Έκανες την αναβάθµιση στο OS X Yosemite από την πρώτη κιόλας στιγµή που ξεκίνησε η (δωρεάν) διάθεσή του στο Mac App Store και έχεις ήδη εξοικειωθεί µε όλες τις λειτουργίες του; Αυτό άλλωστε δεν θα ήταν δύσκολο αφού η νεότερη έκδοση του desktop OS της Apple είναι καλύτερη, πιο λειτουργική, αλλά και πιο όµορφη από ποτέ! Δεν αποκλείεται όµως να σου έχουν ξεφύγει ορισµένες λεπτοµέρειες: Διάφορες κρυφές λειτουργίες που δεν έτυχε ακόµη να ανακαλύψεις. Κάποια «µυστικά», που θα σε κάνουν να αγαπήσεις το Mac σου ακόµη περισσότερο…

Απόλαυσε το iOS στην οθόνη του Mac σου!

Όλα όσα απεικονίζονται στην οθόνη του iPhone, του iPod touch και του iPad µπορείς πλέον να τα «βλέπεις» και στο Mac σου, ώστε να τα απολαµβάνεις σε ακόµη µεγαλύτερες διαστάσεις, αλλά και να τα καταγράφεις σε βίντεο, που θα µπορέσεις πολύ εύκολα να µοιραστείς µε τους φίλους σου! 

Η διαδικασία είναι εξαιρετικά απλή: Σύνδεσε την iOS 8 συσκευή σου µε το Mac, χρησιµοποιώντας το «Lightning σε USB» καλώδιο που έχεις ήδη στην κατοχή σου. Μετά, «τρέξε» το QuickTime Player στο Mac και επίλεξε File > New Movie Recording. Στο παράθυρο που θα παρουσιαστεί στην οθόνη του υπολογιστή, πήγαινε στις ρυθµίσεις που βρίσκονται ακριβώς δίπλα από το χαρακτηριστικό πλήκτρο εγγραφής και επίλεξε την εγγραφή µε την χρήση της κάµερας και του µικροφώνου της iOS συσκευής σου. Αυτό ήταν: Η οθόνη της iOS συσκευή θα «αντικατοπτριστεί» στο Mac σου!

Tip: Αν δεν θέλεις να µάθουν όλοι τα µυστικά που έχεις ανακαλύψει στο αγαπηµένο σου παιχνίδι στο iOS, δεν είναι απαραίτητο να τα καταγράψεις σε βίντεο µε το QuickTime Player. 

Δεν έχεις λοιπόν παρά να απολαύσεις ανενόχλητος το screen mirroring: Απλά, αποµάκρυνε τον κέρσορα από το παράθυρο της εφαρµογής ή επίλεξε τη µεγιστοποίησή του ώστε το iOS να «επεκταθεί» σε όλη την οθόνη του Mac σου!

Κάνε τον Mac να σου µιλήσει Ελληνικά!

Είναι γνωστό ότι τα Mac… µιλάνε. Η φωνητική σύνθεση ήταν άλλωστε - από το 1993 - ένα από τα πρωτοπόρα χαρακτηριστικά του κλασικού Mac OS, ενώ από την πρώτη έκδοση του OS X µέχρι και σήµερα, η φωνή του Alex έχει υπαγορεύσει αµέτρητα κείµενα στα αγγλικά. Στις νεότερες εκδόσεις του OS X η Apple βελτίωσε ακόµη περισσότερο τη λειτουργία της φωνητικής σύνθεσης, ενώ πρόσθεσε και δύο «ξεχωριστές» φωνές, οι οποίες µιλούν τη γλώσσα µας. Έφθασε λοιπόν η στιγµή να γνωρίσεις τη Μελίνα και το Νίκο. Θα τους βρεις στις ρυθµίσεις και συγκεκριµένα στις επιλογές του Dictation & Speech. Αρχικά, θα χρειαστεί να τις «κατεβάσεις». Επίλεξε λοιπόν την καρτέλα «Text to Speech» και στο «System Voice» διάλεξε «Customize»: ανάµεσα σε δεκάδες «διεθνείς» φωνές υπάρχουν και οι δύο ελληνικές. Αφού ολοκληρωθεί η εγκατάστασή τους κάνε «κλικ» στο Play για να τις ακούσεις να συστήνονται. Διάλεξε όποια από τις δύο σου αρέσει περισσότερο και πλέον ο Mac σου είναι έτοιµος να µιλήσει άπταιστα Ελληνικά!

Tip: Η φωνητική σύνθεση είναι διασκεδαστική, αφού ο Mac µπορεί πρόθυµα να υπαγορεύσει ότι εσύ επιθυµείς! Για να «δοκιµάσεις» τις φωνές της Μελίνας και του Νίκου, δεν έχεις παρά να «ανοίξεις» το Terminal - θα το βρεις ανάµεσα στις προεγκατεστηµένες εφαρµογές της Apple στον υπολογιστή σου. Πληκτρολόγησε say και πάτησε το enter. Ξεκίνησε να γράφεις ό,τι θέλεις, είτε στα ελληνικά, είτε στα αγγλικά και πάτησε ξανά το enter µετά από κάθε πρόταση. Όταν «βαρεθείς», κλείσε το Terminal… και «άνοιξε» το Safari ώστε να ακούσεις το Mac να διαβάζει -αντί για εσένα- τις αγαπηµένες σου σελίδες: Πήγαινε σε κάποιο ελληνικό ειδησεογραφικό site, κάνε κλικ σε ένα άρθρο, επίλεξε το κείµενο που αυτό περιέχει, κάνε «δεξί κλικ» (ή ctrl+click) και τέλος Speech και Start Speaking.

Δοκίµασε το Safari!

Ο καλύτερος browser για το Mac σου είναι αυτός που «έρχεται» µε αυτόν. Είναι πιο γρήγορος από κάθε άλλο, ενώ έχει διάφορες λειτουργίες που εξασφαλίζουν την εντυπωσιακή εξοικονόµηση ενέργειας µε αποτέλεσµα να µπορείς να σερφάρεις περισσότερες ώρες από ποτέ µε το φορητό σου Mac. Αν σε αυτά προστεθεί και η δυνατότητά του να συνεργάζεται αρµονικά µέσω του iCloud µε κάθε άλλο Mac, αλλά και µε κάθε iOS συσκευή που έχεις στην κατοχή σου, τότε η χρήση του -ειδικά στο OS X Yosemite- είναι µονόδροµος. Δεν αποκλείεται όµως να διστάζεις να «εµπιστευθείς» το Safari, ειδικά αν τα bookmarks και άλλα στοιχεία σου βρίσκονται αποθηκευµένα σε κάποιον άλλο browser τον οποίο χρησιµοποιούσες στο παρελθόν. Μην ανησυχείς όµως, καθώς πλέον υπάρχει µία εύκολη λύση: «Άνοιξε» το Safari και από το menu επίλεξε File και Import From… Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα θα είσαι έτοιµος για ένα νέο σαφάρι στο Web!

 Εύκολη αποσύνδεση από δίκτυα Wi-Fi

Εργάζεσαι, διασκεδάζεις και ταξιδεύεις µε το φορητό σου Mac. Βρίσκεται πάντοτε µαζί σου, ώστε να µπορείς να διεκπεραιώνεις οπουδήποτε όλες σου τις υποχρεώσεις. Το Internet όµως δεν µετακινείται µαζί σου και κατά συνέπεια είσαι υποχρεωµένος να συνδέεσαι και να αποσυνδέεσαι από διάφορα Wi-Fi δίκτυα. Αν και η σύνδεση σε αυτά είναι µία αρκετά εύκολη διαδικασία, δεν ισχύει το ίδιο και για την αποσύνδεση - η οποία άλλωστε δεν είναι υποχρεωτική. Στο παρελθόν ήταν πιο εύκολη η ολοκληρωτική απενεργοποίηση του Wi-Fi, ωστόσο µε το OS X Yosemite υπάρχει και ένας ακόµη τρόπος: Κράτησε πατηµένο το αριστερό Alt (ή Option) και κάνε κλικ στο εικονίδιο του Wi-Fi που εµφανίζεται στην άνω δεξιά γωνία της οθόνης. Ακριβώς κάτω από το όνοµα του δικτύου µε το οποίο έχεις συνδεθεί εµφανίζεται και η επιλογή Disconnect from…

Tip: Με τη βοήθεια του πλήκτρου Alt, το εικονίδιο του Wi-Fi αποκτάει και ορισµένες ακόµη πρόσθετες λειτουργίες. Καταρχήν, µπορείς να µάθεις αν µέσω αυτής είναι «προσβάσιµο» ή όχι το Internet, όπως επίσης και να ενηµερωθείς για διάφορες διαγωνιστικές τιµές (IP Address, Security Protocol, BSSID, Channel, RSSI, Noise, Tx Rate κ.ά.). Θα συναντήσεις επίσης και ένα shortcut για την εφαρµογή Wireless Diagnostics, η οποία συγκεντρώνει διάφορα στοιχεία και προτείνει λύσεις για τυχόν προβλήµατα που παρουσιάζονται στην ασύρµατη σύνδεσή σου.