“Έχω δουλέψει ατελείωτες ώρες πάνω στο Mac µου και δε µε έχει προδώσει ποτέ.”

Ο µουσικός και δηµιουργός των Stavento µιλά για το αγαπηµένο του ανακάτεµα ήχων και µελωδιών, εξηγεί τι ψάχνει σε µια συνεργασία, το πόσο τον έχει επηρεάσει ως καλλιτέχνη η τεχνολογική εξέλιξη, αποκαλύπτει τι ετοιµάζει από τον Σεπτέµβρη και ποια συσκευή της Apple δεν θα άλλαζε µε τίποτα.

- Θα έδινες την ευκαιρία ως κριτής στον Μιχάλη Κουινέλη στα µέσα της δεκαετίας του ’90;

Με τίποτα… (γέλια). Δεν πίστευα ποτέ ότι θα τα έφερνε έτσι η ζωή. Θα γυρνούσα να τον ακούσω αν καταλάβαινα πόσο µεράκι, πόση αγάπη είχε γι’ αυτό που έκανε. Γιατί για κάθε τι που κάνουµε, µε ότι και αν καταπιανόµαστε στη ζωή, απαραίτητα συστατικά είναι η αγάπη και το µεράκι. Τότε όλα µπορούν να γίνουν. Γενικότερα προσπαθώ πάντα να πηγαίνω όπου έχει φωτιά. Στις συνεργασίες µου αναζητώ ανθρώπους που έχουν µέσα τους φωτιά, τα µάτια τους πετάνε σπίθες. Τέτοιους ανθρώπους θέλω να έχω κοντά µου. Κατασταλαγµένους όσον αφορά στο τι θέλουν να κάνουν στη ζωή τους. Γιατί νοµίζω ότι το µεγαλύτερο µας πρόβληµα ως κοινωνία, πέρα από την οικονοµική κρίση, την ανεργία και όλα τα σχετικά, είναι ότι δεν ξέρουµε κατά που θέλουµε να πάµε. Γι’ αυτό µας χτυπούν πιο έντονα τα φαινόµενα αυτά. Αν ξέραµε που θέλαµε να πάµε, όλα αυτά δεν θα είχαν τη δύναµη να µας πλήξουν. Κάπου όλοι µας χάσαµε τον δρόµο µας και µπερδευτήκαµε. Οι λόγοι είναι πολλοί και λίγο-πολύ γνωστοί. Ας κρατήσουµε ότι υποχρέωση όλων και ειδικά των νέων παιδιών είναι να συνειδητοποιήσουν όσο πιο γρήγορα γίνεται το τι θέλουν να κάνουν στη ζωή τους. Και αφού το αντιληφθούν να πέσουν µε τα µούτρα και να δουλέψουν πάνω σε αυτό.

- Συγκρίνοντας το τότε µε το σήµερα, πόσο πιο δύσκολα ή ενδεχοµένως πιο εύκολα είναι τα πράγµατα για έναν δηµιουργό στην προσπάθειά του να ακουστεί;

Τα πράγµατα ήταν πάντα τόσο δύσκολα όσο και εύκολα. Δεν νιώθω ότι έχει αλλάξει κάτι. Γιατί ίσως σήµερα µπορεί κάποιος να δώσει πιο εύκολα τη δουλειά του στον κόσµο, όµως έχει αυξηθεί ο θόρυβος και είναι αρκετά πιθανό κάπου να χαθείς. Όλο αυτό που συµβαίνει σήµερα µέσω του Internet είναι λίγο χαοτικό. Ίσως όµως αυτή να είναι και η οµορφιά του. Μάλλον δεν είµαστε έτοιµοι να αξιολογήσουµε αυτό που ζούµε σήµερα. Τα αποτελέσµατα θα φανούν σε βάθος χρόνου. Οι αλλαγές και στον χώρο της µουσικής βιοµηχανίας είναι καταιγιστικές. Το πότε από το βινύλιο περάσαµε στο cd και από εκεί στην ψηφιακή διανοµή της µουσικής δεν το καταλάβαµε ούτε και εµείς οι ίδιοι που είµαστε µέσα σε όλο αυτό.

- Πόσο έχει επηρεάσει την εξέλιξή σου ως καλλιτέχνη η πρόοδος της τεχνολογίας;

Προσωπικά µε βοήθησε. Η ευκολία που µας προσφέρει η τεχνολογική εξέλιξη πάνω στη µουσική παραγωγή µε βοήθησε να διευρύνω τους ορίζοντες µου, να µην παγιδευτώ σε συγκεκριµένες φόρµες και είδη µουσικής. H άµεση επικοινωνία µε άλλους δηµιουργούς και µουσικούς, η πρόσβαση σε τεράστιες µουσικές βιβλιοθήκες και όλες οι ψηφιακές ευκολίες µου επιτρέπουν να πειραµατίζοµαι πιο εύκολα µε διάφορα είδη µουσικής. Εξάλλου αυτό ήταν που έκανα από την αρχή. Ανακάτευα µουσικά τα πράγµατα και η τεχνολογική εξέλιξη µε έχει βοηθήσει πολύ, αν και παραµένω λάτρης του βινυλίου.

- Οι πειραµατισµοί αυτοί ήταν που γέµισαν το υπήνεµο λιµάνι των Stavento µε επιτυχίες, ήδη από τα µέσα της προηγούµενης δεκαετίας;

Είµαι της άποψης πως ότι γίνεται και δουλεύει για καλό δε χρειάζεται να το ψάχνεις και πολύ. Γιατί πάντα υπάρχει µια µαγεία πίσω από κάθε καλή στιγµή. Ότι γίνεται και είναι για κακό πρέπει να το ψάχνεις για να το διορθώσεις και να µην το ξανακάνεις. Όλο αυτό το διάστηµα που ασχολούµαι µε τους Stavento κατάλαβα ότι η λαχτάρα µου να πω στον κόσµο πως η µουσική δεν έχει όρια απέδωσε καρπούς. Η µουσική µας ενώνει. Είναι παγκόσµια γλώσσα και είναι µία. Αυτό που προσπαθώ είναι να συνταιριάξω διαφορετικά είδη. Κάποιες φορές πετυχαίνει, κάποιες όχι. Νιώθω όµως καλύτερα ακόµα και όταν αποτυγχάνω, από το βόλεµα και τις επαναλήψεις. Από το να δίνεις στον κόσµο ξανά το ίδιο και το ίδιο, γνωρίζοντας πως είναι αυτό που το αρέσει να ακούει επαναλαµβανόµενα. Είµαι εδώ για να απλώσω τη µουσική µου όσο γίνεται περισσότερο και να µάθω ακόµα πιο πολλά µέσα από αυτή τη διαδικασία. 

- Οπότε, τι νέο να περιµένουµε;

Κάποιες φορές όταν πειραµατίζεσαι πολύ, προσπαθώντας να δέσεις µουσικές, είναι καλό να επιστρέφεις και στις ρίζες σου. Έχω κάτι κατά νου και από τον Σεπτέµβρη θα κλειστώ στο στούντιο. Θέλω να κάνω ένα πολύ hip-hop άλµπουµ, όχι ακριβώς στην κατεύθυνση του αµερικάνικου ήχου που έχουµε συνηθίσει να ακούµε. Ακόµα το ψάχνω, το σκέφτοµαι και ελπίζω να µου βγει όπως το έχω φανταστεί. Προς το παρόν προέχουν οι καλοκαιρινές συναυλίες και η επαφή µε τον κόσµο. Να δω αν η δουλειά που έκανα µε το «Ακόµα ονειρεύοµαι», το οποίο θεωρώ από τα πιο ολοκληρωµένα µου άλµπουµ, έχει αντίκρισµα.

- Ποια είναι η σχέση σου µε τα προϊόντα της Apple; Ποιες συσκευές της χρησιµοποιείς και ποια θα επέλεγες αν έπρεπε να κρατήσεις µόνο µία;

Η επαφή µου µε τον κόσµο της Apple ξεκίνησε από ένα iPod. Ακολούθησε το iPhone και κάπως έτσι γνωρίσαµε οι περισσότεροι τι έκανε αυτή η εταιρεία και ο Steve Jobs. Έχω ιδιαίτερη συµπάθεια στο πως σκεφτόταν αυτός ο άνθρωπος και το πώς κατάφερε να µας δώσει αυτό που είχε µέσα στο µυαλό του, να χτίσει αυτό το οικοσύστηµα και να µας κρατήσει κοντά του. Όποτε, ναι, χρησιµοποιώ τις περισσότερες συσκευές της Apple, αλλά αυτό που δεν θα άλλαζα µε τίποτα είναι το Mac Pro, στο οποίο έχω όλες µου τις δουλειές και γράφω τη µουσική µου. Έχω δουλέψει ατελείωτες ώρες πάνω σε αυτόν τον υπολογιστή και δεν µε έχει προδώσει ποτέ. Η αξιοπιστία και η αντοχή στον χρόνο κάνει τους περισσότερους να επιλέγουν την Apple.