Η δυνατότητα άμεσης ενεργοποίησης και χρήσης, η ευκολία ρύθμισης των σχετικών παραμέτρων και η ταχύτατη προσαρμογή στις απαιτήσεις του κάθε χρήστη χαρακτήριζαν ανέκαθεν τους Mac. Γι αυτό και ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής της Apple -όπως και κάθε άλλη της συσκευή- είναι πραγματικά έτοιμος να τον χρησιμοποιήσεις και να εργαστείς αμέσως μόλις τον βγάλεις για πρώτη φορά από το κουτί του.

Δεν θα χρειαστεί παρά λίγα λεπτά, ένα διαθέσιμο δίκτυο με σύνδεση στο Internet και να ακολουθήσεις μερικά απλά βήματα, προκειμένου να απολαύσεις την εμπειρία χρήσης ενός Mac και τις μοναδικές δυνατότητες που σου προσφέρει το macOS, το πιο εξελιγμένο λειτουργικό σύστημα για ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Αφού βάλεις τον νέο σου Mac στην πρίζα, τον συνδέσεις με την οθόνη (αν πρόκειται για Mac Pro ή Mac mini) και βάλεις τις μπαταρίες στο Apple Magic Trackpad, το Magic Mouse ή το Apple Wireless Keyboard (εκτός και αν έχεις στα χέρια σου έναν MacBook) είσαι έτοιμος να πατήσεις το πλήκτρο ενεργοποίησης και να ακούσεις τον χαρακτηριστικό, μπάσο ήχο εκκίνησης που τόσο έχει αγαπηθεί.

Όταν ένας Mac ενεργοποιείται για πρώτη φορά, εκκινεί μια εφαρμογή που λέγεται Setup Assistant. Αυτή θα σε βοηθήσει να κάνεις γρήγορα και απλά όλες τις αναγκαίες ρυθμίσεις. Οι επιλογές χώρας και πληκτρολογίων (εφόσον πιθανότατα εκτός από το αγγλικό χρειάζεσαι και το ελληνικό ή κάποια ακόμα) είναι οι πρώτες που σου ζητείται να κάνεις.

Αμέσως μετά και προκειμένου να συνδέσεις τον νέο σου Mac στο Internet, θα σου ζητηθεί να επιλέξεις το ασύρματο δίκτυο WiFi στο οποίο έχεις πρόσβαση και να εισάγεις το αντίστοιχο password –μπορείς να κάνεις τη σύνδεση με το router και μέσω καλωδίου (σε κάποια MacBook θα χρειαστείς έναν έξτρα αντάπτορα Ethernet θύρας), οπότε οι ρυθμίσεις επικοινωνίας με το τοπικό δίκτυο θα γίνουν αυτόματα.

Αν θες, προσπερνάς το βήμα μεταφοράς αρχείων και περιεχομένου από κάποιον άλλον Mac, χρησιμοποιώντας αν έχεις κάποιο υπάρχον Time Machine backup, αφού είναι κάτι το οποίο μπορείς να κάνεις και οποιαδήποτε στιγμή αργότερα.

Στη συνέχεια θα σου ζητηθεί να ενεργοποιήσεις τη λειτουργία εύρεσης της τοποθεσίας, το οποίο καλό είναι να επιλέξεις, αφού βελτιώνει την εμπειρία χρήσης αρκετών εφαρμογών.

Το επόμενο βήμα είναι η καταχώρηση του Apple ID και το κωδικού πρόσβασης. Αν δεν έχεις μπορείς να δημιουργήσεις πολύ γρήγορα ένα. Το Apple ID σου εξασφαλίζει πλήρη πρόσβαση στο οικοσύστημα υπηρεσιών της Apple και σου επιτρέπει να διασυνδέσεις τον Mac μέσω του iCloud. Εφόσον εισάγεις το Apple ID θα σου ζητηθεί να διαβάσεις και να συμφωνήσεις με τους όρους και τις προϋποθέσεις χρήσης των υπηρεσιών της Apple. Ολοκληρώνοντας και αυτό το βήμα, αν θες εισάγεις το email (μπορεί να είναι το ίδιο που χρησιμοποιείς για ως Apple ID) με το οποίο μπορούν να σε βρίσκουν οι φίλοι σου στο FaceTime και να ανταλλάσσεις μαζί τους δωρεάν μηνύματα μέσω του Messages, χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε iOS συσκευή, το Apple Watch ή άλλον υπολογιστή της Apple.

Ολοκληρώνοντας τα βήματα ρύθμισης του νέου σου Mac θα ερωτηθείς αν θες να ενεργοποιήσεις την υπηρεσία Find My Mac, χάρη στην οποία μπορείς να εντοπίζεις τον υπολογιστή σου μέσω του iCloud.

Τέλος, χρειάζεται να δημιουργήσεις έναν λογαριασμό χρήστη, ορίζοντας όνομα και κωδικό πρόσβασης, που θα αποτρέψει τον οποιοδήποτε από τα να έχει πρόσβαση στον υπολογιστή σου.

Επιβεβαιώνοντας τη ζώνη ώρας – αν έχεις στο μεταξύ ενεργοποιήσει την εύρεση της τοποθεσίας θα σου προταθεί αυτή στην οποία βρίσκεσαι, επιλέγοντας αν θέλεις να μοιράζεσαι διαγωνιστικά στοιχεία χρήσης του υπολογιστή σου με την Apple και δηλώνοντας αν θες στο όνομά σου τον συγκεκριμένο Mac έχεις ολοκληρώσει τα απαραίτητα βήματα και είσαι έτοιμος να απολαύσεις τη μοναδική εμπειρία χρήσης που μόνο ένας υπολογιστής της Apple μπορεί να σου προσφέρει.