Τι θα γινόταν αν ερευνητές και γιατροί είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθούν στοχευμένα και από κοντά την κατάσταση της υγείας πολλών εκατομμυρίων ανθρώπων, συγκεντρώνοντας στοιχεία που μπορεί σχετίζονται με χρόνιες παθήσεις; Πόσο πολύ θα επιτάχυνε αυτή η εξέλιξη την επιστημονική μελέτη για την αντιμετώπισή τους; 

Η Apple διευρύνει τους ορίζοντες της ιατρικής έρευνας, υλοποιώντας μια φαινομενικά απλή ιδέα: Φιλοδοξεί να μετατρέψει πολλά από τα 700 εκατομμύρια iPhones σε διαγνωστικά εργαλεία.

Με το ResearchKit, ένα πακέτο προγραμματισμού ανοικτού κώδικα, η Apple δίνει τη δυνατότητα σε ερευνητές από όλο τον κόσμο να δημιουργήσουν εξειδικευμένα apps και να συνδυάσουν τα ιατρικά δεδομένα που συλλέγονται από τους αισθητήρες, τα πρόσθετα ιατρικά αξεσουάρ και τις εφαρμογές υγείας των συσκευών της.

Και αν μέχρι τώρα, η συμμετοχή σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα απαιτούσε τη μετακίνηση ή και την παραμονή σε ένα ιατρικό κέντρο, με το ResearchKit όλοι - όπου και αν βρίσκονται - μπορούν να χρησιμοποιήσουν το iPhone για την παροχή πολύτιμων δεδομένων, που θα βοηθήσουν στην ταχύτερη πρόοδο της ιατρικής έρευνας.

Εφόσον ο κάτοχος του iPhone συμφωνήσει στην παροχή των ιατρικών δεδομένων που συλλέγονται από τις ειδικές εφαρμογές και τις εξειδικευμένες περιφερειακές συσκευές τρίτων κατασκευαστών (όπως για παράδειγμα ένα ηλεκτρονικό πιεσόμετρο που επικοινωνεί με το iOS και ακολουθεί τα πρότυπα της πλατφόρμας Health) -δεδομένα στα οποία η Apple δεν έχει έτσι ή αλλιώς πρόσβαση, τότε οι εφαρμογές έρευνας που έχουν αναπτυχθεί με το ResearchKit συλλέγουν στοιχεία για το βάρος, την αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα γλυκόζης κ.α. Μια σχετική εφαρμογή μπορεί επίσης να ζητήσει από τον χρήστη πρόσβαση στο επιταχυνσιόμετρο, το μικρόφωνο, το γυροσκόπιο και το GPS του iPhone, προκειμένου οι ερευνητές να έχουν μια συνολικότερη εικόνα της κατάστασης του κάθε συμμετέχοντα, συσχετίζοντας το βάδισμα, την ομιλία, τη διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου, την κούραση ή τη μνήμη. Συσχετίζουν δηλαδή πολύτιμα στοιχεία της καθημερινής του συμπεριφοράς και φυσικής κατάστασης.

Κάποιες από τις εφαρμογές περιέχουν και απλά τεστ εξέτασης, με ζητούμενο την άμεση συμμετοχή  του χρήστη.

Ήδη οι πρώτες εφαρμογές που αναπτύχθηκαν με το ResearchKit είναι διαθέσιμες στο αμερικανικό App Store της Αμερικής και σύντομα θα είναι προσβάσιμες και από άλλες χώρες. Μερικές από αυτές συμμετέχουν στην έρευνα για το άσθμα, τη νόσο του Πάρκινσον, το διαβήτη, το καρκίνο του μαστού και τη καρδιαγγειακή νόσο. Έχουν αναπτυχθεί από κορυφαία ερευνητικά κέντρα και ιατρικές σχολές.

Οι εφαρμογές που δημιουργούνται με το ResearchKit υποστηρίζονται από τα iPhone 5, 5s, 6 και 6 Plus, όπως και από το τελευταίας γενιάς iPod touch.