Ποτέ άλλοτε ένα τόσο μικρό iPad δεν ήταν τόσο ισχυρό. Από την πρώτη στιγμή που θα το κρατήσεις στα χέρια σου θα διαπιστώσεις ότι είναι πιο μικρό, αλλά και πιο ελαφρύ, από κάθε mini που προηγήθηκε. Κι αν το αμελητέο μέγεθός του δε σταθεί αρκετό ώστε να το «ερωτευθείς», τότε σίγουρα αυτό θα συμβεί όταν ανακαλύψεις τις επιδόσεις που προσφέρει. Ναι, το iPad mini 4 συγκεντρώνει σε μία ακόμη πιο μικρή συσκευασία, όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που κάνουν κάθε iPad ξεχωριστό. Και τώρα, έχεις ακόμη περισσότερους λόγους ώστε να το έχεις πάντοτε μαζί σου, αφού είναι τόσο λεπτό, αλλά και τόσο ελαφρύ, ώστε η μεταφορά του να μην σε προβληματίσει ποτέ. Και μην ανησυχείς: Αν και το πάχος του είναι μόλις 6,1 χιλιοστά, η αλουμινένια unibody κατασκευή του είναι τόσο «δυνατή», ώστε να μπορεί να παραμείνει αλώβητη για πάρα πολλά χρόνια, ακόμη και αν συνηθίζεις να το «στριμώχνεις» στον χαρτοφύλακά σου.  

Οθόνη: πιο λεπτή και ακόμη καλύτερη!
Έγιναν πολλές αλλαγές ώστε το πάχος του νέου iPad mini 4 να περιοριστεί κατά 18% σε σύγκριση με το προηγούμενο μοντέλο. Μία από αυτές εντοπίζεται στην οθόνη του. Σε όλα τα προηγούμενα mini αυτή αποτελούνταν από τρία διαφορετικά «στρώματα»: το γυαλί, τον αισθητήρα αφής και το LCD. Στο iPad mini 4 αυτά αντικαταστάθηκαν από ένα και μόνο ενιαίο στρώμα. Το αποτέλεσμα δεν είναι μόνο ένα λεπτότερο iPad, αλλά και μία οθόνη η οποία μπορεί να αναπαράγει ακόμη πιο «ζωντανά» χρώματα, έχει πολύ καλύτερες αντιθέσεις, ενώ δημιουργεί πιο ευκρινείς και πιο λαμπερές εικόνες. Επιπρόσθετα, η Apple βελτίωσε και την ευαισθησία της οθόνης, ώστε να ανταποκρίνεται µε ακόμη περισσότερη ακρίβεια σε κάθε σου άγγιγμα.  

Επιδόσεις που σίγουρα δεν είναι «μικρές»
Στην «καρδιά» του iPad mini 4 βρίσκεται ο πανίσχυρος επεξεργαστής A8 µε 64-bit αρχιτεκτονική desktop επιπέδου. Οι αριθµοί «μιλάνε» από μόνοι τους: σε σύγκριση με το πρώτο mini, η CPU είναι έως και 5,2 φορές ταχύτερη, ενώ η GPU έως και 12,8 φορές πιο γρήγορη! Σε σύγκριση με τον A7 επεξεργαστή του προηγούμενου μοντέλου, η CPU και η GPU είναι 30% και 60% πιο γρήγορη, αντίστοιχα. Οι εκπλήξεις όµως δε σταματούν εδώ. Δίπλα στον A8 στέκεται ο συνεπεξεργαστής Μ8, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να «αντλεί» αδιάκοπα πληροφορίες από τους αμέτρητους αισθητήρες της συσκευής. Με αυτόν τον τρόπο εξοικονομούνται σημαντικά ποσά ενέργειας, αφού στην αξιοποίησή τους δε συμμετέχει ο κύριος επεξεργαστής. Και ο τελευταίος όμως είναι ιδιαίτερα είναι ιδιαίτερα αποδοτικός καθώς δεν ταλαιπωρεί ιδιαίτερα τη μπαταρία. 

Καινοτομίες και στην κάμερα!
Ο πανίσχυρος A8 επεξεργαστής όμως έχει και ορισμένες ακόμη αρμοδιότητες. Ανάμεσά τους και η επεξεργασία των εικόνων που συλλαμβάνει η iSight κάμερα του iPad mini 4, ώστε να επιτυγχάνεται η ακόμη πιο αποτελεσματική μείωση του θορύβου, αλλά και η καλύτερη αναγνώριση των προσώπων. Αυτά σε συνδυασμό με το βελτιωμένο αισθητήρα των 8 megapixels, επιτρέπουν τη λήψη φωτογραφιών στα 3264 x 2448 pixels, αλλά και βίντεο στα 1080p, με απίστευτη ευκρίνεια, αλλά και ασύγκριτη πιστότητα. Αυτό όμως που κάνει πραγματικά ξεχωριστή τη φωτογράφηση και τη βιντεοσκόπηση με το iPad mini 4 είναι η μεγάλη Retina οθόνη του, που θα σου επιτρέψει να παρατηρήσεις ακόμη και τις πιο ασήμαντες λεπτομέρειες πριν απαθανατίσεις το θέμα σου. Και φυσικά, η δημιουργικότητά σου δεν είναι ανάγκη να περιοριστεί μόνο στα συνηθισμένα: Χρησιμοποίησε την iSight κάμερα για time-lapse βίντεο, ρύθμισε με ακρίβεια την έκθεση, κατέγραψε βίντεο στα 120 fps, αξιοποίησε το burst mode και συνέλαβε εντυπωσιακά πανοράματα. Όταν τελειώσεις με τη φωτογράφηση, δεν έχεις παρά να αξιοποιήσεις τη νέα FaceTime HD κάμερα, που βρίσκεται πάνω από την οθόνη του iPad mini, που σε συνδυασμό με τα δύο μικρόφωνα, θα σου επιτρέπουν να έχεις ακόμη πιο «ζωντανές» κλήσεις FaceΤime.

Όχι και τόσο… μικρές λεπτομέρειες
Το iPad mini 4 υποστηρίζει τη μεταφορά δεδομένων μέσω δικτύων Wi-Fi σε ταχύτητες που φθάνουν τα 866 Mbps - διπλάσιες δηλαδή από εκείνες του προηγούμενου μοντέλου. Ακόμη όμως και όταν βρίσκεσαι εν κινήσει, το Wi-Fi + Cellular μοντέλο υιοθετεί την τεχνολογία LTE επιτρέποντας την ασύρματη λήψη δεδομένων σε ταχύτητες που αγγίζουν τα 150 Mbps. Φυσικά, από το νέο iPad mini δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν τεχνολογίες όπως το AirDrop και το AirPlay, που σίγουρα θα κάνουν ευκολότερη την καθημερινότητά σου. Και το σημαντικότερο; Το iPad mini 4 αξιοποιεί την τεχνολογία Touch ID ώστε να μετατρέψει το δακτυλικό σου αποτύπωμα σε ένα κωδικό πρόσβασης που δεν πρόκειται ποτέ να ξεχάσεις. 

Εναλλακτικά…

iPad mini 2
Αν αυτό που θέλεις είναι μια μικρή και κομψή συσκευή που θα μπορείς να μεταφέρεις οπουδήποτε μαζί σου, τότε δεν έχεις παρά να προτιμήσεις το iPad mini 2, το οποίο άλλωστε είναι και το φθηνότερο iPad που θα βρεις στην αγορά.

iPad Air
Αν θέλεις ένα iPad με μεγαλύτερη οθόνη από εκείνες των mini, αλλά δεν έχεις τη διάθεση να ξοδέψεις πολλά χρήματα, τότε το iPad Air είναι σίγουρα η ιδανικότερη επιλογή για εσένα. Θα απολαύσεις τη Retina οθόνη των 9,7 ιντσών του, ενώ δεν θα απογοητευθείς από τις καλές επιδόσεις του 64-bit επεξεργαστή του.

iPad Air 2
Δεν έχεις διάθεση για συμβιβασµούς. Δεν μπορείς όµως και να αρκεστείς στις 7,9 ίντσες των mini. Αυτός είναι και ο λόγος που τελικά θα προτιμήσεις το iPad Air 2, που έχει 1,4 φορές πιο γρήγορο επεξεργαστή, αλλά και 2,5 φορές πιο γρήγορα γραφικά από εκείνο του iPad Air. Και μαζί με τις επιδόσεις του A8X θα μπορέσεις να αξιοποιήσεις και το Touch ID ώστε να προστατέψεις τα δεδομένα σου.