Το FaceΤime, μια από τις εφαρμογές που έχουν ενσωματωθεί στο iOS, είναι ήδη εγκατεστημένο προκειμένου γρήγορα και απλά να μιλάς και να βλέπεις στην οθόνη του iPad όποιον καλείς ή σε καλεί. Μοναδική προϋπόθεση να είσαι συνδεδεμένος στο Internet (μέσω Wi-Fi ή δικτύου κινητής, οπότε ισχύουν οι αντίστοιχες χρεώσεις δεδομένων), όπως επίσης να διαθέτει και ο συνομιλητής σου κάποια συσκευή της Apple (υπολογιστή Mac ή φορητή), με εγκατεστημένη την εφαρμογή.

Εκκινώντας το FaceΤime επιλέγεις το πρόσωπο που θέλεις να καλέσεις από τις καταχωρημένες επαφές, ο οποίες εμφανίζονται στη δεξιά πλευρά της οθόνης. Μπορείς να διαλέξεις μεταξύ απλής φωνητικής κλήσης ή βιντεοκλήσης. Ο αποδέκτης της κλήσης σου θα δει στην οθόνη της συσκευής του μια ειδοποίηση και δεν έχει παρά να την αποδεχτεί για να ξεκινήσει η άμεση επικοινωνία.

Για να ενεργοποιήσεις το FaceTime την πρώτη φορά, θα χρειαστεί να μπεις στις Ρυθμίσεις και από το κυλιόμενο μενού αριστερά να επιλέξεις την εφαρμογή. Πατάς την επιλογή χρήσης του προσωπικού σου Apple ID και εισάγεις το σχετικό password. Επιπλέον, μπορείς να προσθέσεις μια ή περισσότερες διευθύνσεις email, μέσω των οποίων θα μπορούν να σε βρουν και να σε καλέσουν οι φίλοι σου, όπως και το email το οποίο θα εμφανίζεται στη συσκευή τους όταν τους καλείς εσύ.

Εναλλακτικά του FaceTime, το οποίο μπορεί να σου προσφέρει υψηλής ποιότητας επικοινωνία, υπάρχει και το πολύ δημοφιλές Skype. Εγκαθιστώντας το από το App Store θα χρειαστεί να εγγραφείς στην υπηρεσία ή να εισάγεις τα στοιχεία του λογαριασμού που έχει ήδη. Το Skype είναι μια cross-platform εφαρμογή, που σημαίνει ότι λειτουργεί στις περισσότερες πλατφόρμες λειτουργικών συστημάτων, σε υπολογιστές και φορητές συσκευές και έτσι μπορείς να καλείς δωρεάν τους φίλους που είναι επίσης συνδεδεμένοι και online. 

Το επιπλέον που προσφέρει το Skype είναι η δυνατότητα να καλείς απευθείας και τηλεφωνικούς αριθμούς. Για να το κάνεις αυτό θα πρέπει να έχεις πιστώσει στον λογαριασμό σου χρήματα, αφού ισχύουν χρεώσεις (αναλόγως το που καλείς γεωγραφικά και αν καλείς προς σταθερό ή κινητό τηλέφωνο). Στις περισσότερες των περιπτώσεων οι χρεώσεις αυτές είναι πολύ χαμηλές και συνήθως ιδιαίτερα συμφέρουσες, ειδικά αν τις συγκρίνεις με αυτές που ισχύουν στην κινητή τηλεφωνία και ειδικότερα όταν βρίσκεσαι σε χώρα του εξωτερικού, κάνοντας χρήση roaming υπηρεσιών. Βέβαια θα πρέπει να υπολογίσεις ότι για να λειτουργήσει το Skype απαιτείται επίσης σύνδεση του iPad στο Internet, μέσω Wi-Fi ή δικτύου κινητής τηλεφωνίας, οπότε ισχύουν οι σχετικές χρεώσεις του παρόχου για τα δεδομένα που καταναλώνει η συσκευή.