Διαχρονικά οι υπολογιστές Mac έχουν εξαιρετική σχέση με τη φωτογραφία. Γι’ αυτό και θα τους βρεις στα περισσότερα ατελιέ και στα πλατό της πλειοψηφίας των επαγγελματιών φωτογράφων.

Ένα MacBook Pro είναι συνήθως αναπόσπαστο κομμάτι του εξοπλισμού που έχει μαζί του κάθε φωτογράφος (ακόμα και πολλές camera bags είναι προσαρμοσμένες στις διαστάσεις των φορητών υπολογιστών της Apple), ενώ iMac και Mac Pro αναλαμβάνουν δράση στο στούντιο, για την επεξεργασία του υλικού.

Το OS X, το καλύτερο, ταχύτερο και πιο σταθερό λειτουργικό περιβάλλον, προσφέρει την εξασφάλιση που αναζητά κάθε επαγγελματίας. Όμως και για όλους εμάς, που απλά θέλουμε να οργανώσουμε τη φωτογραφική μας συλλογή, οι Mac έρχονται με τα πιο εύχρηστα και πολυλειτουργικά εργαλεία. Η νεότερη και πιο εξελιγμένη εφαρμογή για τη διαχείριση των φωτογραφιών είναι το Photos και σύντομα θα είναι διαθέσιμη για το OS X, καθώς το αντίστοιχο app έχει ήδη ενσωματωθεί στο iOS 8.

To περιβάλλον χρήσης μοιράζεται στοιχεία με τη νεότερη έκδοση του iTunes (12) και είναι προσαρμοσμένο στη λιτή σχεδιαστική φιλοσοφία του OS X Yosemite.

Με λίγα κλικ μπορείς να οργανώσεις την προβολή της φωτογραφικής σου συλλογής και εφόσον οι εικόνες ενσωματώνουν δεδομένα γεωγραφικού προσδιορισμού να δεις στον χάρτη που ακριβώς τραβήχτηκαν ή ποιες άλλες έχουν ληφθεί σε κοντινά σημεία.

Οι φωτογραφίες χωρίζονται σε άλμπουμ, τα οποία δημιουργούνται ανάλογα με την ημερομηνία και τον τόπο λήψης ή κάποιο γεγονός που έχεις ορίσει. Σε κάθε περίπτωση, μπορείς βέβαια να επέμβεις και να συνενώσεις δυο ή περισσότερα άλμπουμ ή να χωρίσεις άλλα και να ταξινομήσεις τις φωτογραφίες σου όπως ακριβώς θες. Έτσι το υλικό είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμο, ειδικά στην όχι και τόσο απίθανη περίπτωση που η συλλογή αριθμεί κάμποσες χιλιάδες ψηφιακά καρέ.

Μπορείς ακόμα να δεις τις αγαπημένες σου φωτογραφίες χωρισμένες με βάση τα πρόσωπα που αποτυπώνουν (η αυτόματη αναγνώριση έχει εξελιχθεί εντυπωσιακά), τις λειτουργίες λήψης όπως η αργή κίνηση ή το time-lapse (ειδικά αν πρόκειται για εικόνες από iOS συσκευές) και άλλες πιο απλές παραμέτρους, όπως για παράδειγμα ο φάκελος με τις πιο πρόσφατες.

Η εισαγωγή των φωτογραφιών στη βιβλιοθήκη του Photos είναι εξαιρετικά απλή διαδικασία. Συνδέοντας τη φωτογραφική μηχανή, μια κάρτα μνήμης ή όποιο άλλο αποθηκευτικό μέσο με το Mac, αρκεί να πατήσεις «εισαγωγή» και το υλικό θα μεταφερθεί άμεσα.

Επίσης, μέσω του iCloud, ολόκληρη η συλλογή με τις φωτογραφίες σου και τα βίντεο θα εμφανίζεται με την ίδια ακριβώς ταξινόμηση σε όλες τις Apple συσκευές σου. Μπορείς ακόμα να απελευθερώσεις αποθηκευτικό χώρο στην iOS συσκευή ή το Mac, επιλέγοντας τη μεταφορά των φωτογραφικών αρχείων με το αρχικό τους μέγεθος στο iCloud και τη διατήρηση ενός αντιγράφου, προσαρμοσμένου στην ανάλυση της οθόνης, τοπικά στη συσκευή. Ακόμα και κάθε αλλαγή που κάνεις σε μια φωτογραφία αν την επεξεργαστείς, γίνεται άμεσα ορατή από κάθε άλλη συσκευή που είναι συνδεδεμένη με τον λογαριασμό σου.

Αντίστοιχα απλή και γρήγορη διαδικασία είναι και η αποστολή των φωτογραφιών που έχεις επιλέξεις, μέσω email, μηνύματος προς άλλους χρήστες συσκευών της Apple, λογαριασμών σε social media (Facebook, Twitter, Flickr) ή το ανέβασμά τους στο iCloud. Παράλληλα, έχεις άμεση εικόνα των φωτογραφιών που μοιράζεσαι και τη δυνατότητα να τις διαχειριστείς απευθείας από το Photos.

Επειδή όμως η επεξεργασία των φωτογραφιών είναι συχνά απαραίτητη ή απλά μια διασκεδαστική διαδικασία, το Photos (όπως και στην έκδοση για το iOS) ενσωματώνει και εργαλεία για να βελτιώσεις και να... πειράξεις τις λήψεις σου. Η χρωματική επεξεργασία, η προσθήκη φίλτρων, το κόψιμο του κάδρου, το καθάρισμα από τον «θόρυβο» που προκαλούν οι μη κατάλληλες συνθήκες φωτισμού κατά τη λήψη, η διόρθωση του κοντράστ, της φωτεινότητας και άλλων μπορούν να γίνουν αυτόματα ή χειροκίνητα, ακόμα κι αν δεν διαθέτεις ειδικές γνώσεις πάνω στο θέμα.

Και βέβαια, επειδή οι φωτογραφίες είναι συχνά από τα πολυτιμότερα δεδομένα που έχεις αποθηκευμένα στον υπολογιστή ή τη φορητή συσκευή, ένα backup στο iCloud (γίνεται και αυτόματα αν το έχεις επιλέξει) ή ενεργοποιώντας τη λειτουργία Time Machine στο Mac, σε κάποιον εξωτερικό σκληρό δίσκο, θα σώσει τη κατάσταση στην όποια απευκταία περίπτωση.