Το 3D Touch, η τεχνολογία χάρη στην οποία η οθόνη του iPhone αντιλαμβάνεται τα διαφορετικά επίπεδα της πίεσης που ασκείς με το δάχτυλό σου σε ένα σημείο (όπως το εικονίδιο μιας εφαρμογής), εκτός από καινοτόμα αποδεικνύεται πως είναι και ιδιαίτερα χρηστική. Με το 3D Touch έχεις άμεση πρόσβαση σε ένα επιπλέον επίπεδο της διεπαφής χρήστη, οπότε λειτουργίες, συντομεύσεις και περιεχόμενο ξεπροβάλλουν στη στιγμή.

Για παράδειγμα, μπορείς να έχεις γρήγορη πρόσβαση στις βασικές ρυθμίσεις της συσκευής -Bluetooth, Wi-Fi, δεδομένα κινητής τηλεφωνίας και μπαταρία- απλά πιέζοντας το εικονίδιο των Ρυθμίσεων. Επιλέγεις ένα από τα τέσσερα και αμέσως εμφανίζεται το σχετικό μενού.

Όταν γράφεις ένα κείμενο και θέλεις να τοποθετήσεις τον κέρσορα μεταξύ δύο γραμμάτων ή λέξεων, προκειμένου να σβήσεις ή να διορθώσεις κάτι, χάρη στο 3D Touch μπορείς στιγμιαία να μετατρέψεις το εικονικό πληκτρολόγιο του iPhone σε trackpad και σύροντας εκεί επάνω το δάκτυλό σου να τον οδηγήσεις με εξαιρετική ακρίβεια στο σημείο που θέλεις: Επέλεξε τη γραμμή του κειμένου, πίεσε πάνω στο πληκτρολόγιο και πάρε τον οριζόντιο έλεγχο του κέρσορα.

Ακόμα, στις φωτογραφίες, πιέζοντας πάνω σε μια εικόνα αυτή θα εμφανιστεί σε μεγέθυνση και σύροντας το δάκτυλό σου από τη βάση της οθόνης προς τα επάνω θα δεις ένα βασικό μενού διαχείρισης. Οπότε μπορείς να τη μοιραστείς, να την αντιγράψεις, να την επισημάνεις ως αγαπημένη ή να τη διαγράψεις, πιο γρήγορα και απλά.

Άλλη μια σχετική λειτουργία που θα λατρέψεις είναι η δυνατότητα να απαντάς αμέσως σε εισερχόμενα μηνύματα μέσω του αντίστοιχου app για το iOS, χωρίς να χρειαστεί να αφήσεις το περιβάλλον της εφαρμογής που χρησιμοποιείς ήδη. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να έχεις ενεργοποιημένη την αντίστοιχη επιλογή άμεσης γνωστοποίησης, ώστε τα νέα μηνύματα να εμφανίζονται στην οθόνη –και εγκατεστημένο το iOS 10. Πιέζοντας πάνω στο μήνυμα μπορείς να απαντήσεις αμέσως, χωρίς να χρειαστεί να βγεις από την εφαρμογή που έχεις στο προσκήνιο.

Αλλά και πιέζοντας πάνω στο εικονίδιο της κάμερας, ένα μενού τεσσάρων βασικών επιλογών εμφανίζεται, οπότε μπορείς να διαλέξεις το είδος της λήψης: Selfie, κανονικό Βίντεο ή σε αργή κίνηση και βέβαια Φωτογραφία.