Η διαχείριση των emails είναι μια από τις βασικές λειτουργίες σε κάθε υπολογιστή και γενικά συσκευή συνδεδεμένη στο Internet. Στον Mac που πιθανότατα μόλις απέκτησες, η ρύθμιση των βασικών παραμέτρων μέσω της εφαρμογής «Mail» του OS X, για την αποστολή και λήψη μηνυμάτων ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, δεν απαιτεί παρά μόνο λιγοστά βήματα και χρόνο. 

Αν είναι η πρώτη φορά που εκκινείς το Mail, τότε θα σου ζητηθεί να εισάγεις τα στοιχεία κάποιου λογαριασμού. Σε διαφορετική περίπτωση επιλέγεις «Προσθήκη Λογαριασμού...» (Add Account) από το μενού «Αρχείο» (File), επάνω και αριστερά. Μπορείς να εισάγεις όσους λογαριασμούς επιθυμείς, από τον επαγγελματικό και το προσωπικό σου email μέχρι το mail του iCloud ή ένα ξεχασμένο mail που το χρησιμοποιείς αραιά και που. Έτσι έχεις όλους τους λογαριασμούς σου σε μια εφαρμογή και άμεσα στη διάθεσή σου.


Η εισαγωγή του ονόματός σου, αυτού δηλαδή που θα βλέπουν ως αποστολέα οι παραλήπτες των μηνυμάτων, της διεύθυνσης του email και του κωδικού πρόσβασης στον λογαριασμό ηλεκτρονικής αλληλογραφίας συνήθως αρκούν για την επιτυχή προσθήκη του, αφού οι όποιες άλλες ρυθμίσεις γίνονται αυτόματα, ειδικότερα όταν πρόκειται για κάποια από τις δημοφιλείς υπηρεσίες email, όπως το iCloud, το Yahoo! κ.α.
 
Σε περίπτωση που χρησιμοποιείς κάποια άλλη, λιγότερο δημοφιλή υπηρεσία email, θα σου ζητηθεί να εισάγεις κάποιες παραμέτρους για την πρόσβαση στους servers της υπηρεσίας, τις οποίες συνήθως θα βρεις στο site του παρόχου ή θα πρέπει να σου κοινοποιηθούν εφόσον τις ζητήσεις.
 
Μπορείς να προσθέσεις και κάποιον εταιρικό λογαριασμό ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, στον οποίο έχεις πρόσβαση μέσω του Exchange, κάνοντας κλικ στο σχετικό εικονίδιο και εισάγοντας τα στοιχεία που θα σου ζητηθούν. Συνήθως, το όνομά σου, η διεύθυνση του email και ο κωδικός πρόσβασης αρκούν, αφού η λειτουργία «Autodiscovery» θα επιτρέψει την αυτόματη ρύθμιση των υπόλοιπων παραμέτρων, εφόσον όμως υποστηρίζεται από τον server μέσω του οποίου γίνεται η πρόσβαση στον λογαριασμό. Διαφορετικά, θα σου ζητηθεί να εισάγεις κάποια πρόσθετα στοιχεία, τα οποία θα πρέπει να τα ζητήσεις από τον διαχειριστή του εταιρικού δικτύου.
 
Τόσο απλά, ρύθμισες το mail σου στον Mac! 
 
Σε επόμενο άρθρο θα δούμε και πως μπορείς να αξιοποιήσεις τις μοναδικές δυνατότητες του mail, για να έχεις εύκολα στα χέρια σου εργαλεία που θα αλλάξουν τον τρόπο που έστελνες και λάμβανες email μέχρι τώρα.