Το GarageBand είναι η πιο δηµοφιλής εφαρµογή δηµιουργίας µουσικής στον πλανήτη. Δεν είναι δύσκολο να καταλάβεις το γιατί: Μια µεγάλη γκάµα ευέλικτων µουσικών οργάνων βρίσκεται κυριολεκτικά στα δάχτυλά σου, ώστε να µπορείς πολύ εύκολα, ακόµη και αν δεν έχεις σχετικές γνώσεις, να συνθέσεις τη δική σου µουσική.

Και πλέον, µε νέες λειτουργίες όπως τα Live Loops και το Drummer, η όλη διαδικασία γίνεται ακόµη πιο συναρπαστική, αφού εκτός των άλλων θα µπορέσεις να γίνεις DJ, αλλά και να συνοδέψεις κάθε σου ήχο µε ξεχωριστούς ρυθµούς. Τί περιµένεις λοιπόν; Κράτησε στα χέρια σου το iPhone, το iPod touch ή το iPad και εξέφρασε τη δηµιουργικότητά σου, όπου και αν βρίσκεσαι, ενώ στη συνέχεια µοιράσου την µε κάποιον που βρίσκεται είτε δίπλα σου, είτε στην άλλη άκρη του πλανήτη. 

Γίνε DJ µε τα Live Loops!

Από την πρώτη στιγµή που θα ξεκινήσεις την ενασχόλησή σου µε το GarageBand µπορείς να δηµιουργήσεις µουσική… ακόµη και χωρίς να αξιοποιήσεις κάποιο από τα αναρίθµητα µουσικά όργανα που βρίσκονται στη διάθεσή σου. Αρκεί να επιλέξεις τα Live Loops, τη νέα λειτουργία που είναι βέβαιο ότι θα σε ενθουσιάσει, ειδικά αν αγαπάς την ηλεκτρονική µουσική! Για να ξεκινήσεις δεν έχεις παρά να επιλέξεις ένα από τα προκαθορισµένα σετ, που είναι βασισµένα σε γνωστά µουσικά genres: EDM, House, Dubstep, Hip Hop κ.ά. Μετά, άγγιξε απλά ένα από τα «κελιά» που θα εµφανιστούν στην οθόνη της συσκευής σου και αυτόµατα θα ξεκινήσει η αναπαραγωγή του loop που έχει αντιστοιχηθεί σε αυτό. «Χτίσε» το δικό σου µουσικό κοµµάτι αγγίζοντας και άλλα κελιά ή άγγιξε ξανά τα ίδια, ώστε να διακοπεί η αναπαραγωγή τους. Αυτό ήταν: έχεις ήδη κάνει τα πρώτα σου βήµατα ως DJ και το µόνο που αποµένει είναι να πειραµατιστείς: µπορείς να εµπλουτίσεις το δηµιούργηµά σου µε ένα ή περισσότερα από 1.000 περίπου loops που θα βρεις στη µουσική βιβλιοθήκη της Apple. Κι αν αυτά δεν σου αρκούν, δεν έχεις παρά να προσθέσεις τα δικά σου loop ή ακόµη και να τα δηµιουργήσεις εκ του µηδενός µε τη βοήθεια των µουσικών οργάνων του GarageBand ή ακόµη και µε τη φωνή σου. Όποιον δρόµο και αν επιλέξεις για τους µουσικούς σου πειραµατισµούς, τα Live Loops θα αναλάβουν αυτόµατα όλες τις υπόλοιπες λεπτοµέρειες, όπως για παράδειγµα το σωστό χρονισµό των ήχων, τη διατήρηση ενός σταθερού ρυθµού, αλλά και την επιλογή του καταλληλότερου pitch. Όταν το τελικό αποτέλεσµα σε ικανοποιεί δεν έχεις παρά να δοκιµάσεις να το «µιξάρεις» ζωντανά µε τη βοήθεια του Remix FX: φίλτρα, repeaters, ηχώ και scratches βινύλιου µπορούν να προστεθούν µε ένα multi-touch άγγιγµα, ένα απλό swipe των δαχτύλων ή ακόµη και µε τη «µετακίνηση» της iOS συσκευής σου. Και µην ανησυχείς: ο «κόπος» σου δεν θα πάει χαµένος. Αρκεί να αγγίξεις ένα πλήκτρο και τα Live Loops θα καταγράψουν κάθε στιγµή -κάθε tap ενός κελιού, κάθε αλλαγή, αλλά και κάθε εφέ- ώστε στη συνέχεια να µπορείς να ακούσεις ξανά και ξανά τη δηµιουργία σου, να τη µοιραστείς µε τους φίλους σου ή ακόµη και να τη βελτιώσεις!


Δώσε ρυθµό στη µουσική µε τον προσωπικό σου Drummer!

Η λειτουργία Drummer δεν είναι άγνωστη στους χρήστες του GarageBand στο Mac. Αυτή κάνει τώρα το ντεµπούτο της και στο iOS, φέρνοντας µαζί της εννέα διαφορετικούς ντραµίστες, ο καθένας από τους οποίους εκπροσωπεί υπερήφανα ένα ξεχωριστό είδος κλασικής ή ηλεκτρονικής µουσικής. Όλοι βρίσκονται στη διάθεσή σου ανά πάσα στιγµή και εσύ δεν έχεις παρά να τους «γνωρίσεις»: ο Magnus, για παράδειγµα, είναι ένας δηµοφιλής DJ και ένα από τα πιο ηχηρά ονόµατα στα µουσικά φεστιβάλ χορευτικής µουσικής στα οποία συχνά συµµετέχει. 

Παίζει εκρηκτικά house beats µε δυνατά µπάσα και είναι κατάλληλος για anthem tracks. Ο Logan πάλι, είναι επηρεασµένος από θρυλικούς ντράµερ της ροκ σκηνής και παίζει έντονα κρουστά και γεµίσµατα µε ένα σετ ρετρό ήχων. Διαβάζοντας το καθένα από τα προφίλ των ντράµερ θα µπορέσεις εύκολα να επιλέξεις τον καταλληλότερο για να «γεµίσει» τις µουσικές σου συνθέσεις, χωρίς καν να είναι απαραίτητη η δική σου επέµβαση. Και αν αυτό σε προβληµατίζει, δεν έχεις παρά να προσαρµόσεις το παίξιµό των ντράµερ στις δικές σου απαιτήσεις, επιλέγοντας τόσο το πότε, αλλά και το πως, αυτοί θα συµµετέχουν στη σύνθεσή σου.

Όλα τα όργανα στη διάθεσή σου!

Το GarageBand έρχεται µε µία εντυπωσιακά µεγάλη γκάµα µουσικών οργάνων, τα οποία µπορείς κυριολεκτικά να «παίξεις στα δάχτυλά σου» - από ένα κλασικό πιάνο έως και µία ηλεκτρική κιθάρα, αλλά και από ένα soft analog synthesizer έως και µία µία γαλλική κόρνα! Όλα έχουν σχεδιαστεί ώστε να συµπεριφέρονται όπως και τα πρωτότυπα όργανα, γεγονός που θα δώσει στις συνθέσεις σου έναν πολύ πλούσιο και συνάµα απόλυτα ρεαλιστικό ήχο. Επιπρόσθετα στο GarageBand για το iOS θα βρεις πλέον και πολλά όργανα που είναι ικανά να αναπαράγουν «µοντέρνους» ήχους, ώστε να µπορέσεις να δηµιουργήσεις ακόµη και EDM ή Hip Hop µουσική! Δε θα χρειαστεί να έχεις παρακολουθήσει µαθήµατα σε ωδείο ώστε να δηµιουργήσεις τους δικούς σου ήχους: τα «Έξυπνα Όργανα» του GarageBand θα σε βοηθήσουν να παίξεις ακόµη και τις πιο πολύπλοκες συγχορδίες, ακόµη και αν δεν είχες ποτέ στη ζωή σου ασχοληθεί µε νότες. Με άλλα λόγια, αν µπορείς να αγγίξεις την οθόνη της iOS συσκευής σου, τότε σίγουρα µπορείς να παίξεις οποιοδήποτε όργανο! Φυσικά, το GarageBand δεν θα σε περιορίσει στην περίπτωση που έχεις είτε τις κατάλληλες µουσικές γνώσεις, είτε ακόµη και κάποιο πραγµατικό όργανο στη διάθεσή σου. Αν λοιπόν έχεις ήδη στην κατοχή σου µία ηλεκτρική κιθάρα, δεν έχεις παρά να τη συνδέσεις µε την iOS συσκευή σου και να ενισχύσεις τον ήχο της µε όποιον τρόπο επιθυµείς. Βρες το κατάλληλο τόνο ή το στιλ που σου ταιριάζει. Και πλέον στο GarageBand έχει προστεθεί και ένας ειδικός ενισχυτής για ηλεκτρικά µπάσα, που είναι βασισµένος σε πραγµατικούς κλασικούς και µοντέρνους ενισχυτές.  

Ηχογράφηση, σύνθεση και µίξη: ένα στούντιο ηχογράφησης στα χέρια σου!

Υπάρχουν τραγούδια τα οποία συνοδεύονται µόνο από τον ήχο µιας µελαγχολικής κιθάρας. Σε άλλα όµως συµµετέχουν ταυτόχρονα πολύ περισσότερα όργανα: διαφορετικά synthesizers και ηλεκτρικές κιθάρες, µπάσα, άλλα έγχορδα όργανα, κρουστά, ενισχυτές και µία ή περισσότερες φωνές. Όποιο δρόµο και να επιλέξεις, το GarageBand για το iOS δεν πρόκειται να σε περιορίσει, αφού έχει την ικανότητα να καταγράψει και να διαχειριστεί ταυτόχρονα έως και 32 διαφορετικά tracks ήχου! Με άλλα λόγια, ακόµη και αν είσαι µέλος µίας πολυπληθούς µπάντας, τόσο εσύ, όσο και όλα τα µέλη της θα µπορέσουν µε τη βοήθεια ενός ειδικού περιφερειακού να «συνδεθούν» µε το ίδιο iPhone, iPod touch ή iPad και να πραγµατοποιήσουν µία ηχογράφηση! Και αν για κάποιον αδιανόητο λόγο τα 32 tracks δεν είναι αρκετά για τις συνθέσεις σας, δεν έχετε παρά να συνενώσετε ορισµένα από αυτά ώστε να δηµιουργηθεί πρόσθετος χώρος για ακόµη περισσότερα. Το GarageBand όµως δεν απευθύνεται µόνο στα µέλη µιας οργανωµένης µπάντας, αλλά σε όλους όσοι έχουν τη διάθεση να ασχοληθούν µε τη µουσική. Ακόµη λοιπόν και αν δεν έχεις στην κατοχή σου ειδικά µικρόφωνα για να καταγράψεις τη φωνή σου ή προτιµάς να παίζεις µουσική σε ένα κλασικό όργανο, µπορείς πολύ εύκολα να χρησιµοποιήσεις το ενσωµατωµένο µικρόφωνο της iOS συσκευής σου για να το κάνεις. 

Μπορείς µάλιστα να καθορίσεις διάφορες παραµέτρους σε πραγµατικό χρόνο κατά την ηχογράφηση, ώστε να αλλάξεις την χροιά της φωνής σου ή ακόµη και να προσθέσεις διάφορα εφέ. Εξαιρετικά χρήσιµες όµως στη σύνθεση των τραγουδιών είναι και οι υπόλοιπες λειτουργίες που προσφέρει το GarageBand. Με ένα απλό άγγιγµα του δαχτύλου µπορείς πολύ εύκολα να αλλάξεις τη «δοµή» της µουσικής σου σύνθεσης. Το κάθε της τµήµα µπορεί να αντιστοιχηθεί µε µία ενότητα, της οποίας φυσικά µπορείς να καθαρίσεις την ακριβή θέση. Και αν θελήσεις να προσθέσεις ή να αλλάξεις κάτι, δεν έχεις παρά να προσθέσεις στη σύνθεσή σου µία εντελώς νέα ενότητα, αγγίζοντας απλά το εικονίδιο µε το σταυρό. Αξιοσηµείωτες είναι επίσης και οι δυνατότητες επεξεργασίας του GarageBand. Στην περίπτωση ενός λάθους δεν χρειάζεται να επαναλάβεις τη διαδικασία της ηχογράφησης. Με τη βοήθεια ενός εύχρηστου editor και -όπως πάντα- των δαχτύλων σου, έχεις τη δυνατότητα να διαγράψεις µεµονωµένες νότες ή ακόµη και να τις µετατοπίσεις ώστε να ακούγονται την κατάλληλη στιγµή.  

Ακόµη καλύτερη εµπειρία στο iPad Pro και τα iPhone 6s

Το GarageBand στο iPad Pro σου δίνει ακόµη περισσότερο χώρο για να παίξεις τα αγαπηµένα σου όργανα. Για παράδειγµα τα πλήκτρα των πιάνων και των synths εκτείνονται πλέον σε σχεδόν τρεις ολόκληρες οκτάδες, ενώ ο «λαιµός» στις κιθάρες είναι ακόµη πιο µακρύς ώστε να είναι δυνατή η ταυτόχρονη χρήση ακόµη περισσότερων τάστων. (µία ολόκληρη οκτάδα ανά χορδή). Την ίδια στιγµή, το πλέγµα της λειτουργίας Live Loops στο iPad Pro περιλαµβάνει σχεδόν τα διπλάσια κελιά από αυτό που εµφανίζεται στην οθόνη όλων των υπολοίπων iPad, ενώ εµφανίζονται ταυτόχρονα ακόµη περισσότερες πληροφορίες, ώστε να γίνεται ακόµη ευκολότερη η διαχείριση κάθε loop. Εξίσου σηµαντικά όµως είναι και τα οφέλη από την χρήση του GarageBand στα iPhone 6s. Με το 3D Touch µπορείς ουσιαστικά να «πιέσεις» όσο επιθυµείς τα πλήκτρα των οργάνων και να απολαύσεις όπως και στα πραγµατικά όργανα τον «πολυφωνικό τους απόηχο». Επιπρόθετα, το 3D Touch συµµετέχει και στο Remix FX, όπου η πίεση των δαχτύλων έχει ως αποτέλεσµα τη χρήση ενός εφέ εµπνευσµένου από τα κασετόφωνα των 80s.

Κάθε σου τραγούδι µία παγκόσµια επιτυχία!

Η µουσική σου αξίζει να ακούγεται… παντού! Αυτός είναι και ο λόγος που το GarageBand σου επιτρέπει πολύ εύκολα να µοιράσεις τα δικά σου τραγούδια στους φίλους, την οικογένειά σου ή ακόµη και σε ολόκληρο το Internet µέσω των κοινωνικών δικτύων, που ήδη χρησιµοποιείς. Και όχι µόνο: Κάθε σου τραγούδι µπορείς να το αποθηκεύσεις ως ringtone και να το ακούς κάθε φορά που κάποιος σε καλεί. Μπορείς επίσης να το µοιραστείς ασύρµατα µέσω του AirDrop ώστε αν είναι επιθυµητό να επιτρέψεις και σε άλλους να το βελτιώσουν ακόµη περισσότερο. Επιπρόσθετα, τα remixes, τα demos σου ή ακόµη και τυχαίες µουσικές σου δηµιουργίες, µπορείς να τα µοιραστείς απευθείας µε τους fans σου, χρησιµοποιώντας το Apple Music Connect. Και στην περίπτωση που χρησιµοποιείς περισσότερες από µια iOS συσκευές µην ανησυχείς: Το iCloud θα αναλάβει το συγχρονισµό των µουσικών σου δηµιουργιών, ώστε να µπορείς εύκολα να τις ακούς, αλλά και να τις επεξεργάζεσαι οπουδήποτε. Και όχι µόνο: µπορείς να ξεκινήσεις να πειραµατίζεσαι στο iPad, το iPhone ή το iPod touch και στη συνέχεια να τελειοποιήσεις τη δηµιουργία σου στο GarageBand του Mac σου. Τί περιµένεις λοιπόν; Το GarageBand είναι πολύ πιθανό να είναι ήδη προεγκατεστηµένο στη νέα σου iOS συσκευή. Αν όχι, θα το βρεις εντελώς δωρεάν στο App Store. Μαζί µε αυτό µην ξεχάσεις να κατεβάσεις και το Music Memos, µία πρωτότυπη εφαρµογή της Apple, που θα σε διευκολύνει να συλλάβεις τις πρωτότυπες µελωδίες που έχεις στο µυαλό σου ή κάποιες νότες που τυχαία έπαιξες στο πιάνο, πριν τις µετατρέψεις σε ένα νέο τραγούδι µε τη βοήθεια του GarageBand!