Το iOS 9 είναι το πιο έξυπνο, προηγµένο και ασφαλές λειτουργικό σύστηµα για φορητές συσκευές στον κόσµο. Έχει σχεδιαστεί τόσο ώστε να λειτουργεί όσο και να δείχνει όµορφο, ώστε να µπορείς να αξιοποιείς εύκολα και απροβληµάτιστα όλες τις δυνατότητες της συσκευής σου. Επιπλέον, είναι γεµάτο µε καταπληκτικές λειτουργίες που θα απολαµβάνεις να χρησιµοποιείς κάθε ηµέρα και όλες οι αγαπηµένες σου εφαρµογές γίνονται ακόµη πιο απαραίτητες. Έξυπνες προτάσεις θα σε βοηθήσουν να κάνεις αυτό που θέλεις, πριν καν το ζητήσεις. Και επιπρόσθετα, µία σειρά από αναβαθµίσεις στα θεµέλια του λειτουργικού συστήµατος βελτιώνουν ακόµη περισσότερο τις επιδόσεις, την αυτονοµία, αλλά και την ασφάλεια. Όσο περισσότερο λοιπόν χρησιµοποιείς το iOS 9, τόσο περισσότερο θα αναρωτιέσαι πώς τα κατάφερνες µέχρι τώρα χωρίς αυτό!

Αξιοσηµείωτες… σηµειώσεις!

Στο iOS 9 πολλές από τις εφαρµογές έχουν εφοδιαστεί µε ακόµη πιο προηγµένες δυνατότητες, ώστε να µπορείς να κάνεις πολύ περισσότερα. Ανάµεσά τους και οι «Σηµειώσεις». Χρησιµοποίησέ τις λοιπόν για να δηµιουργήσεις λίστες για τα ψώνια από το σούπερ µάρκετ, αλλά και για όσα πρέπει να περιέχει η βαλίτσα που θα έχεις µαζί σου στο επόµενο ταξίδι. Σχεδίασε σκίτσα µε τα δάχτυλά σου όταν οι λέξεις δε σου αρκούν (θα βρεις µολύβι, µαρκαδόρο, στιλό, γόµα, αλλά και χάρακα) ή εµπλούτισε τις σκέψεις σου µε φωτογραφίες και βίντεο που θα απαθανατίσεις µε την κάµερα της συσκευής σου.

Tip: Σε όλες τις σηµειώσεις που έχεις ήδη στη συσκευή σου µπορείς εύκολα να προσθέσεις φωτογραφίες και σκίτσα αγγίζοντας τα αντίστοιχα εικονίδια που βρίσκονται στο κάτω τµήµα της οθόνης. Κατά την επεξεργασία των σηµειώσεων, µπορείς επιπρόσθετα να µορφοποιήσεις το κείµενο ή και να δηµιουργήσεις λίστες, αγγίζοντας πρώτα το κυκλικό εικονίδιο µε το σταυρό, που εµφανίζεται ακριβώς πάνω από το πληκτρολόγιο. Και µε τη βοήθεια του iCloud, όλες τις σηµειώσεις, ανεξάρτητα από το περιεχόµενό τους, θα τις βρεις σε όλες σου τις συσκευές, ώστε να µπορείς να τις συµβουλευθείς, άλλα και να τις επεξεργαστείς, όποτε και όπως επιθυµείς.

Σηµείωσε… οτιδήποτε!

Στις «Σηµειώσεις» όµως µπορείς να καταγράψεις και πολλά άλλα. Όπως για παράδειγµα, όλες εκείνες τις διευθύνσεις των ιστοσελίδων στις οποίες περιέχονται πληροφορίες για τα µέρη που θέλεις να εξερευνήσεις στις επόµενές σου «αποδράσεις». Και όλα εκείνα τα αξιοθέατα, τα µουσεία και τα εστιατόρια που βρήκες στους «Χάρτες» και πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείς. Ή ακόµη και τα έγγραφα από το Pages ή το Numbers, τα οποία ίσως θα ήταν καλύτερο να τα έχεις συγκεντρωµένα σε έναν χώρο. Όλα αυτά και πολύ περισσότερα µπορείς να τα προσθέσεις είτε στην ίδια σηµείωση, είτε σε ξεχωριστές: Μία σηµείωση που περιέχει όλα όσα είναι απαραίτητα για το επόµενο ταξίδι σου ή ξεχωριστές σηµειώσεις για οτιδήποτε ενδιαφέρον ανακαλύπτεις όταν χρησιµοποιείς τη συσκευή σου!

Tip: Αν αγγίξεις το κουµπί της «κοινής χρήσης» (share button) στο Safari, στους Χάρτες, καθώς σε και σε πολλές άλλες εφαρµογές, µπορείς να επισυνάψεις διάφορες πληροφορίες (χάρτες, διευθύνσεις, σελιδοδείκτες, έγγραφα και πολλά άλλα) σε µία νέα ή υφιστάµενη σηµείωση. Κι αν δεν µπορείς να θυµηθείς που ακριβώς έχεις προσθέσει κάτι που ψάχνεις, δεν έχεις παρά να αξιοποιήσεις τη νέα προβολή «συνηµµένων», η οποία θα σου επιτρέψει να δεις συγκεντρωµένα όλα όσα έχεις συνάψει στις σηµειώσεις σου.

Όλα τα έγγραφά σου σε ένα χώρο!

Η νέα εφαρµογή iCloud Drive σου επιτρέπει την πρόσβαση σε όλα τα αρχεία που έχεις αποθηκεύσει στο iCloud, από τη home screen του iPhone, του iPad και του iPod touch. Όπως και στο Mac, µπορείς να δεις τη λίστα µε όλους τους φακέλους και τα αρχεία που έχεις προσθέσει στο iCloud Drive, ταξινοµηµένα κατά όνοµα, ηµεροµηνία ή ακόµη και µε βάση την ετικέτα που έχεις προσθέσει σε αυτά από το Mac σου. Είναι επίσης εφικτή η αναζήτηση, ώστε να µπορέσεις να βρεις εύκολα αυτό που ψάχνεις, καθώς ακόµη και η προεπισκόπηση πολλών εξ’ αυτών, χωρίς καν να χρειαστεί να εξέλθεις από την εφαρµογή. Δεν χρειάζεται λοιπόν πλέον να «τρέχεις» διάφορες εφαρµογές ώστε να έχεις πρόσβαση σε όλα τα αρχεία σου, αφού πλέον µπορείς να τα βρεις όλα συγκεντρωµένα σε έναν χώρο από τον οποίο µπορείς εύκολα να τα διαχειριστείς. 

Tip: Η απευθείας πρόσβαση στο iCloud Drive θα σου είναι χρήσιµη αν έχεις ήδη αποθηκεύσει εκεί κάποια έγγραφα από το Mac σου. Αυτός είναι και ο λόγος που το οµώνυµο app δεν θα το βρεις εξ’ αρχής στην iOS συσκευή σου. Για να εµφανιστεί, θα πρέπει να µεταβείς στις Ρυθµίσεις και από εκεί στο iCloud και τέλος στο iCloud Drive. Εκεί θα βρεις την επιλογή «Στην οθόνη Αφετηρίας», που θα πρέπει να την ενεργοποιήσεις.

Ακόµη µεγαλύτερη διάρκεια µπαταρίας

Σε κάθε «γωνιά» του λειτουργικού συστήµατος έχουν γίνει βελτιώσεις που περιορίζουν ακόµη περισσότερη την κατανάλωση ενέργειας. Αυτός είναι και ο λόγος που µε το iOS 9 έχει βελτιωθεί η αυτονοµία, ώστε να µπορείς να χρησιµοποιείς τη συσκευή σου για ακόµη περισσότερες ώρες καθηµερινά. Χάρη στους αισθητήρες εγγύτητας και περιβάλλοντος φωτισµού, το iPhone σου γνωρίζει πότε το έχεις τοποθετήσει είτε στην τσέπη σου, είτε στο γραφείο σου µε την οθόνη του στραµµένη προς τα «κάτω» και έτσι δεν ενεργοποιείται η οθόνη του όταν δεχθείς µία ειδοποίηση. Επιπρόσθετα, η νέα Λειτουργία Χαµηλής Ισχύος, µειώνει προσωρινά την κατανάλωση ενέργειας ώστε να επεκτείνεται ακόµη περισσότερο η αυτονοµία της συσκευής σου. 

Tip: Αν γνωρίζεις εκ των προτέρων ότι θα παραµείνεις για αρκετές ώρες µακριά από κάθε παροχή ρεύµατος, δεν έχεις παρά να ενεργοποιήσεις εγκαίρως τη συγκεκριµένη λειτουργία. Τη σχετική επιλογή θα τη βρεις στις Ρυθµίσεις και συγκεκριµένα στις επιλογές που σχετίζονται µε τη Μπαταρία.

Απολαυστικές φωτογραφίες

Στο iOS 9 έχουν προστεθεί ορισµένες νέες λειτουργίες, που θα σου επιτρέψουν να απολαύσεις ακόµη πιο εύκολα τις χιλιάδες φωτογραφίες που έχεις αποθηκεύσει στη συσκευή σου. Πήγαινε λοιπόν στις «Φωτογραφίες» και δες όποια από αυτές επιθυµείς. Καθώς την απολαµβάνεις σε όλο το µήκος και πλάτος της οθόνης, δεν έχεις παρά να κάνεις όπως και στο παρελθόν ένα swipe προς τα αριστερά ή προς τα δεξιά για να µεταβείς στην επόµενη ή την προηγούµενη αντίστοιχα. Θα προσέξεις όµως ότι ακριβώς κάτω από την φωτογραφία εµφανίζονται και οι µικρογραφίες όλων των υπολοίπων, ώστε να µπορείς εύκολα να µεταβείς στην επιθυµητή! Και κάτι ακόµη: Καθώς βλέπεις µία φωτογραφία, κάνε swipe προς τα κάτω και θα επιστρέψεις στα Άλµπουµ! 

 

Tip: Ανάµεσα στα υπόλοιπα άλµπουµ των φωτογραφιών σου, θα βρεις και δύο νέα. Το πρώτο ονοµάζεται Selfies και περιέχει όλες τις φωτογραφίες που έχεις απαθανατίσει µε την εµπρόσθια κάµερα. Το δεύτερο ονοµάζεται Screenshots και περιέχει όλα εκείνα τα… screenshots που έχεις κρατήσει από τα παιχνίδια και τις εφαρµογές που χρησιµοποιείς.

Προνοητικές… ικανότητες

Το iOS 9 είναι πιο έξυπνο από ποτέ. Πήγαινε στην πιο αριστερή σελίδα της οθόνης σου, εκεί ακριβώς κάτω από το ήδη γνώριµο πεδίο µέσω του οποίου µπορείς να αναζητήσεις πληροφορίες, θα βρεις και πολλά ακόµη: Τα πρόσωπα των ανθρώπων µε τους οποίους επικοινωνείς πιο συχνά, µε τους οποίους µίλησες πιο πρόσφατα, αλλά και όσους πρόκειται να συναντήσεις σύντοµα. Ακριβώς κάτω από αυτά, θα βρεις και προτεινόµενες εφαρµογές. Οι προτάσεις αυτές βασίζονται στις συνήθειές σου, αλλά και το τι είναι πιο πιθανό να χρησιµοποιήσεις τη συγκεκριµένη χρονική στιγµή. Αν για παράδειγµα συνηθίζεις να ελέγχεις το feed σου στο Twitter ή το Instagram κάθε πρωί, τότε ακριβώς αυτές τις δύο εφαρµογές θα βρεις εκεί την ώρα που συνηθίζεις να ξυπνάς.

Tip: Το iOS 9 δρα προνοητικά και σε ορισµένες ακόµη περιπτώσεις. Για παράδειγµα, αµέσως µόλις συνδέσεις τα ακουστικά σου το iOS 9 καταλαβαίνει ότι µάλλον θέλεις να συνεχίσεις να ακούς το podcast που νωρίτερα είχες αφήσει «στη µέση». Κι όταν δεχθείς µία κλήση από άγνωστο αριθµό, τότε θα «κοιτάξει» µήπως αυτός βρίσκεται ήδη σε κάποιο email που έχεις δεχθεί, ώστε να επιχειρήσει να «µαντέψει» την ταυτότητα του καλούντος.

Περισσότερη ασφάλεια

Στο iOS 9 έχουν προστεθεί ορισµένες ακόµη δυνατότητες ασφάλειας για την προστασία όλων των προσωπικών δεδοµένων που αποθηκεύεις και χρησιµοποιείς µέσω της Apple, οι οποίες θα δυσκολέψουν ακόµη περισσότερο την πρόσβαση στα προσωπικά σου στοιχεία από οποιονδήποτε τρίτο. Μία από αυτές είναι το εξαψήφιο συνθηµατικό, που πλέον αποτελεί την προεπιλογή για τα συνθηµατικά στα iPhone, iPod touch και iPad. Μία άλλη είναι ο έλεγχος πιστοποίησης δύο παραγόντων, ο οποίος πλέον υποστηρίζεται ολοκληρωτικά από το iOS 9 και από όλες τις προεγκατεστηµένες εφαρµογές του.

Tip: Με ένα εκατοµµύριο πιθανούς συνδυασµούς, το εξαψήφιο συνθηµατικό σου είναι πλέον πολύ πιο δύσκολο να «σπάσει» από ότι στο παρελθόν. Και αν ήδη έχεις µία συσκευή µε Touch ID, τότε αυτή είναι µία αλλαγή που δεν πρόκειται να σε απασχολήσει ιδιαίτερα.

Ταχύτερες συνδέσεις

Η αυτόµατη µετάβαση από το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας στο Wi-Fi είναι µία λειτουργία που παρέχεται από την πρώτη έκδοση του iOS και µάλλον, ποτέ δεν σε είχε απασχολήσει. Εκτός ίσως από εκείνες τις φορές που το δίκτυο Wi-Fi στο οποίο συνδέθηκες για κάποιον λόγο δεν λειτουργεί σωστά µε αποτέλεσµα να µην µπορείς να συνδεθείς στο Internet. Στο παρελθόν, θα έπρεπε είτε να απενεργοποιήσεις προσωρινά το Wi-Fi, αυτό όµως πλέον δεν είναι απαραίτητο, αφού στο iOS 9 έχει προστεθεί η λειτουργία Wi-Fi Assist. Αν το δίκτυο Wi-Fi είναι αργό ή δεν επιτρέπει τη σύνδεση στο Internet, τότε αυτόµατα το κινητό θα το αγνοήσει και θα συνεχίσει να µεταφέρει δεδοµένα µέσω των δικτύων κινητής τηλεφωνίας.

Tip: Αν το πρόγραµµα κινητής τηλεφωνίας που έχεις επιλέξει δεν έχει πραγµατικά απεριόριστο όγκο δεδοµένων µε αποτέλεσµα να ανησυχείς για τις χρεώσεις ή αν απλά δεν θέλεις να «σπαταλήσεις» τα πολύτιµα data σου - και δεν σε απασχολούν οι αργές ταχύτητες µεταφοράς, τότε δεν έχεις παρά να απενεργοποιήσεις το Wi-Fi Assist.