Στο Mac σου µπορείς να λαµβάνεις ειδοποιήσεις από το Facebook, το Twitter και άλλα κοινωνικά δίκτυα, ώστε να παραµένεις πάντοτε ενήµερος για ό,τι συµβαίνει! Το µόνο που θα χρειαστεί είναι να προσθέσεις τους λογαριασµούς σου στα Internet Accounts που θα βρεις στις ρυθµίσεις του OS X.

Η αληθινή «γοητεία» του OS X Yosemite δεν βρίσκεται στα διάφανα παράθυρα και τη βελτιωµένη του αισθητική, αλλά σε όλες εκείνες τις µικρές λεπτοµέρειες που κάνουν πιο απολαυστική από ποτέ την εµπειρία χρήσης του. Ορισµένες από αυτές εντοπίζονται στο Notification Center. Ο λόγος για το χώρο όπου «συγκεντρώνονται» όλες οι ειδοποιήσεις για όλα εκείνα που συµβαίνουν γύρω σου. Και όχι µόνο! Στο OS X Yosemite, το Κέντρο Γνωστοποιήσεων δεν έχει αλλάξει µόνο όψη, αλλά απέκτησε και πολλές νέες δυνατότητες οι οποίες έχουν ως στόχο να κάνουν ακόµη καλύτερη την καθηµερινότητά σου. Πλέον, θα σε κρατήσει ενήµερο για όλες τις υποχρεώσεις σου, θα σε πληροφορήσει για ό,τι έχεις προγραµµατίσει να κάνεις τις επόµενες ώρες, θα σου υπενθυµίσει ό,τι είναι σηµαντικό για εσένα και θα σου δώσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τον καιρό. Και αν όλα αυτά δεν σου αρκούν, τότε δεν έχεις παρά να προσθέσεις ένα ή περισσότερα widgets που θα βρεις στο Mac App Store, ώστε αυτό να γίνει ακόµη πιο χρήσιµο και να καλύψει απόλυτα τις ανάγκες σου!

Απόλυτος έλεγχος των ειδοποιήσεων

Μέσω των ρυθµίσεων όµως θα µπορέσεις να έχεις και τον πλήρη έλεγχο όλων των ειδοποιήσεων. Εκεί θα βρεις τη λίστα µε όλες τις εφαρµογές που «στέλνουν» ενηµερώσεις στο OS X και να αποφασίσεις πως θα συµπεριφέρεται η καθεµία ξεχωριστά. Η κάθε ενηµέρωση µπορεί να έχει τη µορφή ενός banner, το οποίο θα εµφανίζεται στιγµιαία στην οθόνη ή ενός alert µε το οποίο θα πρέπει να ασχοληθείς ώστε να «εξαφανιστεί». Μπορείς επίσης να επιλέξεις αν θες να χρησιµοποιείται ή όχι ήχος, καθώς επίσης και αν η ύπαρξή της επισηµαίνεται µε έναν «µετρητή» (badge) στο αντίστοιχο εικονίδιο της εφαρµογής. 

Ό,τι πραγµατικά σε ενδιαφέρει σε ένα και µόνο χώρο!

Κυριακή πρωί και θέλεις να δείς πως θα είναι ο καιρός για να προγραµµατίσεις τη µέρα σου. Σε λίγα λεπτά πρέπει να φύγεις για το γυµναστήριο ώστε να προλάβεις να έχεις τελειώσει την άσκησή σου πριν τις 12 το µεσηµέρι, όπου και θα πρέπει να βρίσκεσαι στην πλατεία για να συναντήσεις τους φίλους σου για καφέ. Επιστρέφοντας το απόγευµα στο σπίτι δε θα πρέπει να ξεχάσεις να τηλεφωνήσεις στον ξάδελφό σου, ώστε να του ευχηθείς για τα γενέθλιά του. Καλό θα είναι επίσης το βράδυ να ξεκινήσεις τις ετοιµασίες για τις επόµενες διακοπές σου, κλείνοντας εγκαίρως αεροπορικά εισιτήρια. Έχεις επίσης 3 emails, όµως µε αυτά θα ασχοληθείς κάποια άλλη στιγµή, αφού πρωινιάτικα δεν έχεις διάθεση να κάνεις τίποτα άλλο εκτός από το να παίξεις για λίγα λεπτά µε το παιχνίδι που κατέβασες την Παρασκευή από το Mac App Store. Μέχρι να ξεκινήσεις λοιπόν την ηµέρα σου αποφασίζεις να αφήσεις (κυριολεκτικά) στην άκρη το Notification Center του Mac σου. Αν µέχρι τότε συµβεί κάτι άλλο που θα πρέπει να γνωρίζεις, αυτό θα αναλάβει άλλωστε να σε ενηµερώσει µε τα κατάλληλα «banner». Αν το µετανιώσεις δεν είναι δύσκολο άλλωστε να το βρεις. Είναι πάντοτε στην άκρη του desktop σου.

Μη µε ενοχλείς!

Σε ορισµένες περιπτώσεις όµως οι ειδοποιήσεις, αν και παραµένουν χρήσιµες, γίνονται κάπως ενοχλητικές. Όπως για παράδειγµα τα βράδια, που αν και αφήνεις ανοιχτό το Mac σου για να ολοκληρώσει µία εργασία, προτιµάς όπως είναι φυσικό να ξεκουραστείς. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο υπάρχει η λειτουργία «Do Not Disturb». Όταν την ενεργοποιήσεις δε θα εµφανίζονται τα «banners» των ειδοποιήσεων, ούτε θα ακούγονται οι ήχοι τους. Τη σχετική επιλογή θα τη βρεις στις ρυθµίσεις του Mac σου, ενώ θα εµφανιστεί και αν κάνεις ένα swipe προς τα κάτω µε τα δάχτυλά σου στο ίδιο το Notification Center.

Σήµερα και Ειδοποιήσεις

Δε θα δυσκολευθείς να εξοικειωθείς µε το Notification Center του OS X αφού αυτό είναι σχεδόν ίδιο µε το αντίστοιχο κέντρο γνωστοποιήσεων που έχεις ήδη συνηθίσει να χρησιµοποιείς στην iOS συσκευή σου. Πρόκειται για ένα µέρος στο οποίο συγκεντρώνονται όλες οι «ειδοποιήσεις» για όλα εκείνα που συµβαίνουν στο Mac σου - και όχι µόνο. Στο Yosemite αυτό έχει χωριστεί σε δύο τµήµατα. Αυτό που θα βλέπεις «πρώτο» κάθε φορά που θα το συµβουλεύεσαι ονοµάζεται «Σήµερα» και περιέχει πολλές χρήσιµες πληροφορίες που σίγουρα θα σου φανούν χρήσιµες: ηµεροµηνία, σύνοψη του προγράµµατός σου για τη σηµερινή ηµέρα, τα επερχόµενα γεγονότα που έχεις προσθέσει στο ηµερολόγιό σου, όλες οι υπενθυµίσεις που έχεις αποθηκεύσει στο Reminders, όπως επίσης και η πρόβλεψη του καιρού. Το δεύτερο τµήµα του Notification Center ονοµάζεται Ειδοποιήσεις και ο ρόλος του είναι προφανής: περιέχει ενηµερώσεις και πληροφορίες από διάφορες εφαρµογές, όπως για παράδειγµα οι τίτλοι των νέων email που έχεις λάβει, ειδοποιήσεις σε κοινωνικά δίκτυα κ.ά. Οι ειδοποιήσεις οµαδοποιούνται ανά εφαρµογή, ενώ αφού τις «δεις» µπορείς είτε να τις κάνεις «κλικ» ώστε να µεταφερθείς στο αντίστοιχο πρόγραµµα, είτε να τις διαγράψεις - ξεχωριστά ή κατά οµάδες. That’s all!