Το iTunes U είναι ένας ξεχωριστός «προορισµός» µέσα στο iTunes, αφιερωµένος αποκλειστικά στο σπουδαίο εκπαιδευτικό περιεχόµενο. Είναι γεµάτος από αµέτρητες πηγές εκµάθησης όπως διαλέξεις, βίντεο, βιβλία και πολλά άλλα. Μία απίστευτα εκτενής συλλογή από 10.000 µαθήµατα, τα οποία έχουν παραδώσει δηµόσια δάσκαλοι, διακεκριµένοι εκπαιδευτικοί, ακαδηµαϊκοί και κορυφαίοι καθηγητές από κάθε γωνιά του πλανήτη. Με τη βοήθεια της εφαρµογής του iTunes U µπορείς και εσύ, πολύ εύκολα και εντελώς δωρεάν, να διευρύνεις τις γνώσεις σου, όπως άλλωστε έχουν ήδη κάνει αµέτρητοι άνθρωποι. Δήλωσε τώρα συµµετοχή δωρεάν στο µάθηµα που προτιµάς και κατέβασε µέσω Wi-Fi όλο το σχετικό εκπαιδευτικό υλικό, ώστε να µπορέσεις να το παρακολουθήσεις όπου θέλεις και όπου και αν βρίσκεσαι. Η µάθηση και η εκπαίδευση ξεκινάει πλέον µ’ ένα iPad!

Ανάπτυξη εφαρµογών για το 
iOS 8 µε τη Swift - Stanford

Το Stanford University είναι ένα από τα κορυφαία ιδιωτικά ερευνητικά πανεπιστήµια του κόσµου, που εδρεύει στην οµώνυµη περιοχή της Καλιφόρνιας των ΗΠΑ. Ιδιαίτερα γνωστή είναι η σχέση του µε τη Silicon Valley, αφού λόγω της εγγύτητάς τους µε αυτήν πολλοί από τους αποφοίτους του, ίδρυσαν εκεί τις µετέπειτα επιτυχηµένες εταιρείες τους. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που το Stanford είναι η πρώτη επιλογή πολλών φιλόδοξων developers. Καθώς το πανεπιστήµιο συµµετείχε ενεργά από την πρώτη στιγµή στη δηµιουργία του iTunes U, δεν θα µπορούσε παρά να προσφέρει σε αυτό πολλά από τα µαθήµατά του, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε όλους να τα παρακολουθήσουν. Ανάµεσά τους και το µάθηµα της «Ανάπτυξης εφαρµογών για το iOS 8 µε τη Swift», του καθηγητή Paul Hegarty. Σε αυτό παρουσιάζονται τα εργαλεία και τα APIs που απαιτούνται για την ανάπτυξη εφαρµογών για το iPhone και το  iPad, επιχειρείται ο σχεδιασµός του περιβάλλοντος εργασίας για φορητές συσκευές, ενώ φυσικά γίνεται και εκτενής αναφορά στη Swift, τη νέα γλώσσα προγραµµατισµού της Apple. Άλλα θέµατα που αναλύονται είναι το animation, η διαχείριση ενέργειας, το multi-treading, η δικτύωση, καθώς η τελική απόδοση των εφαρµογών.

Προσεγγίζοντας τον Σαίξπηρ - Oxford University

Το πανεπιστήµιο της Οξφόρδης έχει την τιµή να είναι το παλιότερο πανεπιστήµιο του αγγλόφωνου κόσµου. Μετρώντας περισσότερα από 900 χρόνια διδασκαλίας και έχοντας φιλοξενήσει στις αίθουσές του διάσηµους ανθρώπους των επιστηµών και των γραµµάτων, δεν είναι άδικα γνωστό ως µοναδικό, ιστορικό και καταξιωµένο πανεπιστήµιο. Οι σπουδές λογοτεχνίας στην Οξφόρδη, από όπου αποφοίτησαν και δίδαξαν αµέτρητοι διακεκριµένοι συγγραφείς και ποιητές, µπορεί να µοιάζει µακρινό όνειρο, όµως µε τη βοήθεια του iTunes U έρχεται κυριολεκτικά στα χέρια σου. Μια σειρά δωρεάν διαλέξεων, που η καθεµία επικεντρώνεται σε ένα συγκεκριµένο κάθε φορά έργο του κορυφαίου Άγγλου ποιητή και θεατρικού συγγραφέα Ουίλιαµ Σαίξπηρ, επιχειρεί να πλησιάσει την κατανόηση και την κριτική του. Στόχος των διαλέξεων δεν είναι να αναλύσει και να απαντήσει σε όλα τα ερωτήµατα, αλλά να δηµιουργήσει ακόµη περισσότερα, επιδεικνύοντας ουσιαστικά µε πόσους διαφορετικούς τρόπους µπορούν να ερµηνευθούν τα έργα του - γεγονός από το οποίο άλλωστε πηγάζει και η µοναδικότητά τους.

DNA Eισαγωγή - The Open University

Το βρετανικό Ανοιχτό Πανεπιστήµιο θεωρείται πρωτοπόρο στη χρήση νέων και αναδυόµενων τεχνολογιών ώστε να κάνει προσιτή την υψηλού επιπέδου τριτοβάθµια εκπαίδευση σε ανθρώπους που βρίσκονται σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Έχοντας αναπτύξει µία πρωτότυπη τεχνική υποστηριζόµενης ανοιχτής µάθησης, η οποία είναι ευέλικτη, ολοκληρωτική, υποστηρικτική και κοινωνική, το Ανοιχτό Πανεπιστήµιο έχει αποτελέσει πρότυπο για αντίστοιχες προσπάθειες που έχουν γίνει από αναρίθµητα εκπαιδευτικά ιδρύµατα σε όλο τον κόσµο. Θα ήταν λοιπόν αδύνατο αυτό να απουσιάζει από το iTunes, προσφέροντας µάλιστα πολύ εκτενές εύρος θεµάτων. Η βιολογία είναι ένα από αυτά. Και η «εισαγωγή» στο DNA, είναι πολύ πιθανό να σε βοηθήσει να κατανοήσεις καλύτερα από ποτέ τον ίδιο σου τον εαυτό: Από τη θεωρία της εξέλιξης µέσω της φυσικής επιλογής του Κάρολου Δαρβίνου, έως και τη θεωρία του Γκρέγκορ Μέντελ για την κληρονοµικότητα, θα αποκτήσεις τις απαραίτητες βασικές γνώσεις για τη δοµή του DNA και θα µάθεις τους τρόπους µε τους οποίους η κατανόησή τους επιτρέπει στους επιστήµονες να βελτιώσουν την υγεία του ανθρώπινου είδους, µέσα από τη διαχείριση της δρεπανοκυτταρικής αναιµίας.

Αρχέγονο Σύµπαν - MIT Open Courseware

Το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (MIT) είναι ένα από τα σηµαντικότερα και πλέον φηµισµένα πανεπιστήµια και κέντρα τεχνολογικής έρευνας παγκοσµίως. Ανάµεσα στα ιστορικά του επιτεύγµατα συγκαταλέγεται η πρώτη χηµική σύνθεση της πενικιλίνης, η κατασκευή της µαγνητικής µνήµης πυρήνα που έκανε πραγµατικότητα τους υπολογιστές, η ανάπτυξη της πρώτης βιοϊατρικής προσθετικής συσκευής κ.ά. Σηµαντική ήταν η συµβολή του και στην εξερεύνηση του διαστήµατος, καθώς το MIT ανέπτυξε το αδρανειακό συστήµα πλοήγησης του διαστηµικού προγράµµατος Απόλλων της NASA, ενώ πιο πρόσφατα, οι ερευνητές του ανακάλυψαν ίχνη παγωµένου νερού και οργανικής ύλης στον Ερµή. Αν λοιπόν θέλεις να εξερευνήσεις το διάστηµα, τότε δεν έχεις παρά να παρακολουθήσεις ένα από τα µαθήµατα που παραδίδει το πανεπιστήµιο µέσω του MIT Open Courseware στο iTunes U. Ξεκίνησε από την «αρχή του χρόνου», γνωρίζοντας το αρχέγονο σύµπαν. Στη συνέχεια εξερεύνησε τις σύγχρονες κοσµολογικές θεωρίες, κατανόησε το φαινόµενο ντόπλερ και τη σχέση του µε την ειδική θεωρεία της σχετικότητας και µάθε τα πάντα για τις δυναµικές της οµογενής διαστολής του σύµπαντος, τις µη-Ευκλείδειες γεωµετρίες και τον υπολογισµό της γεωδαιτικής εξίσωσης. 

Yale Entrepreneurial Institute 

Το Yale Entrepreneurial Institute (YEI) ιδρύθηκε µε µοναδικό στόχο να βοηθήσει τους φοιτητές του γνωστού πανεπιστηµίου των ΗΠΑ. Πρόκειται για ένα hub καινοτοµίας, που έχει ως κύριο στόχο του να µεταµορφώσει τις πιο καινοτόµες ιδέες σε πραγµατικές και οικονοµικά υγιείς επιχειρήσεις. Παρέχοντας το κατάλληλο know-how από επιτυχηµένους και πρωτοπόρους επαγγελµατίες, καθώς επίσης και την κατάλληλη στήριξη σε κάθε επίπεδο, όσοι συµµετέχουν στα προγράµµατά του, µπορούν να λάβουν πολύτιµες γνώσεις που θα τους βοηθήσουν να «χτίσουν» ένα επιτυχηµένο start-up, ικανό να αντεπεξέλθει στις σύγχρονες προκλήσεις. Και µολονότι η συµµετοχή στο YEI δεν είναι ανοιχτή σε όλους, οι πολύτιµες διαλέξεις που έδωσαν διακεκριµένα ακαδηµαϊκά στελέχη και επιχειρηµατίες είναι προσβάσιµες δωρεάν µέσω του iTunes. Ξεκινώντας από τη δηµιουργία ενός ολοκληρωµένου business plan, αλλά και τα σωστά βήµατα που απαιτούνται για την ίδρυση ενός επιτυχηµένου start-up, οι διαλέξεις εξερευνούν όλα τα θέµατα που θα πρέπει να απασχολούν κάθε σύγχρονο επιχειρηµατία, συµπεριλαµβανοµένων φυσικά και εκείνων που σχετίζονται µε τη χρηµατοδότηση, την καινοτοµία, την επιτυχία, αλλά και τη διαρκή και παγκόσµια επέκτασή της.

Επικοινωνία στον 21ο αιώνα - Apple Distinguished Educators

Οι Apple Distinguished Educators (ADE) είναι τα µέλη µίας παγκόσµιας κοινότητας διακεκριµένων εκπαιδευτικών, που έχουν εκµεταλλευθεί ποικιλοτρόπως την τεχνολογία της Apple µέσα και έξω από τις διδακτικές αίθουσες: Με τη χρήση της εξερευνούν νέες ιδέες, αναζητούν καινούριες οδούς και ενστερνίζονται κάθε νέα ευκαιρία. Αυτός είναι και ο λόγος που δε διστάζουν να συνεργαστούν µεταξύ τους, αλλά και µε την Apple, µεταδίδοντας τις πολύτιµες γνώσεις του σε κάθε µαθητή που είναι πρόθυµος να τις δεχθεί. Οι ADE παραδίδουν εκατοντάδες διαφορετικά µαθήµατα στο iTunes U. Ένα από αυτά είναι και το Communication in 21c: Μέσα από το θρυλικό µυθιστόρηµα «Ο φύλακας στη σίκαλη» (The Catcher in the Rye) οι µαθητές εξερευνούν πολλές µορφές της σύγχρονης επικοινωνίας καθώς αναζητούν την απάντηση σε ένα ερώτηµα: «Έχει επηρεάσει η ψηφιακή εποχή την επικοινωνία και την έκφραση;». Κατανοώντας τις πράξεις και τις αντιδράσεις του Holden θα τις συγκρίνουν µε εκείνες ενός έφηβου που ζει στη σηµερινή  εποχή, αναπτύσσοντας έτσι την κριτική τους σκέψη, την αναλυτική γραφή, την προφορική έκφραση, καθώς επίσης και τις τεχνολογικές τους ικανότητες.