Στο iOS 8 και μέσω της εφαρμογής «Μηνύματα» είναι δυνατή η απευθείας αποστολή ηχητικών μηνυμάτων και βίντεο, σε άλλους χρήστες συσκευών της Apple –iPad, iPhone, iPod touch ή Mac.

Κρατώντας πατημένο το εικονίδιο με το μικρόφωνο, κάτω και δεξιά, δίπλα στη γραμμή δημιουργίας ενός νέου γραπτού μηνύματος, ξεκινά η ηχογράφηση. Μόλις το αφήσεις, ένα μενού τριών επιλογών εμφανίζεται. Μπορείς να ακούσεις, να στείλεις ή να διαγράψεις το ηχητικό μήνυμα που μόλις έτσι απλά δημιούργησες.

Στην αριστερή κάτω γωνία υπάρχει το εικονίδιο της κάμερας. Αγγίζοντάς το μπορείς να στείλεις στον συνομιλητή σου ένα βίντεο ή μια φωτογραφία. Έχεις τη δυνατότητα να επιλέξεις κάποιο αρχείο που είναι ήδη αποθηκευμένο στο άλμπουμ της συσκευής ή να προχωρήσεις σε στιγμιαία λήψη. Αν αγγίξεις παρατεταμένα το εικονίδιο με την κάμερα, τότε ενεργοποιείται κατευθείαν η λήψη μέσω του οπτικού αισθητήρα στην εμπρός όψη της συσκευής. Έτσι είσαι έτοιμος να βγάλεις μια selfie ή να βιντεοσκοπήσεις ένα μήνυμα αγγίζοντας το χαρακτηριστικό κόκκινο κυκλικό εικονίδιο της εγγραφής. Μπορείς βέβαια να αντιστρέψεις τη λήψη και να χρησιμοποιήσεις την βασική κάμερα της πίσω πλευράς.

Όπως με το ηχητικό μήνυμα, έτσι και με το βίντεο μπορείς να δεις ή να διαγράψεις το περιεχόμενό του πριν πατήσεις το βελάκι για αποστολή. Πρόσεξε όμως, γιατί η selfie που θα βγάλεις, πατώντας ξανά το εικονίδιο της κάμερας, αποστέλλεται αυτόματα.

Προκειμένου τα ηχητικά μηνύματα και τα βίντεο που στέλνεις ή λαμβάνεις να μην καταλαμβάνουν όλο και περισσότερο από τον αποθηκευτικό χώρο της συσκευής, αυτά διαγράφονται δυο λεπτά μετά την ακρόαση ή προβολή τους. Μπορείς όμως αν το θες να επιλέξεις τη διατήρηση και την κατ’ επιλογή διαγραφή τους. Η σχετική δυνατότητα παρέχεται μέσω της εφαρμογής «Ρυθμίσεις», αφού επιλέξεις τα «Μηνύματα», στο τέλος του σχετικού μενού στη δεξιά κολόνα.

Μια ακόμη επιλογή στο ίδιο μενού, σου δίνει τη δυνατότητα να ακούς το ηχητικό μήνυμα αυτόματα, όταν σηκώσεις και φέρεις τη συσκευή στο αυτί σου.

Πάντως, ακόμα και όταν ένα ηχητικό μήνυμα ή βίντεο έχει διαγραφεί από την Apple φορητή συσκευή σου, παραμένει προσβάσιμο μέσω της αντίστοιχης εφαρμογής για Mac, όπου η διαγραφή γίνεται μόνο όταν ο χρήστης το θελήσει.