Τα έγγραφά σου δεν είναι πλέον απαραίτητο να βρίσκονται «δεσµευµένα» στο σκληρό δίσκο του υπολογιστή σου ή να είναι διασκορπισµένα σε διάφορα «στικάκια». Με το iCloud Drive έχεις τώρα τη δυνατότητα να αποθηκεύεις όλα σου τα έγγραφα σε ένα και µοναδικό χώρο στον οποίο θα έχεις πρόσβαση από οπουδήποτε και µε όλες σου τις συσκευές!

Καθηµερινά έρχεσαι σε«επαφή» µε δεκάδες ψηφιακά έγγραφα: παρουσιάσεις, λογιστικά φύλλα, ισολογισµούς, σχεδιαγράµµατα, δελτία, αναφορές και ό,τι άλλο είναι απαραίτητο για να διεκπεραιώσεις τις επαγγελµατικές σου υποχρεώσεις, αλλά και PDFs, εικόνες, σηµειώσεις και κείµενα, τα οποία σε βοηθούν να οργανώσεις την προσωπική σου ζωή, αλλά και να καταγράψεις τις σκέψεις σου ή να οργανώσεις την καθηµερινότητά σου. Κάποια από αυτά βρίσκονται στον υπολογιστή του γραφείου. Κάποια άλλα στον iMac ή στον φορητό σου. Πολλά ακόµη είναι αποθηκευµένα στο iPhone ή το iPad σου, ενώ ίσως να αγνοείς την τύχη εκατοντάδων ακόµη που έχεις φυλάξει σε «στικάκια» για να τα µεταφέρεις από εδώ και από εκεί. Έφτασε η στιγµή να βάλεις σε τάξη όλο αυτό το χάος των εγγράφων και να τα συγκεντρώσεις σ’ ένα και µοναδικό ασφαλές µέρος στο οποίο θα έχεις πρόσβαση απ’ όπου και αν βρίσκεσαι και από κάθε σου συσκευή! Αυτό το µέρος υπάρχει και ονοµάζεται iCloud Drive. Αν έχεις ήδη στην κατοχή σου οποιαδήποτε συσκευή της Apple, µπορείς να το χρησιµοποιήσεις εδώ και τώρα! 

Το iCloud θα σου επιτρέψει να έχεις τα έγγραφά σου σε κάθε σου συσκευή! Συγκεκριµένα, είναι συµβατό µε iPhone, iPad και iPod touch µε iOS 8, Mac µε OS X Yosemite, PC µε Windows 7 (ή νεότερα) και εγκατεστηµένο το iCloud for Windows 4.0, ενώ είναι προσβάσιµο και µέσω Web.

Αποθήκευσε τα έγγραφά σου… παντού!

Για να µεταφέρεις τα έγγραφά σου στο iCloud Drive, το µόνο που χρειάζεται είναι να τα αντιγράψεις ή να τα µετακινήσεις σε αυτό από τον υπολογιστή σου µε ένα απλό drag and drop. Όπως ακριβώς δηλαδή θα αντέγραφες ή θα µετακινούσες οποιοδήποτε αρχείο από έναν φάκελο σε κάποιον άλλο. Για τον υπολογιστή σου, το iCloud Drive δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένας ακόµη αποθηκευτικός χώρος ο οποίος προσφέρεται για τη φύλαξη δεδοµένων. Στην πραγµατικότητα όµως, το iCloud Drive δε «ζει» στο Mac ή το PC. Όλα τα έγγραφα που θα τοποθετήσεις συνειδητά σε αυτό µεταφέρονται στο iCloud, έναν ασφαλή χώρο στο Internet στον οποίο έχεις πρόσβαση µόνο εσύ. Με αυτόν τον τρόπο µπορείς να τα βρίσκεις σε όλες σου τις συσκευές: σε κάθε σου Mac µε OS X Yosemite, σε κάθε σου PC µε Windows 7 (ή νεότερα), αλλά και σε κάθε σου iPhone, iPad και iPod touch. Ακόµη και αν δεν σκοπεύεις να χρησιµοποιήσεις υπολογιστή, το iCloud Drive θα σε βοηθήσει να έχεις πρόσβαση σε όλα σου τα έγγραφα από κάθε iOS 8 συσκευή σου. Πολλά από τα apps που ήδη γνωρίζεις υποστηρίζουν το iCloud Drive -µεταξύ των οποίων τα Pages, Numbers και Keynote- και θα αναλάβουν να αποθηκεύσουν αυτόµατα σε αυτό, όλα τα έγγραφα που θα δηµιουργήσεις.

Επεξεργασία εγγράφων… οπουδήποτε!

Με το iCloud Drive θα έχεις πάντοτε πρόσβαση στη νεότερη έκδοση των εγγράφων σου από κάθε συσκευή σου. Για παράδειγµα, µπορείς να ξεκινήσεις τη δηµιουργία µίας παρουσίασης µε το Keynote στο iPhone -ακόµη και αν βρίσκεσαι στη µέση του πουθενά- και να την ολοκληρώσεις την επόµενη ηµέρα στο γραφείο µε τη βοήθεια του Keynote στο Mac σου. Το iCloud Drive αναλαµβάνει να ενηµερώνει συνεχώς τα έγγραφά σου σε όλες τις συσκευές σου, ώστε να µπορείς να συνεχίσεις την επεξεργασία τους από οπουδήποτε, χωρίς ποτέ να υπάρξει απώλεια πολύτιµων δεδοµένων. Και αν για οποιονδήποτε λόγο δηµιούργησες ένα έγγραφο µε µία εφαρµογή, αλλά θέλεις να το τελειοποιήσεις µε κάποια άλλη, τότε το iCloud Drive δεν πρόκειται να σε σταµατήσει: δηµιούργησε ένα σκίτσο µε ένα πρόγραµµα ζωγραφικής, επεξεργάσου το µε ένα από τα δεκάδες δηµιουργικά apps που θα βρεις στο App Store και πρόσθεσέ το σε ένα έγγραφο του Pages. Φτιάξε ένα γράφηµα στο Numbers και χρησιµοποίησέ το για την εντυπωσιακή παρουσίαση που ετοίµασες µε το Keynote. Πρακτικά, θα διαπιστώσεις ότι δεν υπάρχουν περιορισµοί, αφού το iCloud Drive έχει όλα τα προτερήµατα ενός αποθηκευτικού χώρου συνδυασµένα µε την ευελιξία του… cloud!

Οργάνωσε το… σύννεφό σου!

Είναι βέβαιο ότι το iCloud Drive θα γίνει πολύ γρήγορα ο µοναδικός χώρος στον οποίο θα αποθηκεύεις όλα τα έγγραφά σου. Ίσως λοιπόν να χρειαστεί να τον οργανώσεις. Ευτυχώς, το iCloud Drive θα σου δώσει τη δυνατότητα να οργανώσεις τα αρχεία σου σε φακέλους, ώστε να µπορείς να βρίσκεις πολύ γρήγορα ό,τι αναζητάς. Αυτό µπορείς να το κάνεις απευθείας από την επιφάνεια εργασίας του Mac ή του PC σου, ακριβώς µε τον ίδιο τρόπο που θα δηµιουργούσες έναν φάκελο σε οποιαδήποτε «παραδοσιακή» µονάδα αποθήκευσης. Κάθε φάκελος µπορεί να έχει ένα ξεχωριστό όνοµα και έτσι θα µπορέσεις να ταξινοµήσεις τα έγγραφά σου ανά θέµα (π.χ. «εργασία», «προσωπικά», «χρήσιµα» κ.ά.) ή ανά είδος (π.χ. «φωτογραφίες», «παρουσιάσεις», «οικονοµικά»). Καλό θα είναι να ξέρεις τέλος ότι κάθε φάκελος µπορεί να φιλοξενήσει εκτός από έγγραφα και… άλλους φακέλους.

Πρόσβαση στο iCloud Drive και από το Web

Ακόµη και αν βρίσκεσαι µακριά από τον υπολογιστή σου µπορείς να έχεις πρόσβαση σε όλα σου τα έγγραφα στο iCloud Drive. Το µόνο που θα χρειαστείς είναι σύνδεση στο Internet και έναν τυπικό browser όπως το Safari ή το Chrome, τον οποίο και θα χρησιµοποιήσεις για να επισκεφθείς το iCloud.com. Εκεί θα βρεις το iCloud Drive στη Web µορφή του, το οποίο θα σου επιτρέψει να δεις όλα τα αρχεία σου, αλλά και να επεξεργαστείς τα έγγραφα που έχεις δηµιουργήσει µε τα Pages, Numbers και Keynote. Το iCloud Drive στο Web δεν έχει τίποτα να «ζηλέψει» από την desktop έκδοσή του, αφού µπορείς να το χρησιµοποιήσεις για να οργανώσεις τα έγγραφά σου ή ακόµη και για να προσθέσεις ή να αφαιρέσεις αρχεία.

Ασφάλεια

Το iCloud Drive όπως και όλες οι iCloud υπηρεσίες της Apple, έχουν σχεδιαστεί µε τις πιο αυστηρές προδιαγραφές ασφαλείας για την αποτελεσµατική προστασία των προσωπικών σου δεδοµένων. Οι πληροφορίες κρυπτογραφούνται από την πρώτη στιγµή που αποστέλλονται µέσω του Διαδικτύου, ενώ παραµένουν αποθηκευµένες σε κρυπτογραφηµένη µορφή στους servers της εταιρείας, ώστε να είναι αδύνατη η µη εξουσιοδοτηµένη πρόσβαση σε αυτές, τόσο κατά τη µεταφορά τους, όσο και κατά τη διατήρησή τους. Κάθε φορά που επιχειρείς την ανάκτηση αυτών των πληροφοριών, τόσο µέσω του iOS ή του OS X, η ταυτότητά σου πιστοποιείται µε ένα «secure token», ώστε να µην αποθηκεύεται κανένα προσωπικό σου στοιχείο σε οποιαδήποτε συσκευή. Ωστόσο, όπως και σε κάθε διαδικτυακή υπηρεσία, θα πρέπει να ακολουθήσεις ορισµένες πρακτικές ασφαλείας ώστε να προστατέψεις τα προσωπικά σου δεδοµένα. Η πιο σηµαντική από αυτές είναι να χρησιµοποιήσεις έναν «πολύ ισχυρό» κωδικό ασφαλείας - η Apple επιβάλει τη χρήση κωδικών µε τουλάχιστον 8 χαρακτήρες, οι οποίοι θα πρέπει να περιέχουν τουλάχιστον ένα κεφαλαίο και ένα µικρό γράµµα και έναν αριθµό, αλλά και να µην είναι κοινές λέξεις ή να αποτελούνται από επαναλαµβανόµενα γράµµατα. Καλό θα ήταν επίσης να ενεργοποιήσεις την «Πιστοποίηση 2 βηµάτων» (Two-Step Verification), ώστε να πιστοποιείται πάντοτε η ταυτότητά σου µόνο µε µία έµπιστη συσκευή που µόνο εσύ χρησιµοποιείς (π.χ. το τηλέφωνό σου). Περισσότερες πληροφορίες θα βρεις στο δικτυακό τόπο της Apple.

Δοκίµασε το iCloud Drive, τώρα!

Αν έχεις Mac µε OS X Yosemite ή αν χρησιµοποιείς µία συσκευή µε iOS 8 δε χρειάζεται να κάνεις τίποτα περισσότερο ώστε να αξιοποιήσεις αυτήν τη στιγµή το iCloud Drive: στην πρώτη περίπτωση θα βρεις το σχετικό εικονίδιο στο Finder, ενώ στη δεύτερη όλα τα apps που το υποστηρίζουν θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης και αποθήκευσης αρχείων σε αυτό. Αν ωστόσο αναβάθµισες πρόσφατα την iOS συσκευή σου από το iOS 7 στο iOS 8 ή το Mac σου από το OS X Mavericks στο OS X Yosemite, τότε θα χρειαστεί να κάνεις ένα ακόµη βήµα. Συγκεκριµένα θα χρειαστεί να επιλέξεις «Αναβάθµιση σε iCloud Drive», κάτι το οποίο µπορεί να γίνει τόσο κατά τη διαδικασία της αναβάθµισης του λειτουργικού, όσο και µέσα από τις ρυθµίσεις του iCloud. Με αυτόν τον τρόπο τα έγγραφα που είχες τυχόν αποθηκεύσει στο παρελθόν στο iCloud µέσω της προγενέστερης υπηρεσίας Documents in the Cloud θα µεταφερθούν αυτόµατα στο νέο σου iCloud Drive.

Αν δε σου αρκούν τα 5GB που σου δίνει δωρεάν το iCloud Drive µπορείς να αποκτήσεις περισσότερα απευθείας από την iOS συσκευή σου. Τη σχετική επιλογή θα τη βρεις στις ρυθµίσεις (iCloud > Χώρος > Αγορά χώρου αποθήκευσης).