Αν θυμάσαι την εποχή που όλοι οι προσωπικοί υπολογιστές έμοιαζαν απελπιστικά ίδιοι, άχρωμα, γκρι κουτιά, που απλά ήθελες να τα κρύψεις κάτω από το γραφείο, τότε γνωρίζεις ένας από τους λόγους για τους οποίους ο iMac άλλαξε τη ροή των πραγμάτων και έγραψε ιστορία. 

Ήταν ο πρώτος προσωπικός υπολογιστής που όχι μόνο δεν ήθελες να τον κρύψεις, αλλά ερχόταν να γεμίσει με χρώμα, ζωντάνια και τεχνολογική καινοτομία το γραφείο σου. Το 1998, η Apple με τον πρώτο iMac επανεφηύρε τον υπολογιστή για την εποχή του Internet. Διασκεδαστικός και απλός στη χρήση, ισχυρός και γεμάτος από προηγμένες λειτουργίες.

Μάλιστα, ο iMac περιγράφεται συχνά ως ο πρώτος σχεδιαστικός θρίαμβος που προέκυψε από τη συνεργασία Jobs-Ive. Απευθυνόταν στην οικιακή αγορά και ο Jobs είχε ορίσει ορισμένες προδιαγραφές: Έπρεπε να είναι ένα προϊόν «όλα σε ένα», με τον υπολογιστή και την οθόνη συνδυασμένα σε μια μονάδα, που θα ήταν έτοιμη για χρήση βγαίνοντας από το κουτί – όπως δηλαδή και ο πρώτος Macintosh, προσαρμοσμένος όμως στην εποχή του Internet που μόλις είχε ανατείλει, από όπου πήρε και το αρχίγραμμα «i».

Ακόμα, ο πρώτος iMac θα έπρεπε να έχει ένα χαρακτηριστικό design που θα εξέφραζε το brand της Apple. Ο Steve Jobs ζήτησε από τους σχεδιαστές και τους μηχανικούς να επιστρέψουν στις ρίζες του πρώτου Macintosh, πίσω στο 1984. Μάλιστα, η αρχική ιδέα ήταν πολύ πιο μπροστά από την εποχή της. Αφορούσε στην κατασκευή ενός «υπολογιστή δικτύου», δηλαδή ένα τερματικό χωρίς σκληρό δίσκο, που θα χρησίμευε για τη σύνδεση στο Internet και άλλα δίκτυα.

Τελικά και προκειμένου ο iMac να γίνει πιο ελκυστικός στον πολύ κόσμο, ο Jobs συμφώνησε να τοποθετηθεί σκληρός δίσκος, όπως και CD ROM, όχι όμως και οδηγός ανάγνωσης δισκέτας, μια κίνηση που επιβεβαίωσε το πόσο μπροστά έβλεπε πάντα ο ιδρυτής της Apple.

Όπως πολύ επιτυχημένα περιγράφει στο βιβλίου ο Walter Isaacson, το κερασάκι στον σχεδιασμό του πρώτου iMac ήταν η χειρολαβή στο επάνω μέρος του. Ήταν περισσότερο παιχνιδιάρικη και απέπνεε μια φιλικότητα προς τον χρήστη (τον καλούσε αν ήθελε να πάρει τον υπολογιστή του στο χέρι, να τον μετακινήσει), παρά λειτουργική, δίνοντας το στίγμα του διαφορετικού που ήθελε να εμπνεύσει με την επιστροφή του στο Cupertino, ο Jobs.

Ο iMac πέρασε από πολλά στάδια εξέλιξης για να φτάσει να είναι σήμερα ο πιο εντυπωσιακός (από κάθε άποψη) υπολογιστής γραφείου. Και συγκρίνοντας το τότε με το σήμερα, μπορείς απλά να αφήσεις τους αριθμούς να μιλήσουν και να πουν την ιστορία εξέλιξής του: H Retina οθόνη έχει σήμερα 14 εκατομμύρια περισσότερα pixels. Η ταχύτητα αναπαραγωγής των γραφικών είναι 62.000 φορές πιο γρήγορη. Η RAM είναι 1.000 φορές μεγαλύτερη. Ο αποθηκευτικός χώρος έχει μεγαλώσει 750 φορές και η υπολογιστική ισχύς έχεις αυξηθεί 366 φορές.

Οι νέοι iMac διαθέτουν ακόμα πιο ισχυρούς επεξεργαστές και γραφικά, δύο Thunderbolt 2 θύρες και νέες επιλογές αποθήκευσης. Ταχύτερος και πιο ισχυρός από ποτέ, ο νέος iMac 27 ιντσών με οθόνη Retina 5K έρχεται με την έκτη γενιά επεξεργαστών Intel Core και τις τελευταίες AMD κάρτες γραφικών υψηλών επιδόσεων.

Ο νέος 21,5 ιντσών iMac με οθόνη Retina 4K διαθέτει πέμπτης γενιάς επεξεργαστή Intel Core και Intel Iris Pro Graphics.

Οι νέοι iMac είναι ήδη διαθέσιμοι και μπορείς να δεις αναλυτικά τα χαρακτηριστικά τους εδώ.