Με το ResearchKit η Apple έδωσε την ευκαιρία στους ερευνητές να αναπτύξουν ειδικές εφαρμογές για την εξ αποστάσεως μελέτη παθήσεων, όπως το Πάρκινσον και το άσθμα, μέσω εκατομμυρίων iOS συσκευών και τη συνδρομή όλων εκείνων που εθελοντικά συνεισφέρουν στη συλλογή πολύτιμων δεδομένων.

Πλέον, το πεδίο μελέτης επεκτείνεται και σε άλλες παθήσεις, όπως είναι η επιληψία, ο αυτισμός και το μελάνωμα. Ερευνητικά κέντρα από τις Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν τη διάθεση τριών νέων εφαρμογών. Αυτές θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να συλλέξουν δεδομένα από ανθρώπους με διαφορετικό ιστορικό, μια κρίσιμη συνιστώσα στην καλύτερη κατανόηση της εκδήλωσης κάθε νόσου.

Με το ResearchKit της Apple για τις iOS συσκευές, οι ερευνητές μπορούν να μελετήσουν εξ αποστάσεως τους συμμετέχοντες, επεκτείνοντας κατά έναν τρόπο τα όρια της κλινικής μελέτης. Και με τη βοήθεια της πλατφόρμας ανοικτού κώδικα, μπορούν να ενσωματώνουν δεδομένα από την κάμερα, το επιταχυνσιόμετρο, το μικρόφωνο, το γυροσκόπιο και του αισθητήρες GPS των φορητών συσκευών της Apple στις μελέτες τους.

Με την εφαρμογή Mole Mapper, του πανεπιστημίου του Oregon, ο χρήστης μπορεί να χρησιμοποιήσει απλά την κάμερα της συσκευής του για να παρακολουθεί την ανάπτυξη κάποιας κρεατοελιάς, με σκοπό τον εντοπισμό ύπαρξης μελανώματος σε πρώιμο στάδιο. Παράλληλα, οι ερευνητές θα έχουν σταδιακά στη διάθεσή τους δεκάδες χιλιάδες σχετικές εικόνες που θα τους βοηθήσουν στη δημιουργία αλγόριθμων, οι οποίοι θα μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν ως εργαλείο ελέγχου για το μελάνωμα.

Η εφαρμογή Autism & Beyond για τον αυτισμό, της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου του Duke, χρησιμοποιεί την μπροστινή κάμερα της iOS συσκευής και ένα εξελιγμένο λογισμικό ανίχνευσης για να αναλύσει τη συναισθηματική αντίδραση των παιδιών σε βίντεο που προβάλλονται στην οθόνη.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο John Hopkins ανέπτυξαν το EpiWatch, μια εφαρμογή η οποία χρησιμοποιεί τους αισθητήρες του Apple Watch για τον εντοπισμό της έναρξης και της διάρκειας των επιληπτικών κρίσεων. Ακόμα, με ένα άγγιγμα στην οθόνη της συσκευής είναι δυνατή η αποστολή ενός άμεσους μηνύματος σε ένα προεπιλεγμένο πρόσωπο. Η εφαρμογή μπορεί επίσης να καταγράφει όλες τις κρίσεις, βοηθά στην παρακολούθηση τήρησης της φαρμακοθεραπείας, καθώς και την ανάλυση των παρενεργειών.