Οι επαφές του τηλεφωνικού σου καταλόγου, οι υποχρεώσεις που έχεις αποθηκεύσει στο ηµερολόγιο, οι εκκρεµότητες που πρέπει οπωσδήποτε να ολοκληρώσεις, οι προσωπικές σου σηµειώσεις, οι αγαπηµένες σου εφαρµογές, αλλά και τα σηµαντικά σου έγγραφα. Όλα αυτά θέλεις να βρίσκονται σε όλες σου τις συσκευές, ώστε να µπορείς να τα αξιοποιείς µε τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Και όπως θα ανακαλύψεις αυτό δεν είναι καθόλου δύσκολο, αφού η Apple σου δίνει ό,τι είναι απαραίτητο για να συγχρονίσεις και να προστατέψεις τα πολύτιµα δεδοµένα σου!


Συγχρονισµός µε το iCloud

Το iCloud κάνει πολύ περισσότερα από ό,τι φαντάζεσαι. Από τη στιγµή που θα ενεργοποιήσεις για πρώτη φορά το Mac, το iPad, το iPhone ή το iPod touch, το iCloud θα ξεκινήσει να σε «υπηρετεί»: Θα κρατήσει συγχρονισµένα σε όλες τις συσκευές σου τα emails, τις επαφές, τις σηµειώσεις, τις υπενθυµίσεις και τις υποχρεώσεις σου. Θα αναλάβει να µεταφέρει σε όλες τις συσκευές σου τα bookmarks µε τις αγαπηµένες σου σελίδες, αλλά και τα στοιχεία που χρησιµοποιείς για την είσοδό σου σε αυτά. Κάθε φωτογραφία που θα απαθανατίζεις µε το iPhone θα µπορείς να τη βλέπεις στην οθόνη του Mac ή ακόµη και στην τηλεόρασή σου, αν έχεις συνδέσει σ’ αυτήν το Apple TV. Θα σου δώσει αρκετό χώρο ώστε να αποθηκεύσεις όλα σου τα έγγραφα και να µπορείς πάντοτε να τα βρίσκεις σε όποια οθόνη και αν κοιτάς. Θα σου επιτρέψει να έχεις παντού την αγαπηµένη σου µουσική, τις αγαπηµένες σου εφαρµογές, αλλά και να παρακολουθείς µε όποιο τρόπο θέλεις τις αγαπηµένες σου ταινίες. Τα δεδοµένα σου είναι πάντοτε ασφαλή: κρυπτογραφούνται κατά τη µεταφορά και παραµένουν πάντοτε σε κρυπτογραφηµένη µορφή, ώστε να µπορείς µόνο εσύ να έχεις πρόσβαση σε αυτά. Και όλα λειτουργούν αυτόµατα, χωρίς καλώδια και χωρίς ποτέ να το αντιληφθείς.

Συγχρονισµός µε το iTunes 

Μπορείς να συγχρονίσεις το iPad, το iPhone και το iPod µε τον υπολογιστή σου κάνοντας χρήση του iTunes. Είναι βέβαιο ότι αυτή η λύση θα σε διευκολύνει στην περίπτωση που στο Mac ή το PC σου έχεις αποθηκεύσει φωτογραφίες, βίντεο, ταινίες, έγγραφα ή και άλλα πολύτιµα αρχεία και δεδοµένα, που θα ήθελες να έχεις και στη φορητή σου συσκευή. Με τη βοήθεια του iTunes θα µπορέσεις να καθορίσεις «χειροκίνητα» τι ακριβώς θα συγχρονίζεται µε τη φορητή συσκευή σου, κάθε φορά που θα τη συνδέεις µε τον υπολογιστή: Εφαρµογές, ταινίες, βιβλία, µουσική, τα αγαπηµένα σου playlists, τα προσωπικά σου βίντεο, έγγραφα PDF, αλλά και φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, το iTunes θα αναλάβει όλα αυτά τα αρχεία να φθάσουν στην κατάλληλη µορφή στη συσκευή σου, ώστε να µπορείς να τα χρησιµοποιείς ακόµη και όταν βρίσκεσαι µακριά από τον υπολογιστή σου.

Το µόνο που θα χρειαστείς για το συγχρονισµό µέσω υπολογιστή, είναι η τελευταία έκδοση του iTunes. Αφού «τρέξεις» την εφαρµογή, σύνδεσε στον υπολογιστή την iOS συσκευή σου, χρησιµοποιώντας το USB καλώδιο που περιλαµβάνεται στη συσκευασία της. Σχεδόν αµέσως, το εικονίδιο του iPod, του iPhone ή του iPad θα εµφανιστεί στην άνω αριστερή γωνία του iTunes και δεν έχεις παρά να κάνεις «κλικ» σε αυτό, ώστε να βρεις µεταξύ άλλων και τις ρυθµίσεις που σχετίζονται µε τον συγχρονισµό.

Προτιµάς το συγχρονισµό µέσω iTunes; Δεν είναι απαραίτητο να χρησιµοποιείς καλώδια! Εφόσον ο υπολογιστής και η iOS συσκευή σου έχουν συνδεθεί στο ίδιο δίκτυο Wi-Fi, η όλη διαδικασία µπορεί να γίνει ασύρµατα. Τη σχετική επιλογή (Sync with this… over Wi-Fi) θα τη βρεις ανάµεσα στις επιλογές της εκάστοτε iOS συσκευής στο iTunes - και κατά συνέπεια τη πρώτη φορά που θα την ενεργοποιήσεις η ενσύρµατη σύνδεσή της µε τον υπολογιστή είναι απαραίτητη. Από εκεί και έπειτα δεν θα χρειαστείς ξανά το USB καλώδιο, παρά µόνο για να φορτίζεις τη συσκευή σου.

Φωτογραφίες… από τον υπολογιστή σου στο iOS

Σ’ έναν φάκελο στον υπολογιστή σου βρίσκονται εκατοντάδες φωτογραφίες: δικές σου, τις παρέας σου, αλλά και των αγαπηµένων σου προσώπων. Κάποιες τις έβγαλες µε την ψηφιακή σου κάµερα προ αµνηµόνευτων χρόνων, κάποιες άλλες στις έστειλαν µε email οι κολλητοί σου, ενώ ορισµένες τις «έκλεψες» από τα άλµπουµ των φίλων σου στο Facebook. Με κάποιον µαγικό τρόπο θα ήθελες αυτές οι φωτογραφίες να υπάρχουν και στην iOS συσκευή σου. Μην ανησυχείς! Με το iTunes αυτό είναι πολύ εύκολο: άνοιξέ το, σύνδεσε τη συσκευή σου, κάνε κλικ στο εικονίδιό της και από τα αριστερά επίλεξε Φωτογραφίες (Photos). Ενεργοποίησε το συγχρονισµό των φωτογραφιών (Sync Photos) και αµέσως µετά καθόρισε ποιες θα είναι αυτές. Μπορείς να επιλέξεις να αντιγραφούν είτε οι φωτογραφίες που διαχειρίζεσαι µ’ ένα πρόγραµµα (όπως το iPhoto ή το Adobe Photoshop Album), είτε εκείνες που έχεις αποθηκεύσει σ’ ένα φάκελο. Στη πρώτη περίπτωση θα µπορείς να επιλέξεις αν θες και συγκεκριµένα albums, events ή faces, ενώ στη δεύτερη, κάθε υποφάκελος που τυχόν έχεις δηµιουργήσει θα εµφανίζεται στη συσκευή σου ως ξεχωριστό άλµπουµ!

Εκτός από φωτογραφίες, µπορείς να συγχρονίσεις στην iOS συσκευή σου και τραγούδια - ακόµη κι αν δεν τα έχεις αγοράσει από το το iTunes Store, αλλά και τα προσωπικά σου βίντεο. Πρώτα όµως θα πρέπει να τα «εισάγεις» στη βιβλιοθήκη του iTunes στον υπολογιστή σου (File > Add to Library). To iTunes θα αναγνωρίσει αρχεία ήχου AAC, MP3, WAV κ.ά., αρχεία βίντεο QuickTime και MPEG-4, ενώ θα σε βοηθήσει και να µετατρέψεις στην κατάλληλη µορφή και τα τραγούδια που βρίσκονται σε µουσικά CD