Οι iOS συσκευές διακρίνονται για τη λειτουργική σταθερότητά τους και την αποφυγή «κολλημάτων» που ίσως έχεις παρατηρήσει ότι ταλαιπωρούν τους χρήστες άλλων λειτουργικών συστημάτων. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της εξαιρετικής συνεργασίας του hardware και του software, κοινή συνισταμένη όλων των προϊόντων με το σήμα της Apple.

Εντούτοις, στην απευκταία περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά, υπάρχουν μερικά απλά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να επαναφέρεις το iPad, το iPhone ή το iPod touch.

Πρώτα από όλα, μια επανεκκίνηση (δηλαδή η απενεργοποίηση και ενεργοποίηση της συσκευής) τις περισσότερες φορές δίνει λύση, αφού έτσι θα κλείσουν όλες οι ενεργές εφαρμογές. 

Στην περίπτωση που η συσκευή δεν ανταποκρίνεται, θα χρειαστεί να κάνεις το λεγόμενο «hard reset» (μην ανησυχείς τίποτα δεν πρόκειται να χαθεί από τις εγκατεστημένες εφαρμογές και το περιεχόμενο που έχεις αποθηκευμένο), κρατώντας για τουλάχιστον 10 δευτερόλεπτα μαζί πατημένα το βασικό και το πλήκτρο ενεργοποίησης, μέχρι το σήμα της Apple να εμφανιστεί στην οθόνη.

Αν η iOS συσκευή σου δεν ανταποκρίνεται, δοκίμασε να τη συνδέσεις με τον φορτιστή, αφού παρά το εξελιγμένο σύστημα διαχείρισης ενέργειας, μπορεί να έχει αποφορτιστεί πλήρως, μετά από κάμποσες ημέρες σε κατάσταση αναμονής.

Ακόμα πάντως και αν μια εφαρμογή έχει κολλήσει, εμποδίζοντας την ομαλή λειτουργία της συσκευής, μπορείς να την κλείσεις με δυο απλές κινήσεις: Κράτησε πατημένο το πλήκτρο on/off μέχρι να εμφανιστεί το εικονίδιο απενεργοποίησης. Εν συνεχεία κράτα πατημένο για περίπου έξι δευτερόλεπτα το κεντρικό πλήκτρο. Η εφαρμογή θα κλείσει και θα επιστρέψεις στην αρχική οθόνη. Εναλλακτικά, αν ένα app έχει κολλήσει αλλά η συσκευή συνεχίζει να ανταποκρίνεται, τότε με διπλό πάτημα του κεντρικού πλήκτρου μπορείς να δεις όλες τις ενεργές εφαρμογές. Επίλεξε εκείνη που θες να κλείσεις και μετακίνησή τη πάνω ή κάτω για να την απενεργοποιήσεις.

Γενικότερα, είναι καλό να ελέγχεις τακτικά για ανανεώσεις του iOS και να τις εγκαθιστάς μόλις είναι διαθέσιμες. Κάθε αναβάθμιση ενσωματώνει νέες λειτουργίες και συχνά επιλύει διάφορα θέματα.

Αντίστοιχα είναι χρήσιμο να εγκαθιστάς τις διαθέσιμες ανανεώσεις των εφαρμογών, αφού τις περισσότερες φορές ενσωματώνουν διορθώσεις προβλημάτων. Ακόμα καλύτερα, μέσα από τις ρυθμίσεις του iTunes και App Store μπορείς να ενεργοποιήσεις την αυτόματη λήψη ενημερώσεων.

Υπάρχει ακόμα και η επιλογή συνολικής επαναφοράς της συσκευής, αφού κάνεις ένα backup του περιεχομένου. Θα χρειαστεί να τη συνδέσεις με κάποιον υπολογιστή και μέσω του iTunes να προσχωρήσεις πρώτα στο backup. Στη συνέχεια έχεις τη δυνατότητα να την επαναφέρεις (restore) πλήρως στην αρχική της κατάσταση (όπως ήταν όταν βγήκε από το κουτί) και τέλος να χρησιμοποιήσεις το backup που δημιούργησες για να περάσεις πάλι πίσω ότι είχες αποθηκευμένο.

Τέλος, μια δραστική κίνηση, στην (ακραία) περίπτωση που η συσκευή δεν αναγνωρίζεται από τον υπολογιστή, είναι η επαναφορά όλων των ρυθμίσεων της ή και του περιεχομένου. Από την αρχική οθόνη επιλέγεις Ρυθμίσεις, Γενικά, Επαναφορά και μετά Όλες οι ρυθμίσεις ή Περιεχόμενο και ρυθμίσεις. Θα σου ζητηθεί βέβαια να εισάγεις το συνθηματικό ασφαλείας, προς αποφυγή μη ηθελημένης παρέμβασης.