Μπορεί κάποτε το coding να ήταν προνόµιο για λίγους, όµως σήµερα, η εκµάθησή του έχει γίνει απλούστερη από ποτέ. Το µόνο που θα χρειαστείτε είναι µία συσκευή µε iOS, καθώς και τη διάθεση για µάθηση. Μέσα σε λίγα λεπτά θα καταφέρετε να δηµιουργήσετε το πρώτο σας πρόγραµµα, ενώ ταυτόχρονα θα ανακαλύψετε ότι ο προγραµµατισµός είναι µία από τις καλύτερες ασκήσεις λογικής!

Για… αρχάριους

Αν δεν έχετε καµία επαφή µε τον προγραµµατισµό, όµως θέλετε να εκφράσετε τη δηµιουργικότητά σας, τότε οι παρακάτω εφαρµογές είναι ιδανικές για εσάς!

Hopscotch €Δωρεάν (iPad)

Μπορεί να απευθύνεται σε παιδιά, όµως το Hopscotch είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για τους ανθρώπους κάθε ηλικίας που θέλουν να µάθουν τις βασικές αρχές του προγραµµατισµού, χωρίς τον «πονοκέφαλο» που προκαλεί συνήθως η σύνταξη πολύπλοκου κώδικα. Με ένα απλό drag & drop, µπορείτε να σύρετε «κουτάκια» µε αντικείµενα και «µεθόδους» σε ένα script, να αλλάξετε κάποιες προκαθορισµένες τιµές και µετά από λίγα µόλις λεπτά θα έχετε δηµιουργήσει το πρώτο σας παιχνίδι!

 

My Robot Friend €3,59 (Universal)

Ο Άλφα-1 είναι ένα ροµποτάκι που χρειάζεται τη δική σας βοήθεια για να κερδίσει τη µάχη που δίνει µε τον εχθρό του, τον χοντρό γάτο! Στη διάθεσή σας υπάρχει ένα πλήρες οπλοστάσιο, που περιλαµβάνει ακτίνες σµίκρυνσης και µανδύες αορατότητας. Για να το εκµεταλλευθείτε θα πρέπει να αξιοποιήσετε τις ικανότητές σας στη λογική σκέψη, την επίλυση προβληµάτων και τα µαθηµατικά. Στις 80 τρισδιάστατες πίστες του παιχνιδιού θα πρέπει να προγραµµατίσετε προσεκτικά όλες τις ενέργειες που θα κάνει ο Άλφα-1. Προσοχή: ο χονδρόγατος θα επιχειρήσει να σαµποτάρει την κάθε σας κίνηση!

Coding και gaming

Ο προγραµµατισµός µπορεί να έχει και τη µορφή παιχνιδιού. Σιγά-σιγά θα µάθετε ό,τι είναι απαραίτητο ώστε να κάνετε high score, ενώ παράλληλα θα αποκτήσετε πολύτιµες γνώσεις.

Hakitzu Elite: Robot Hackers €Δωρεάν (Universal)

Τρισδιάστατες µάχες µε ροµπότ. Αυτό είναι µε λίγα λόγια το Hakitzu. Για να κερδίσετε όµως τόσο τις µάχες, όσο και τον πόλεµο, θα πρέπει απαραίτητα να γράψετε µερικές γραµµές κώδικα σε JavaScript, τη γλώσσα προγραµµατισµού των περισσότερων web apps. Δε χρειάζεται να γνωρίζετε τίποτα γι’ αυτήν, αφού το παιχνίδι θα προσπαθήσει να σας διδάξει ό,τι είναι απαραίτητο, ώστε σιγά-σιγά να γίνετε ένας προγραµµατιστής και να κερδίσετε τους τίτλους του «coder» και του «hacker».

i-LOGO €2,69 (iPad)

Λίγοι είναι αυτοί που θυµούνται τη LOGO, που δηµιουργήθηκε το 1967 αποκλειστικά για εκπαιδευτική χρήση, ώστε οι µαθητές να έρθουν σε επαφή µε την έννοια του προγραµµατισµού. Οι δηµιουργοί του πιστεύουν ότι ακόµη και σήµερα η εν λόγω γλώσσα θα µπορέσει να δώσει όλα τα απαραίτητα εφόδια λογικής και σκέψης, που απαιτούνται για το coding. Το i-LOGO θα σας επιτρέψει µε τη βοήθεια απλού και κατανοητού κώδικα, να δώσετε οδηγίες σε µία χελώνα, η οποία θα ζωγραφίσει στην οθόνη του iPad διάφορα σχήµατα.

Codea €8,99 (iPad)

Εάν θέλετε να πέσετε απευθείας στα βαθιά, το Codea είναι το κατάλληλο καθώς µε τις συναρτήσεις και εργαλεία που προσφέρει θα µάθετε όχι µονο να φτιάχνετε app αλλά και LUA κώδικα. Μόλις φτιάξετε την εφαγµογή σας µπορείτε να την εξάγετε στο xCode και, γιατί όχι, να τη δηµοσιεύσετε στο App Store.

L2Code CSS €2,69 (Universal)

Πρόκειται για µία εξαιρετική εφαρµογή, η οποία θα σας δώσει άµεσα ό,τι είναι απαραίτητο ώστε να µπορείτε να χρησιµοποιήσετε το CSS, τον κώδικα ο οποίος καθορίζει την εµφάνιση κάθε ιστοσελίδας (αντίθετα από την HTML, η οποία καθορίζει το περιεχόµενο - γι’ αυτήν υπάρχεη η L2Code HTML). Κάθε µάθηµα που περιλαµβάνει η εφαρµογή είναι αρκετά αναλυτικό, ενώ περιλαµβάνονται οδηγίες που µπορείτε να ακολουθήσετε βήµα προς βήµα, αλλά και πραγµατικά παραδείγµατα.