεν έχουν αλλάξει πολλά στα νέα iPhone 6s και iPhone 6s Plus. Μέχρι τουλάχιστον τη στιγµή που θα ανακαλύψεις ότι η οθόνη τους αντιλαµβάνεται όχι µόνο το άγγιγμα, αλλά και την πίεση που θα ασκήσεις µε τα δάχτυλά σου, γεγονός το οποίο αλλάζει τον τρόπο µε τον οποίο ακούς µουσική, διαβάζεις µηνύµατα και ενηµερώνεσαι για ό,τι συµβαίνει.

Ή µέχρι τη στιγµή που θα διαπιστώσεις ότι η κάµερά του έχει ακόµη υψηλότερη ευκρίνεια, καθώς και ότι καταγράφει βίντεο ανάλυσης 4Κ, µε αποτέλεσµα οι ψηφιακές σου αναµνήσεις να αλλάζουν και να γίνονται καλύτερες από ποτέ. Και οι selfies σου όµως αλλάζουν, αφού η οθόνη έχει τη µαγική ιδιότητα να µεταµορφώνεται σε ένα λαµπερό «φλας», ώστε να µπορείς να έχεις φωτογραφίες για άπειρα likes. Και εν τέλει, ακόµη και οι ίδιες οι φωτογραφίες αλλάζουν, αφού για πρώτη φορά µπορείς να τις πιέσεις ώστε να αποκτήσουν κίνηση και να «ζωντανέψουν». Τελικά πολλά είναι αυτά που έχουν αλλάξει στα νέα iPhone, αφού σε κάθε σπιθαµή της επιφάνειάς τους, αλλά και σε κάθε κύκλωµα που κρύβεται στο εσωτερικό τους, θα βρεις συγκεντρωµένες περισσότερες καινοτοµίες από ποτέ!

Η εξέλιξη ενός γνώριµου design

Εκ πρώτης όψεως τα iPhone 6s και iPhone 6s Plus διατηρούν αναλλοίωτα τα σχεδιαστικά πρότυπα που εισήγαγε πέρυσι η προηγούµενη γενιά των κινητών της Apple. Ανάµεσά τους, η απρόσµενα οµαλή εναλλαγή ανάµεσα στο γυαλί και το µέταλλο, το εξαιρετικά λεπτό και ασύγκριτα ελκυστικό τους προφίλ, καθώς επίσης και όλες εκείνες οι ξεχωριστές λεπτοµέρειες που συνέβαλλαν ουσιαστικά στη διαµόρφωση του µοντέρνου και άκρως ελκυστικού σχεδιασµού τους. Τα φαινόµενα όµως απατούν, αφού τα iPhone 6s και iPhone 6s Plus δεν έχουν το ίδιο εξωτερικό περίβληµα. Αυτή τη φορά η κατασκευή τους έχει γίνει από ένα υλικό, το οποίο χρησιµοποιείται συνήθως στην αεροναυπηγική. Ο λόγος για ένα κράµα αλουµινίου σειράς 7000, το οποίο έχει παραχθεί µε την προσθήκη ψευδάργυρου και άλλων στοιχείων, που είναι ικανά να εξασφαλίσουν την ανθεκτικότητά του. Αυτό το υλικό είναι το ισχυρότερο που έχει ποτέ χρησιµοποιηθεί για την κατασκευή ενός iPhone, κάτι το οποίο εγγυάται φυσικά και τη µακροβιότητά του. Εκτός όµως από το αλουµίνιο, έχει ισχυροποιηθεί και το γυαλί που καλύπτει την οθόνη των νέων iPhone 6s και iPhone 6s Plus. Για πρώτη φορά αυτό έχει υποστεί µία ειδική επεξεργασία (dual-ion exchange) η οποία το καθιστά πιο ανθεκτικό από κάθε άλλο που έχει ποτέ χρησιµοποιηθεί σε οποιοδήποτε smartphone στον πλανήτη! Με άλλα λόγια, όλα όσα µπορείς να αγγίξεις στο iPhone 6s και το iPhone 6s Plus έχουν αλλάξει. Και ναι, ανάµεσα σε αυτά συγκαταλέγεται και ο αισθητήρας του Touch ID, που πλέον έχει γίνει πολύ πιο «γρήγορος». Αυτό που δεν έχει αλλάξει είναι η αδιάλειπτα λεία επιφάνειά τους, αλλά και το γνώριµο, εργονοµικό design τους, που εξασφαλίζει µία εξαιρετική εµπειρία χρήσης. Είναι βέβαιο λοιπόν ότι από την πρώτη στιγµή που κάποιο από αυτά θα γίνει δικό σου, δεν πρόκειται σχεδόν ποτέ να το αφήνεις από τα χέρια σου. Η αλήθεια είναι όµως ότι φέτος ίσως να δυσκολευθείς να επιλέξεις αυτό που είναι πιο κατάλληλο για εσένα, αφού τα iPhone 6s και iPhone 6s Plus διατίθενται για πρώτη φορά µε ένα νέο µεταλλικό φινίρισµα. Εκτός λοιπόν από το ασηµί (silver), το χρυσαφί (gold) και το διαστηµικό γκρι (space gray) στις διαθέσιµες επιλογές έρχεται να προστεθεί και το ροζ - χρυσαφί (rose gold)!

3D Touch: η εξέλιξη του Multi-Touch

Και τα δύο νέα iPhone έχουν εκθαµβωτικές Retina HD οθόνες: Στο iPhone 6s, η διαγώνιός της είναι 4,7 ίντσες στις οποίες «χωράνε» 1334 x 750 pixels. Στο µεγαλύτερο iPhone 6s Plus η διαγώνιος είναι 5,5 ίντσες και η ανάλυση «σκαρφαλώνει» στα 1920 x 1080 pixels. Και οι δύο οθόνες όµως είναι υπέροχες. Όποιο µέγεθος και αν επιλέξεις, τα apps που συνηθίζεις να χρησιµοποιείς, τα παιχνίδια µε τα οποία διασκεδάζεις, οι φωτογραφίες, τα βίντεό σου αλλά και οτιδήποτε άλλο, θα δείχνει σε αυτές πιο «ζωντανό» και πιο λαµπερό από ποτέ. Οι υψηλές αναλογίες αντίθεσης, τα dual-domain pixels, αλλά και η πιστή απόδοση των χρωµάτων θα εξασφαλίσουν ένα εξαιρετικό οπτικό αποτέλεσµα, που δεν πρόκειται ποτέ να σταµατήσεις να θαυµάζεις. Μολονότι όµως οι οθόνες των νέων iPhone 6s και iPhone 6s Plus «φαίνονται» όµοιες µε εκείνες των προηγούµενων iPhone, µην κάνεις το λάθος να πιστέψεις πως είναι ίδιες. Τις διαφορές τους δεν πρόκειται να τις δεις, όµως είναι απόλυτα βέβαιο ότι θα τις αισθανθείς. Κάπου εδώ όµως είναι απαραίτητη µια σύντοµη ιστορική αναδροµή: Τον Ιούνιο του 2007 έγιναν τα αποκαλυπτήρια του πρώτου iPhone, το οποίο εισήγαγε το Multi-Touch, αλλάζοντας για πάντα τον τρόπο µε τον οποίο ο άνθρωπος έρχεται σε επαφή µε την τεχνολογία. Ήταν η πρώτη φορά που ένα ανεπαίσθητο άγγιγµα ενός ή περισσότερων δαχτύλων σε ένα κοµµάτι γυαλί, επέτρεπε τον πλήρη έλεγχο µίας ψηφιακής συσκευής. Με το Multi-Touch «γεννήθηκαν» χειρονοµίες όπως το Tap, το Swipe και το Pinch, που είναι πλέον γνωστές σε όλους. Κάθε γυάλινη επιφάνεια όµως είναι δισδιάστατη. Η τεχνολογία 3D Touch διαδέχεται το Multi-Touch και για πρώτη φορά ανοίγεται µία νέα, τρίτη, διάσταση στην εµπειρία χρήσης του iPhone. Και είναι βέβαιο ότι πολύ σύντοµα θα καταφέρει να αλλάξει για µία ακόµη φορά τον τρόπο µε τον οποίο βιώνεις τον ψηφιακό σου κόσµο!

Δύο νέες χειρονοµίες: Peek και Pop

Για πρώτη φορά, οι οθόνες των νέων iPhone 6s και iPhone 6s Plus µπορούν να αισθανθούν εκτός από το άγγιγµα και την πίεση που θα ασκήσεις µε τα δάχτυλά σου. Και αυτό είναι κάτι που θα σου επιτρέψει να αλληλεπιδράσεις µε τη συσκευή µε δύο νέες χειρονοµίες: Το Peek και το Pop. Πίεσε ελαφρά και παρατεταµένα µε το δάχτυλό σου την οθόνη ώστε να κάνεις «Peek». Πίεσε µε ακόµη περισσότερη δύναµη, ώστε να γίνει το «Pop». Ναι, είναι τόσο απλό. Και φυσικά, το iOS 9 φροντίζει ώστε αυτές οι χειρονοµίες να είναι διαθέσιµες παντού: Αν για παράδειγµα βρίσκεσαι στα «Εισερχόµενα» του Mail, τότε δεν έχεις παρά να κάνεις «Peek» σε ένα από αυτά ώστε να προεπισκοπήσεις το περιεχόµενό του και αµέσως µετά «Pop» αν αποφασίσεις ότι αξίζει µία πιο προσεκτική ανάγνωση. Αν κάποιος σου έχει στείλει ένα σύνδεσµο για ένα website, δεν έχεις παρά να κάνεις «Peek» σε αυτόν ώστε να εµφανιστεί προσωρινά το περιεχόµενο του. Αν αποµακρύνεις το δάχτυλό σου τότε θα επιστρέψεις στο email, ενώ αν αντίθετα πιέσεις µε ακόµη περισσότερη δύναµη τότε µε ένα µαγικό «Pop» θα ανοίξει η ιστοσελίδα στο Safari. Όταν χρησιµοποιείς την Κάµερα, δεν έχεις παρά να πιέσεις µε το δάχτυλό σου το thumbnail της τελευταίας φωτογραφίας για να µπορέσεις µε ένα «Peek» να την προεπισκοπήσεις. Συνεχίζοντας να πιέζεις, κάνε swipe µε το δάχτυλό σου ώστε να κάνεις «Peek» και στις υπόλοιπες φωτογραφίες. Κι αν αποφασίζεις ότι θέλεις να ανοίξεις κάποια από αυτές, µπορείς πάντοτε να πιέσεις λίγο περισσότερο την οθόνη µε το δάχτυλό σου ώστε να κάνεις «Pop» σε αυτήν και να µπορέσεις να τη µοιραστείς, να την επεξεργαστείς, να την προσθέσεις στα αγαπηµένα σου ή να τη διαγράψεις. Το «Peek» και το «Pop» όµως µπορεί να γίνει ακόµη και στη Home Screen µε τη βοήθεια των Quick Actions. Πίεσε αντί να αγγίξεις όπως συνήθως το εικονίδιο µιας εφαρµογής και θα µπορέσεις να έχεις πρόσβαση στις πιο συνήθεις λειτουργίες της.

Η εξέλιξη της κάµερας

Η iSight κάµερα των νέων iPhone είναι καλύτερη από ποτέ. Και αυτό, γιατί µπορεί για πρώτη φορά να απαθανατίσει φωτογραφίες ανάλυσης 12 megapixels. Όµως, όπως ήδη γνωρίζεις, οι όµορφες φωτογραφίες δεν µετριούνται σε pixels. Αυτός είναι και ο λόγος που «πίσω» από το φακό της κάµερας του iPhone βρίσκεται ένας κορυφαίος αισθητήρας, ένας νέος image signal processor, τα focus pixels, η βελτιωµένη λειτουργία local tone mapping, καθώς και η οπτική σταθεροποίηση εικόνας - στην περίπτωση του iPhone 6s Plus. Τι σηµαίνουν όµως όλα αυτά; Ό,τι η Apple, όπως συνήθως, εκµεταλλεύθηκε στο έπακρο κάθε τεχνολογία ώστε να δηµιουργήσει µία κάµερα που είναι ικανή να καταγράφει τέλειες εικόνες. Το µόνο που έχεις να κάνεις λοιπόν, είναι να βρεις κάτι όµορφο και να το «απαθανατίσεις», ώστε να προσθέσεις στη συλλογή σου τις καλύτερες και πιο εντυπωσιακές φωτογραφίες που έχεις ποτέ δει! Σε κάθε σου φωτογραφία όµως «κρύβονται» πολύ περισσότερα από τοπία και πρόσωπα. Αυτά συνυπάρχουν µε τις αναµνήσεις από τις καλύτερες στιγµές τις ζωής σου και αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος για τον οποίο θέλεις να τις διατηρήσεις «ζωντανές» µε κάθε δυνατό τρόπο. Και αυτό είναι κάτι το οποίο µπορούν να κάνουν τα νέα iPhone 6s και iPhone 6s Plus, αφού για πρώτη φορά µε τις Live Photos κάθε στατική φωτογραφία που θα απαθανατίσεις µε το φακό τους µετατρέπεται σε µία ζωντανή ψηφιακή ανάµνηση! Στην «καρδιά» κάθε Live Photo βρίσκεται µια όµορφη φωτογραφία ανάλυσης 12 megapixels. Μαζί µε αυτήν όµως συνυπάρχουν και λίγες ακόµη στιγµές: Εκείνες που προηγήθηκαν, αλλά και αυτές που ακολούθησαν, καταγεγραµµένες µε κίνηση, αλλά και ήχο! Μπορείς ανά πάσα στιγµή να «ζωντανέψεις» αυτές τις στιγµές, απλά, πιέζοντας µε το δάχτυλό σου οποιοδήποτε σηµείο της φωτογραφίας. Και φυσικά, κάθε Live Photo µπορεί να γίνει και wallpaper της Lock Screen σου, ώστε να ξαναζείς αυτές τις στιγµές κάθε φορά που βγάζεις το iPhone 6s από την τσέπη σου. Και µην ανησυχείς: Μπορείς να µοιραστείς τις Live Photos µε τα αγαπηµένα σου πρόσωπα, αφού µπορούν να προβληθούν σε οποιαδήποτε συσκευή της Apple.

Ενσωµατώνει νέες πανίσχυρες εφαρµογές, διαθέτει προηγµένες λειτουργίες, ενώ οι βελτιώσεις που έχουν γίνει το καθιστούν πιο απαραίτητο από ποτέ. Το iOS 9 είναι προεγκατεστηµένο στα νέα iPhone 6s και iPhone 6s Plus και συνεργάζεται µαζί τους περίφηµα, αφού άλλωστε έχει σχεδιαστεί για αυτά!

Η εξέλιξη των βίντεο

Το νικητήριο καλάθι σε ένα φιλικό αγώνα µπάσκετ. Ένα αυθόρµητο χορευτικό ξέσπασµα. Η πρώτη βόλτα του παιδιού σου χωρίς βοηθητικές ρόδες. Ορισµένες στιγµές της ζωής σου οφείλεις να τις καταγράψεις σε βίντεο. Με τα νέα iPhone 6s και iPhone 6s Plus αυτό µπορεί να γίνει στα 4K, µία ανάλυση που είναι τέσσερις φορές υψηλότερη από την HD. Και αν κάποια στιγµή θελήσεις να διακρίνεις όλες τις λεπτοµέρειες που περιέχουν αυτά τα 8 εκατοµµύρια pixels, δεν έχει παρά να κάνεις zoom, τόσο κατά την εγγραφή, όσο και κατά την αναπαραγωγή τους. Αν πάλι θέλεις να δηµιουργήσεις ένα ασυνήθιστο βίντεο, δεν έχεις παρά να χρησιµοποιήσεις τη λειτουργία Slo-mo, που θα σου επιτρέψει να καταγράψεις εικόνα 1080p στα 120 καρέ ανά δευτερόλεπτο ή 720p στα 240 καρέ ανά δευτερόλεπτο. Και στο iPhone 6s Plus, η οπτική σταθεροποίηση της εικόνας είναι διαθέσιµη για πρώτη φορά και στα βίντεο, εκτός από τις φωτογραφίες, ώστε να κάνεις εγγραφές ακόµη σε συνθήκες χαµηλού φωτισµού, χωρίς ενοχλητικά «ταρακουνήµατα». Φυσικά, τα βίντεο ανάλυσης 4K που θα καταγράψεις µε την κάµερα των iPhone 6s και iPhone 6s Plus είναι τόσο εντυπωσιακά, που θα έχεις κάθε λόγο να τα µοιραστείς µε όλο το Internet (ή έστω µε τους φίλους σου). Με το νέο iMovie για το iOS δεν έχεις παρά να κάνεις το απαραίτητο µοντάζ και στη συνέχεια να τα «ανεβάσεις» απευθείας στο YouTube σε 4K ανάλυση µε µερικά µόνο taps της οθόνης. Και µην ανησυχείς: Τα νέα iPhone είναι τόσο ισχυρά, που µπορείς να επεξεργαστείς ταυτόχρονα δύο streams των 4K, χωρίς δυσκολίες, ώστε να χρησιµοποιήσεις εντυπωσιακά picture-in-picture και split-screen εφέ. Και αυτό είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό, αφού είναι διεργασίες που µπορούν να φέρει σε «δύσκολη θέση» ακόµη και desktop υπολογιστές!

Η εξέλιξη των επιδόσεων και της απόδοσης

Στην «καρδιά» των νέων iPhone 6s και iPhone 6s Plus βρίσκεται ο Α9. Πρόκειται για τον τρίτης γενιάς επεξεργαστή 64-bit αρχιτεκτονικής της Apple, το οποίο διακρίνεται για τις πανίσχυρες επιδόσεις του, αλλά και για την αξεπέραστη ενεργειακή του αποδοτικότητα. Οι επιδόσεις της CPU του είναι έως και 70% καλύτερες από εκείνες της προηγούµενης γενιάς. Και τα γραφικά που παράγει η GPU του είναι 90% πιο γρήγορα από εκείνα του iPhone 6, µία ταχύτητα που µπορεί κάλλιστα να θεωρηθεί επιπέδου αντίστοιχου µε αυτό των παιχνιδοµηχανών! Στο εσωτερικό του A9 έχει ενσωµατωθεί και ο νέος συνεπεξεργαστής κίνησης M9. Όπως και στα προηγούµενα µοντέλα, η αρµοδιότητά του είναι να αντλεί διαρκώς στοιχεία από το accelerometer, την πυξίδα, το γυροσκόπιο και το βαρόµετρο, τα οποία φυσικά αξιοποιεί η εφαρµογή Health. Για πρώτη φορά, τα iPhone 6s και iPhone 6s Plus είναι σε θέση να µετρήσουν το ρυθµό µε τον οποίο βαδίζεις και περπατάς, ταυτόχρονα µε τον αριθµό των βηµάτων, τις αποστάσεις που διανύεις, αλλά και τις ανεπαίσθητες αλλαγές του υψοµέτρου. Ο συνεπεξεργαστής M9 είναι µάλιστα τόσο αποδοτικός, αλλά και τόσο έξυπνος, που για πρώτη φορά η τεχνολογία Siri µπορεί ανά πάσα στιγµή να ανταποκριθεί στο κάλεσµα «Hey Siri» που θα δώσεις µε τη φωνή σου - κάτι που στο iPhone 6 µπορούσε να γίνει µόνο όταν αυτά ήταν συνδεδεµένα µε το φορτιστή τους.

Η εξέλιξη των selfies

Εκτός όµως από την iSight υπάρχει και η FaceTime HD κάµερα. Και αυτή αποτελεί την ιδανική επιλογή στην περίπτωση που θέλεις να εκφραστείς µέσω FaceTime κλήσεων, καθώς επίσης και µε selfies. Στα νέα iPhone 6s και iPhone 6s Plus η ανάλυσή της έχει «ανέβει» στα 5 megapixels µε αποτέλεσµα να καταγράφεται καθαρά κάθε λεπτοµέρεια του προσώπου σου. Καθώς και αυτή υποστηρίζει τις Live Photos, θα µπορέσεις για πρώτη φορά να καταγράψεις και όλες εκείνες τις στιγµές που θα σου µείνουν αξέχαστες: ένα απρόσµενο χαµόγελο, ένα έκπληκτο βλέµµα ή µία στιγµή απρόσµενου θαυµασµού. Φυσικά, όλες σου τις φωτογραφίες µπορείς να τις απολαύσεις ανά πάσα στιγµή στη Retina HD οθόνη των iPhone 6s και iPhone 6s Plus. Για πρώτη φορά όµως αυτή έχει αποκτήσει και έναν ακόµη ρόλο: Γίνεται και φλας για την FaceTime HD κάµερα! Αµέσως πριν από τη λήψη µιας selfie, η οθόνη εκπέµπει στιγµιαία έντονο φως ώστε να γίνουν καλύτερα κατανοητές οι συνθήκες του χώρου στον οποίο βρίσκεσαι. Μετά, ένα True Tone φλας που πηγάζει από την οθόνη έχει την χροιά και τη θερµοκρασία του περιβάλλοντος, ώστε οι φωτογραφίες σου να έχουν απολύτως φυσικά χρώµατα.