Το iOS 9 είναι πράγματι το πιο εξελιγμένο λειτουργικό σύστημα για φορητές συσκευές. Αν δεν έχεις αναβαθμίσει ήδη το iPhone, iPad ή iPod touch, ήρθε η στιγμή να το κάνεις. Απόλαυσε την εξαιρετική εμπειρία χρήσης που σου προσφέρει και τις ευφυείς λειτουργίες που ενσωματώνει. Για αρχή, ανακάλυψε μαζί μας μερικές μόνο από τις νέες του δυνατότητες και κάνε το κάθε τι πιο απλά, πιο εύκολα, πιο γρήγορα. Αυτός είναι εξάλλου ένας από τους βασικούς λόγους για τον οποίο επιλέγουμε τις συσκευές και τις υπηρεσίες της Apple…

Αν έχεις αποθηκευμένες κάποιες φωτογραφίες που δεν θες να τις μοιράζεσαι με άλλους, κάθε φορά που τυχαίνει να δώσεις την iOS συσκευή σου σε κάποιον φίλο, τότε άγγιξε το εικονίδιο μοιράσματος (πάνω δεξιά, αυτό με το τετράγωνο και το βελάκι) και από το μενού στο κάτω μέρος της οθόνης επίλεξε «Απόκρυψη». Η φωτογραφία θα αποκρυφθεί από τη ροή με τις Στιγμές, τις Συλλογές και τα Έτη, αλλά θα παραμείνει ορατή στα Άλμπουμ.

Για κάθε ενέργεια σχετική με πολλές φωτογραφίες, όπως για παράδειγμα διαγραφή ή απόκρυψη, δεν χρειάζεται να κάνεις τις ίδιες κινήσεις ξανά και ξανά. Μπορείς απλά να πατήσεις «Επιλογή» στην πάνω δεξιά γωνία, να επιλέξεις τις φωτογραφίες που θες και στη συνέχεια να τις διαχειριστείς όλες μαζί, με τον ίδιο τρόπο.

Μια από τις νέες λειτουργίες του iOS 9 είναι η παράλληλη αναπαραγωγή βίντεο, ενώ εσύ μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποια άλλη εφαρμογή. Έτσι, αν βλέπεις κάτι σε πλήρη οθόνη μέσω του Safari και πατήσεις το κεντρικό πλήκτρο της συσκευής, το πλαίσιο του βίντεο θα μικρύνει, αλλά θα παραμείνει ορατό και σε κατάσταση αναπαραγωγής. Πλέον, μπορείς να ενεργοποιήσεις και να χρησιμοποιήσεις κάποια άλλη εφαρμογή, μη χάνοντας στιγμή από αυτό που ήδη βλέπεις. Μπορείς να μετακινήσεις το πλαίσιο του αναπαραγόμενου βίντεο σε όποιο σημείο της οθόνης θες, να μεγαλώσεις και να μικρύνεις τη διάστασή του (όπως θα έκανες με μια φωτογραφία) και βέβαια να το κλείσεις ανά πάσα στιγμή ή να επιστρέψεις στη αρχική σελίδα προβολής.

Αν από την άλλη είσαι εσύ στη θέση του δημιουργού και θες να αλλάξεις την ποιότητα του βίντεο που τραβάς, τότε ακολούθησε τη διαδρομή Ρυθμίσεις-Φωτογραφίες και Κάμερα-Βίντεο και ανάλογα με την iOS συσκευή που έχεις στα χέρια σου θα δεις τις αντίστοιχες επιλογές για λήψη στα 720p, 1080p ή ακόμα και 4Κ (με τα νέα iPhone 6s και 6s Plus), σε 30 ή 60 καρέ το δευτερόλεπτο.

Μια ακόμα προσθήκη που φέρνει το iOS 9 είναι η δυνατότητα χειρόγραφων σημειώσεων στη ομώνυμη εφαρμογή του λειτουργικού συστήματος. Δημιουργώντας μια νέα σημείωση, άγγιξε το εικονίδιο με την κυματιστή γραμμή στην κάτω δεξιά γωνία και γράψε ελεύθερα με το δάκτυλό σου, ή σχεδίασε αυτό που θες με τη βοήθεια και το χάρακα!

Ειδικότερα, αν έχεις στα χέρια σου κάποια iPad, μπορείς να εκμεταλλευτείς τη λειτουργία δευτερεύουσας προβολής που εισάγει το νέο iOS. Τι σημαίνει αυτό; Ότι έχεις τη δυνατότητα πρόσβασης σε δυο εφαρμογές ταυτόχρονα, μέσα από την ίδια οθόνη. Καθώς λοιπόν έχεις ενεργοποιημένο κάποιο app, απλά σύρε το δάκτυλό σου από το άκρο της οθόνης δεξιά προς τα αριστερά και εμφανίζεται μια λίστα εικονιδίων με τις εφαρμογές που υποστηρίζουν τη δευτερεύουσα προβολή. Επιλέγεις αυτή που θες και πλέον μπορείς να τις ελέγχεις και τις δυο, παράλληλα. Αν θες να αλλάξεις τη δευτερεύουσα εφαρμογή, στο άνοιγμα προβολής της ,σύρε το δάκτυλό σου από πάνω προς τα κάτω. Θα εμφανιστούν και πάλι τα εικονίδια με τα διαθέσιμα apps για να επιλέξεις. Τόσο απλά, τόσο... Apple!