Η «Υγεία» (Health), η καινούργια εφαρµογή του iOS 8 είναι ένας εξ’ ολοκλήρου νέος τρόπος συλλογής και αξιοποίησης των στοιχείων που σχετίζονται µε την υγεία και τη σωµατική άσκηση.

Με µία µατιά στην «Υγεία» θα έχεις µία πλήρη εικόνα του ιατρικού σου ιστορικού, ενώ παράλληλα θα µπορέσεις να παρακολουθείς και να συγκρίνεις χρήσιµες πληροφορίες που θα σε βοηθήσουν να βελτιώσεις τη φυσική σου κατάσταση, όπως για παράδειγµα τον αριθµό των βηµάτων, αλλά και τις αποστάσεις που διανύεις βαδίζοντας ή τρέχοντας σε καθηµερινή βάση. Ταυτόχρονα, η «Υγεία» σου δίνει τη δυνατότητα να δηµιουργήσεις την προσωπική σου «ιατρική ταυτότητα» στην οποία µπορείς να αποθηκεύσεις πολύτιµα ιατρικά στοιχεία που είναι σηµαντικά σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

«Πώς είσαι;»

Στην ερώτηση αυτή συνήθως απαντάς «καλά», όµως σίγουρα θα ήθελες να γνωρίζεις ποια είναι η ακριβής απάντηση! Πώς είναι η υγεία σου πραγµατικά; Ποιά είναι η φυσική σου κατάσταση; Μήπως σήµερα θα ήταν καλύτερο να «αφήσεις» το αµάξι και να βγεις µια βόλτα µε τα «πόδια»; Βάρος, θερµίδες και άσκηση, είναι ορισµένα µόνο από τα θέµατα που πολύ πιθανόν σε απασχολούν καθηµερινά. Αυτά, µαζί µε πολύτιµα ιατρικά στοιχεία όπως για παράδειγµα οι παλµοί της καρδιάς και η αρτηριακή σου πίεση, βρίσκονται πλέον όλα συγκεντρωµένα στο «ταµπλό» (Dashboard) της εφαρµογής «Υγεία».

Φυσικά µπορείς εύκολα να επιλέξεις ανά πάσα στιγµή ποια από όλα αυτά τα δεδοµένα θέλεις να παρακολουθείς τακτικά και στη συνέχεια να βλέπεις το ιστορικό και την εξέλιξή τους ανά µέρα, εβδοµάδα, µήνα και χρόνο. Ζωτικές ενδείξεις, διατροφικές συνήθειες, φυσική κατάσταση και πολλές ακόµα εξατοµικευµένες ιατρικές πληροφορίες βρίσκονται για πρώτη φορά στον ίδιο «χώρο» και προσφέρονται για άµεση επισκόπηση, αρκεί να αγγίξεις το λευκό εικονίδιο της εφαρµογής µε την χαρακτηριστική κόκκινη καρδιά.

Ιατρικά δεδοµένα

Το iPhone 5s ή το iPhone 6/6 Plus που έχεις ήδη στα χέρια σου θα καταγράφει αυτόµατα διάφορα στοιχεία. Απλά, ξεκίνησε να περπατάς και µετά από λίγο θα διαπιστώσεις ότι η συσκευή σου γνωρίζει πόσα βήµατα έχεις κάνει, αλλά και πόσο µεγάλη ήταν η απόσταση που διήνυσες. Αυτές τις πληροφορίες θα τις βρεις στα «Ιατρικά Δεδοµένα» της εφαρµογής «Υγεία».

Αυτά όµως είναι µόνο τα βασικά: Στα ιατρικά δεδοµένα υπάρχει µια εκτεταµένη λίστα µε πληροφορίες που έχουν να κάνουν µε τα αποτελέσµατα των εργαστηριακών ιατρικών εξετάσεων, τη διατροφή, τις ζωτικές ενδείξεις, τις σωµατικές διαστάσεις, τον ύπνο και τη φυσική κατάσταση. Mπορείς να έχεις γρήγορη πρόσβαση σε πολύτιµα δεδοµένα, όπως αναπνευστικό ρυθµό, αρτηριακή πίεση, θερµοκρασία σώµατος, καρδιακούς παλµούς, χρήση συσκευής εισπνοών, σάκχαρο, χοληστερόλη, λιπαρά οξέα, κάλιο, νάτριο, ασβέστιο, σίδηρος, βιταµίνες, υδατάνθρακες, θερµίδες ενέργειας και ηρεµίας κ.ά.

Πηγές και συνεργασία µε άλλες εφαρµογές

Η «Υγεία» µπορεί να χρησιµοποιηθεί συνδυαστικά και µε άλλες εφαρµογές που έχουν επίκεντρο την καλή φυσική υγεία, τη σωµατική άσκηση και τη διατροφή. Το µόνο που χρειάζεται είναι να «κατεβάσεις» από το App Store τις εφαρµογές που σε ενδιαφέρουν.

Με αυτό τον τρόπο θα µπορέσεις να έχεις π.χ. µια πλήρη εικόνα των θερµίδων που καταναλώνεις καθηµερινά ώστε να τις «περιορίζεις» στα επίπεδα που προτιµάς ή ακόµα και να µοιράζεσαι άµεσα τις µετρήσεις της αρτηριακής σου πίεσης µε τον παθολόγο που σε παρακολουθεί. Στις «Πηγές» του Health θα βρεις συγκεντρωµένες όλες τις εφαρµογές τρίτων που έχεις ήδη εγκαταστήσει και οι οποίες εµπλουτίζουν αυτόµατα µε στοιχεία τα ιατρικά σου δεδοµένα.

Ιατρικό ID

Το «Ιατρικό ID» είναι η προσωπική σου ιατρική ταυτότητα και περιλαµβάνει όλες εκείνες τις πληροφορίες που µπορούν να φανούν πολύ χρήσιµες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Από τις πολύ βασικές, όπως το ονοµατεπώνυµό σου, η ηλικία σου και την οµάδα του αίµατός σου, µέχρι και ασθένειες και παθήσεις, αλλεργίες και αντιδράσεις, φαρµακευτικές αγωγές, αλλά και γενικότερα ιατρικές σηµειώσεις που ενδεχοµένως να είναι χρήσιµες. Στην ταυτότητα µπορείς επίσης να προσθέσεις και µία ή περισσότερες επαφές ώστε να µπορούν εύκολα να ειδοποιηθούν.

Τις πληροφορίες αυτές µπορείς να τις καταχωρήσεις, να τις επεξεργαστείς και να τις διαγράψεις όποτε επιθυµείς, ενώ δε βρίσκονται σε κοινή χρήση µε άλλες εφαρµογές - ώστε να διασφαλίζεται το προσωπικό σου απόρρητο. Ωστόσο, είναι δυνατή η πρόσβαση  σε αυτές µέσω της οθόνης κλειδώµατος (πατώντας «Επείγον» και µετά «Ιατρικό ID»), ώστε να µπορούν να ανακτηθούν για την παροχή βοήθειας σε περίπτωση επείγοντος περιστατικού.

Προστασία του προσωπικού σου απορρήτου

Η εφαρµογή «Υγεία» συγκεντρώνει όλα τα ιατρικά σου δεδοµένα σε έναν απόλυτα ασφαλή χώρο στη συσκευή σου, ενώ αυτά παραµένουν για πάντα υπό τον πλήρη έλεγχό σου. Εσύ θα επιλέξεις ποιες εφαρµογές θα έχουν πρόσβαση στα ιατρικά σου  δεδοµένα, αφού πρώτα διαβάσεις προσεκτικά τους όρους απορρήτου που υποχρεωτικά τις συνοδεύουν. Όλα τα δεδοµένα της «Υγείας» τέλος κρυπτογραφούνται µε το προσωπικό σου passcode τη στιγµή που «κλειδώνεις» τη συσκευή σου, κάτι το οποίο καθιστά τη διατήρησή τους απόλυτα ασφαλή!