Αξιοποίησε στο έπακρο τις διαδρομές τρεξίματος του Apple Watch! Μάθε, επίσης, πως μπορείς να εξοικονομείς ενέργεια σε μεγάλες διαδρομές, ώστε το ρολόι σου να παραμένει ενεργό καθ' όλη τη διάρκειά τους. 

 

Την Κυριακή στις 10 Νοεμβρίου θα διεξαχθεί ο 37ος Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας, καθώς και αγώνες δρόμου 5 και 10 χιλιομέτρων. 

 

Ο κλασικός μαραθώνιος αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αθλητικά γεγονότα της χρονιάς, υποδεχόμενος και φέτος κορυφαίους αθλητές από όλο τον κόσμο, αλλά και ερασιτέχνες, οι οποίοι θα δοκιμαστούν στην απαιτητική διαδρομή των 42.195 μέτρων. 

 

Η ευγενής άμιλλα και η αλληλεγγύη είναι τα κοινά σημεία που ενώνουν κάθε χρόνο τους αθλητές του Μαραθωνίου, οι οποίοι δοκιμάζουν τις αντοχές τους και ξεπερνούν τα όρια. 

 

Δες εδώ πως το Apple Watch είναι ο πιστός σου σύμμαχος και στον Μαραθώνιο! 

 

Πώς ξεκινάω μία προπόνηση τρεξίματος με το Apple Watch;

 

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά! 

 

1. Άνοιξε την εφαρμογή Προπόνηση. 

 

2. Επίλεξε «Τρέξιμο εκτός» ή «Τρέξιμο εντός». 

 

3. Πάτησε το κουμπί «Περισσότερα»  για να ορίσεις έναν στόχο θερμίδων, απόστασης ή χρόνου. 

 

4. Πάτησε «Έναρξη».

 

Τώρα, περιμένεις την αντίστροφη μέτρηση τριών δευτερολέπτων, ώστε να ξεκινήσεις, την οποία όμως μπορείς να παρακάμψεις πατώντας πάνω στην οθόνη. 

 

Extra tip: Έλεγξε την πρόσοψη του ρολογιού σου για να δεις την πρόοδό σου. Οι ειδοποιήσεις ρυθμού διατίθενται μόνο για το «Τρέξιμο εκτός».

 

Πώς βάζω σε παύση ή τερματίζω την προπόνηση τρεξίματός μου; 

 

Πίεσε το Digital Crown ταυτόχρονα με το πλευρικό κουμπί και για να συνεχίσεις, πίεσε πάλι μαζί τα δύο κουμπιά.

 

Όταν ολοκληρώσεις την προπόνησή σου, σάρωσε προς τα δεξιά και, στη συνέχεια, πάτα το κουμπί τερματισμού. Μόλις η προπόνησή σου τερματιστεί, το Apple Watch σού δείχνει τη σύνοψη της.

 

Εάν τρέχεις και ακούς μουσική, μπορείς να σύρεις την οθόνη προς τα δεξιά για να δεις τις μετρήσεις σου.

 

Extra tip: Μπορείς, επίσης, από τις Ρυθμίσεις να ορίσεις αυτόματη παύση στην προπόνησης τρεξίματος, όταν σταματάς να κινείσαι.

 

Πώς παρακολουθώ την πρόοδό μου;

 

Το Apple Watch σου δίνει τη δυνατότητα να προσαρμόσεις τις μετρήσεις που εμφανίζονται όταν προπονείσαι, καθώς και να βλέπεις τις παλαιότερες προπονήσεις σου. 

 

Οι μετρήσεις που σου αναφέρουμε παρακάτω, έχουν δημιουργηθεί ειδικά για το τρέξιμο! 

 

Ο «Κυλιόμενος ρυθμός σε μίλια» εμφανίζει τον ρυθμό σου για την απόσταση σε μίλια, που μόλις διένυσες.

 

Ο «Ρυθμός βημάτων» εμφανίζει τα βήματά σου ανά λεπτό.

 

Η «Αύξηση υψόμετρου» εμφανίζει την αύξηση του υψόμετρου κατά τη διάρκεια της προπόνησής σου.

 

Πώς μπορώ να παρακολουθώ τη διαδρομή μου;

 

1. Στο iPhone, άνοιξε την εφαρμογή Δραστηριότητα.

 

2. Πάτα την καρτέλα «Προπονήσεις».

 

3. Επίλεξε την προπόνηση που θες και κάνε κύλιση προς τα κάτω.

 

4. Πάτα τον χάρτη. Τα χρώματα δείχνουν τον ρυθμό σου: το πράσινο υποδηλώνει ταχύτερο ρυθμό, ενώ το κόκκινο πιο αργό.

 

Extra tip: Πρέπει να έχεις ενεργοποιημένη την παρακολούθηση διαδρομής: στο iPhone σου, πήγαινε στις Ρυθμίσεις > Απόρρητο > Υπηρεσίες τοποθεσίας, επίλεξε Προπόνηση Apple Watch και, στη συνέχεια, πάτα «Κατά τη χρήση της εφαρμογής».

 

 

Ετοιμάσου για τη μεγάλη μέρα

Με το Apple Watch, μπορείς να επιλέξεις τον τρόπο, με τον οποίον θα προετοιμαστείς για τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων, όπως ένας μαραθώνιος, ώστε το ρολόι να σε υποστηρίξει σε όλη τη διάρκεια της πορείας σου. 

 

Οθόνη

Το πρώτο πράγμα που θα παρατηρήσεις, κοιτώντας τον καρπό σου, είναι πως το Apple Watch έχει την καλύτερη οθόνη που έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ σε smartwatch. Προσφέρει εξαιρετικά καθαρή εικόνα, εύκολη ανάγνωση και γενικά μια, απλά, υπέροχη οθόνη, ώστε να βλέπεις από σύνθετες μετρήσεις, μέχρι την ώρα.

 

Μπαταρία

Ενεργοποίησε τη Λειτουργία εξοικονόμησης ενέργειας. Η Λειτουργία εξοικονόμησης ενέργειας απενεργοποιεί τον αισθητήρα καρδιακών παλμών και τα δεδομένα κινητού δικτύου, κατά τις προπονήσεις βαδίσματος και τρεξίματος.

 

Τα πάντα στον καρπό σου

Συγχρόνισε από πριν μουσική, podcast και ηχητικά βιβλία απευθείας στο Apple Watch, ώστε να απολαμβάνεις το περιεχόμενό σου, ακόμα και όταν είσαι εκτός της εμβέλειας του iPhone. 

 

Στη γραμμή αφετηρίας…

Από την αρχή θα είσαι ήρεμος, αφού το Apple Watch, σε αντίθεση με άλλα smartwatches, δεν απαιτεί να ρυθμίσεις το GPS, ενώ για κάθε χιλιόμετρο που ολοκληρώνεις σε ειδοποιεί με έναν ικανοποιητικό συνδυασμό ήχου και μικρής δόνησης, που είναι αρκετά ώστε να σου δώσουν μια μικρή, επιπλέον ώθηση.  

 

Αξίζει να σημειωθεί, πως όταν τρέχεις σε μαραθώνιο είναι πολύ σημαντική η ακρίβεια στη μέτρηση της απόστασης και το Apple Watch την προσφέρει απόλυτα, όπως κανένα άλλο wearable. 

 

Παράλληλα, τα κορυφαία Sport band της Apple είναι ανθεκτικά, σταθερά και άνετα. Έτσι, δεν θα χρειαστεί ούτε μία στιγμή να φτιάξεις ή να προσαρμόσεις τη θέση του ρολογιού σου! 

 

Οι μετρήσεις απόδοσης είναι σαφώς προηγμένες, ενώ η λειτουργία Επείγον SOS, οι δυνατότητες ανίχνευσης πτώσης και ηλεκτροκαρδιογραφήματος απευθείας από τον καρπό σου, δημιουργούν μία συνολική εικόνα μίας επαναστατικής συσκευής, που σε καλύπτει σε όλα τα επίπεδα.

 

Το Apple Watch αποτελεί σίγουρα μία από τις καλύτερες επιλογές smartwatch για μαραθώνιο. Είναι ένα όμορφο ρολόι, με μεγάλη και sharp οθόνη, ενώ με βάση τα δεδομένα που καταγράφει, κάνει σαφώς φανταστική δουλειά για την παρακολούθηση των απαραίτητων μετρήσεων, κι όχι μόνο.

 

 

Last minute marathon tips: Τη δεύτερη μέρα πριν τον αγώνα, φρόντισε να ξεκουραστείς πλήρως. Ωστόσο, την προηγούμενη ημέρα απόφυγε την αδράνεια. Πιο συγκεκριμένα, για ενεργητική ξεκούραση και για έναν καλύτερο ύπνο, βάλε στο πρόγραμμά σου 20’ με 30’ λεπτά χαλαρό τρέξιμο με ανοίγματα και διατάσεις. Φρόντισε ώστε να είσαι καλά ενυδατωμένος πριν τον αγώνα και φάε ένα καλό πρωινό με τροφές χαμηλού ή μέτριου γλυκαιμικού δείκτη, όπως για παράδειγμα φρυγανιές, τοστ, δημητριακά, μπανάνες και μούσλι. 

 

Το πιο σημαντικό όμως είναι να το διασκεδάσεις!