Το iPhone δεν είναι µόνο ένα πανίσχυρο κινητό τηλέφωνο. Είναι και η πιο δηµοφιλής «φωτογραφική µηχανή» στον πλανήτη και αυτό οφείλεται στη µοναδική του ιδιότητα να απαθανατίζει, ασύγκριτα εύκολα, εξαιρετικές φωτογραφίες! Αυτό όµως είναι κάτι το οποίο ήδη γνωρίζεις, αφού έχεις σταµατήσει εδώ και χρόνια να «κουβαλάς» κάθε καλοκαίρι στις αποσκευές σου εκείνη τη compact µηχανή που σκονίζεται ξεχασµένη σε κάποιο συρτάρι. Οι λόγοι που κάνουν την κάµερα του iPhone τόσο ξεχωριστή είναι πολλοί και ξεκινούν από την «καρδιά» της: Εκεί βρίσκεται ο αισθητήρας των 8 megapixels, ο οποίος προσφέρει την καλύτερη δυνατή ανάλυση, αναλογικά µε το µέγεθός του, ώστε να µη «χάνεται» καµία λεπτοµέρεια από τις φωτογραφίες. Σε αυτό συµβάλλει και ο φακός της κάµερας ο οποίος έχει κατασκευαστεί από άριστα υλικά, που µε διάφραγµα f/2.2 είναι ικανά να «συλλάβουν» κάθε αχτίδα φωτός. 

Οδηγός καλοκαιρινής φωτογράφησης

Ένα στρογγυλό πλήκτρο. Αυτό είναι το µόνο που θα πρέπει να αγγίζεις µε το δάχτυλό σου, κάθε φορά που θα θέλεις να απαθανατίσεις µία ακόµη µοναδική στιγµή από τις φετινές σου διακοπές - αν αυτό δε σε βολεύει µπορείς εναλλακτικά να πιέσεις κάποιο από τα πλαϊνά πλήκτρα αυξοµείωσης του ήχου. Όλα τα άλλα θα τα αναλάβει να τα εκτελέσει αυτόµατα το iPhone, χωρίς να χρειαστεί να κάνεις οτιδήποτε: Με τη βοήθεια των Focus Pixels θα στείλει ακόµη περισσότερες πληροφορίες στον αισθητήρα, ώστε ο φακός της κάµερας να εστιάσει ακριβώς εκεί που την έχεις στοχεύσει: Στο κύµα που «πέφτει» µε µανία πάνω στα βράχια ή στο γλάρο που αναζητάει φαγητό ακριβώς δίπλα από το σηµείο στο οποίο έχεις απλώσει την ψάθα σου. Η βελτιωµένη λειτουργία face detection θα καταφέρει να αναγνωρίσει πολύ πιο γρήγορα και πολύ πιο αποτελεσµατικά όλα τα πρόσωπα των νέων σου φίλων που απέκτησες στο νησί και µε τα οποία έχεις συναντηθεί σ’ ένα γραφικό ταβερνάκι. Το Auto Image Stabilization θα καταφέρει σε όλες τις περιπτώσεις να ελαχιστοποιήσει τις παρενέργειες από τους ανεπαίσθητους κραδασµούς των χεριών σου. Αν πάλι έχεις το iPhone 6 Plus, τότε µε τον οπτικό σταθεροποιητή εικόνας θα καταφέρεις να απαθανατίσεις την παρέα σου που έχει συγκεντρωθεί το βράδυ στην παραλία γύρω από µια µικρή φωτιά - χωρίς φλας! 

Selfies... για πολλά likes!

Μολονότι όµως ένα και µόνο πλήκτρο αρκεί για να έχεις άριστα αποτελέσµατα, αυτό δεν είναι το µόνο που περιλαµβάνει η εφαρµογή Κάµερα του iPhone. Υπάρχουν κι άλλα, των οποίων η παρουσία είναι πολύ πιο διακριτική. Ανάµεσά τους και εκείνο που θα σου επιτρέψει να χρησιµοποιήσεις την εµπρόσθια FaceTime HD κάµερα, η οποία στο iPhone 6 και το iPhone 6 Plus είναι αρκετά «φωτεινή» (διάφραγµα f/2.2) ώστε να µπορείς να βγάζεις ακόµη καλύτερα selfies σε κάθε παραλία που θα επισκεφθείς στις διακοπές σου. Ένα άλλο θα θέσει σε εφαρµογή το «χρονόµετρο», ώστε να έχεις στη διάθεσή σου όλο τον απαιτούµενο χρόνο για να τοποθετήσεις κάπου µε ασφάλεια το iPhone και να «βγεις» φωτογραφία µε την παρέα σου. Ο µετρητής αντίστροφης µέτρησης εµφανίζεται µάλιστα στην οθόνη του τηλεφώνου, ενώ κάθε δευτερόλεπτο που περνάει σηµατοδοτείται µε µία λάµψη από το LED που βρίσκεται δίπλα στο φακό της κάµερας. 

Βουτιές… καρέ προς καρέ!

Αν θέλεις να είσαι βέβαιος ότι οι φωτογραφίες και τα selfies σου είναι τέλεια, δεν έχεις παρά να δοκιµάσεις το burst mode: Κράτησε πατηµένο το στρογγυλό πλήκτρο για όσο χρονικό διάστηµα θέλεις και το iPhone θα βγάζει διαρκώς φωτογραφίες µε ταχύτατους ρυθµούς: Αυτό είναι το Burst Mode. Κάθε «Burst» µπορείς να το δεις ξεχωριστά στα άλµπουµ σου και το iPhone θα σε βοηθήσει επιπρόσθετα να επιλέξεις την καλύτερη από τις φωτογραφίες που αυτό περιλαµβάνει. Αν µετά θέλεις να κρατήσεις µία ή περισσότερες από αυτές, είναι κάτι που εσύ θα αποφασίσεις. Φυσικά, µπορείς να χρησιµοποιήσεις το Burst Mode και µε δηµιουργικό τρόπο: Δοκίµασε για παράδειγµα να απαθανατίσεις ένα burst τη στιγµή που κάποιος φίλος σου κάνει µία βουτιά από έναν ψηλό βράχο, ώστε να καταγράψεις τη «πτώση» του προς τη θάλασσα, καρέ προς καρέ, σε φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης! Αν οι φωτογραφίες δεν πιστεύεις ότι είναι ικανές να αποτυπώσουν ένα τόσο «ξεχωριστό» θέαµα, δεν έχεις παρά να χρησιµοποιήσεις το iPhone 6 ή το iPhone 6 Plus για να καταγράψεις σε βίντεο: Ενεργοποίησε όµως πρώτα το slow motion: 60 fps στα 1080p HD ή 120fps και 240fps (!) στα 720p. Μόλις ολοκληρώσεις την εγγραφή µπορείς να επιλέξεις το ακριβές σηµείο όπου θα «µειωθεί» η ταχύτητα του βίντεο ή ακόµη και να αφαιρέσεις πανεύκολα τα σηµεία εκείνα τα οποία είναι… λιγότερο εντυπωσιακά. Αν πάλι αυτό που θέλεις να καταγράψεις εξελίσσεται µε πιο αργούς ρυθµούς, όπως για παράδειγµα η ανατολή του ήλιου που για µία ακόµη φορά έχεις τη δυνατότητα να απολαύσεις καθώς επιστρέφεις από το αγαπηµένο σου νυχτερινό στέκι, δεν έχεις παρά να τοποθετήσεις κάπου «σταθερά» και µε ασφάλεια το iPhone σου και να καταγράψεις ένα time-lapse: Άφησε την κάµερα του να καταγράφει για όσο χρονικό διάστηµα θέλεις -30 λεπτά ή 30 ώρες- και αυτόµατα θα δηµιουργηθεί ένα µοναδικό βίντεο! 

Ή στραβός είναι ο γιαλός…

Το πιθανότερο είναι ο γιαλός να µην είναι στραβός. Αυτό όµως δεν έχει καµία απολύτως σηµασία αφού µπορείς πολύ εύκολα να ισιώσεις τις φωτογραφίες που έχεις ήδη «βγάλει» στην παραλία -ή οπουδήποτε αλλού- όσο στραβές κι αν είναι. Σε αυτό θα σε βοηθήσει ένα από τα πολλά έξυπνα εργαλεία επεξεργασίας που έχει ενσωµατώσει η Apple στο iOS. Δε θα δυσκολευθείς να τα εντοπίσεις: Αν αγγίξεις οποιαδήποτε φωτογραφία που περιέχεται στα άλµπουµ σου ώστε αυτή να εµφανιστεί σε πλήρη οθόνη, τότε θα προσέξεις ότι ακριβώς από πάνω της θα παρουσιαστεί η επιλογή «Αλλαγές». Μη διστάσεις να κάνεις tap µε το δάχτυλό σου, καθώς έχει ό,τι είναι απαραίτητο, ώστε ακόµη και µία µέτρια φωτογραφία να µεταµορφωθεί πολύ εύκολα και µέσα σε λίγα δευτερόλεπτα σε ένα πραγµατικό έργο τέχνης! Κι αν έχεις οποιαδήποτε αµφιβολία, δεν έχεις παρά να δοκιµάσεις το εργαλείο «καδραρίσµατος» των Αλλαγών, ώστε να ισιώσεις τις φωτογραφίες που «έβγαλες» σ’ εκείνον τον περίφηµο, πλην όµως στραβό, γιαλό. Θα το ξεχωρίσεις από το εικονίδιό του, το οποίο, φυσικά, παραπέµπει σε κάδρο. Με το που θα το αγγίξεις είναι πολύ πιθανό το iOS να επιχειρήσει να ευθυγραµµίσει αυτόµατα τη φωτογραφία σου! Αν για οποιονδήποτε λόγο όµως αυτό δε συµβεί, δεν έχεις παρά να χρησιµοποιήσεις τον τροχό που εµφανίζεται στο πλάι για να την περιστρέψεις «χειροκίνητα». Και µην ξεχνάς: προτού επιστρέψεις την επόµενη ηµέρα στην ίδια «προβληµατική» παραλία, καλό θα είναι να έχεις ενεργοποιήσει το «Πλέγµα» της κάµερας του iPhone, ώστε να µη βγάλεις ποτέ ξανά στραβές φωτογραφίες. Τη σχετική επιλογή θα τη βρεις στις Ρυθµίσεις και συγκεκριµένα στην κατηγορία «Φωτογραφία και κάµερα».

Ηλιόλουστες συνθέσεις

Μολονότι όµως έχεις ισιώσει όλες τις φωτογραφίες σου, ορισµένες ίσως να µην έχουν την ιδανικότερη σύνθεση - παρ’ όλο που είχες ενεργοποιήσει το «πλέγµα». Εξάλλου, όταν σε είχε «χτυπήσει» ο ήλιος µετά από 8 συνεχόµενες ώρες στην παραλία, δεν είχες καµία διάθεση να ασχοληθείς µε την χρυσή τοµή ή τον κανόνα των τρίτων, αλλά σου αρκούσε να αποτυπώσεις µε το iPhone µία ακόµη αξέχαστη στιγµή των καλοκαιρινών σου διακοπών. Ευτυχώς όλα διορθώνεται µε το «καδράρισµα» που θα βρεις στις «Αλλαγές». Με το ίδιο εργαλείο µπορείς επίσης να «κόψεις» και τα άκρα της φωτογραφίας, είτε επειδή αυτά είναι περιττά, είτε επειδή εκεί βρίσκεται µία λεπτοµέρεια που δεν θα ήθελες να υπάρχει στο προσωπικό σου «έργο τέχνης». Και όχι µόνο: Μπορείς πολύ εύκολα να αλλάξεις και τις αναλογίες του κάδρου ή να επιλέξεις έναν πιο «ιδιαίτερο» λόγο πλευρών. Εφόσον µάλιστα συνηθίζεις να δηµοσιεύεις κάποιες από τις φωτογραφίες σου στο Instagram, τότε θα σε διευκολύνει ιδιαίτερα το τετράγωνο κάδρο.

Μαγικό ραβδί

Οι περισσότερες φωτογραφίες που απαθανατίζει ο φακός του iPhone είναι τέλειες. Σε ορισµένες περιπτώσεις όµως δεν µπορούν να γίνουν θαύµατα. Αν έχεις ήδη απαθανατίσει κάποιες «σκοτεινές» φωτογραφίες, δεν έχεις παρά να δοκιµάσεις να χρησιµοποιήσεις σε αυτές το «µαγικό ραβδί», που θα βρεις µαζί µε τα υπόλοιπα εργαλεία των «Αλλαγών». Αυτόµατα, το iOS θα αναλάβει να «αναλύσει» την κάθε φωτογραφία, ώστε να τη διορθώσει: θα επιλέξει την καλύτερη δυνατή έκθεση, θα µειώσει την ένταση των φωτεινών σηµείων, θα προσθέσει περισσότερη λάµψη στις σκιές, θα πειράξει την αντίθεση και ίσως να αλλάξει και λίγο τα χρώµατα. Όλα αυτά θα γίνουν µέσα σε κλάσµατα δευτερολέπτου και το αποτέλεσµα είναι πάντοτε θεαµατικό! 

Παιχνιδιάρικες σκιές

Όσο για την επόµενη φορά που θα βρεθείς σ’ ένα µαγευτικό και ηλιόλουστο τοπίο, λίγο πριν την απαθανατίσεις καλό θα ήταν να ενεργοποιήσεις το HDR. Ο λόγος για το «υψηλό δυναµικό εύρος», µία από τις πιο «λατρεµένες» λειτουργίες της κάµερας του iPhone, η οποία θα αναλάβει να εξοµαλύνει τις περισσότερες ακραίες αντιθέσεις και να αναδείξει πολλές από τις λεπτοµέρειες που ίσως διαφορετικά να χάνονταν στις «σκιές» και τις «λάµψεις». Για να επιτύχει αυτό το αποτέλεσµα το HDR συνδυάζει τα καλύτερα τµήµατα τριών ξεχωριστών φωτογραφιών που λαµβάνονται µε διαφορετική έκθεση, σε µία και µοναδική φωτογραφία. Αν και η διαδικασία είναι «πολύπλοκη», το iPhone έχει την ικανότητα να τη διεκπεραιώνει τάχιστα. Δεν παύει όµως να υπάρχει µία απειροελάχιστη καθυστέρηση -δεν µπορεί καν να γίνει αντιληπτή στα iPhone 6 και iPhone 6 Plus- µε αποτέλεσµα η χρήση του HDR να µην είναι ενδεδειγµένη σε όλες τις περιπτώσεις. Κλείσε λοιπόν το HDR όταν δεν το χρειάζεσαι. Ή ακόµη καλύτερα, αν έχεις iPhone 5s ή νεότερο, θέσε το διακόπτη στη θέση «HDR Auto», ώστε αυτό να ενεργοποιείται µόνο όποτε είναι απαραίτητο. Υπάρχει πάντως και ένας ακόµη τρόπος για να ελέγξεις χειροκίνητα το φωτισµό των φωτογραφιών σου: Στην κάµερα, πριν τη λήψη µίας φωτογραφίας, άγγιξε µε το δάχτυλό σου στιγµιαία οποιοδήποτε σηµείο της. Αυτό είναι το tap to focus, το οποίο επιτρέπει την χειροκίνητη εστίαση στο σηµείο που σε ενδιαφέρει. Μετά σύρε το δάχτυλό σου είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω για να προσαρµόσεις το φωτισµό στα επιθυµητά επίπεδα! Και κάτι ακόµη: δοκίµασε να παρατείνεις το άγγιγµά σου σε ένα σηµείο, αν θέλεις να «κλειδώσει» σε αυτό το focus, ακόµη και αν εστιάσεις κάπου αλλού…

Τελειοποίησε τις καλοκαιρινές σου αναµνήσεις

Μπορεί όµως το HDR να µη σε βοήθησε όσο έπρεπε, ενώ το µαγικό ραβδί ίσως να µην κατάφερε να κάνει το θαύµα του. Ή απλά έχεις τόσο πολύ ελεύθερο χρόνο στη διάθεσή σου αυτό το καλοκαίρι, ώστε να αποφάσισες επιτέλους να εξερευνήσεις την καλλιτεχνική σου πλευρά. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις µπορείς να καταφύγεις στις «Προσαρµογές», το πιο ισχυρό από τα εργαλεία του iOS που θα σου επιτρέψει να τελειοποιήσεις κάθε σου φωτογραφία. Ανεξάρτητα από το πώς θα χρησιµοποιήσεις το κάθε έξυπνο ρυθµιστικό, το iOS θα αναλάβει να κρατήσει τις απαραίτητες ισορροπίες ώστε το τελικό αποτέλεσµα να είναι πραγµατικά όµορφο!