Η τεχνολογία είναι ικανή να αναµορφώσει την εκπαίδευση. Και το iPad µε τις πανίσχυρες λειτουργίες και τις πρωτοποριακές του εφαρµογές, ανοίγει νέους και πιο συναρπαστικούς δρόµους στη µάθηση. Με τα νέα και καινοτόµα χαρακτηριστικά που ενσωµατώνει το iOS 9.3, αυτό γίνεται ακόµη απλούστερο, καθώς τα σχολεία µπορούν πιο εύκολα από ποτέ να τοποθετήσουν τις συσκευές ακριβώς εκεί που η χρήση τους έχει το σηµαντικότερο αντίκτυπο: στα χέρια κάθε µαθητή!

Το iPad και το iOS έχουν ήδη φέρει εντυπωσιακά εργαλεία εκµάθησης στην αίθουσα διδασκαλίας: Οι εκπαιδευτικοί συνοδεύουν τα µαθήµατα που παραδίδουν µε διαδραστικά σχολικά βιβλία, πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, online βοηθήµατα, καθώς και µε όλα τα εργαλεία παραγωγικότητας που ενσωµατώνει κάθε συσκευή. Την ίδια στιγµή, οι µαθητές έχουν απεριόριστη πρόσβαση στο πλούσιο οικοσύστηµα του iOS, το οποίο περιλαµβάνει εφαρµογές οι οποίες είναι ικανές να προσφέρουν µια άκρως συναρπαστική και πλήρως προσωποποιηµένη εµπειρία µάθησης. Αναµφίβολα, τα προτερήµατα της χρήσης του iPad στη διδακτική αίθουσα είναι πολλά και για αυτόν το λόγο η Apple έχει δεσµευθεί να καταστήσει όσο το δυνατόν πιο εύκολη την αξιοποίησή του σε όλες τις βαθµίδες της εκπαίδευσης. Τηρώντας τη δέσµευση της, πρόσθεσε στο iOS 9.3 -τη νεότερη έκδοση του iOS- µία νέα σειρά εκπαιδευτικών λειτουργιών, που έχουν σχεδιαστεί ώστε να κάνουν ακόµη απλούστερη την όλη διαδικασία για όλους όσους συµµετέχουν σε αυτήν: τους µαθητές, τους εκπαιδευτικούς, αλλά και το προσωπικό που είναι υπεύθυνο για την υλοποίηση και την τεχνική υποστήριξη.

 

Προσωπική εµπειρία ακόµη και σε κοινόχρηστες συσκευές

Σε εκείνες τις περιπτώσεις που δεν είναι δυνατό να αντιστοιχεί ένα iPad σε κάθε µαθητή, το «κοινόχρηστο iPad» αποτελεί την ιδανικότερη λύση. Αρκεί να κρατήσουν στα χέρια τους τη συσκευή που θα τους εκχωρηθεί προσωρινά και να «συνδεθούν» σε αυτήν τη στιγµή που ξεκινάει το µάθηµα. Για τους µαθητές, ανεξαρτήτως ηλικίας, η διαδικασία της σύνδεσης είναι πολύ απλή: Το µόνο που απαιτείται είναι να πληκτρολογήσουν τον τετραψήφιο κωδικό τους (PIN) στην οθόνη κλειδώµατος του κοινόχρηστου iPad και αµέσως µετά θα έχουν πρόσβαση σε όλες τις εφαρµογές, τα βιβλία και τα έγγραφά τους. 

Χάρη στην έξυπνη αποθήκευση όλων αυτών την πληροφοριών (intelligent caching), τα προσωπικά τους δεδοµένα φυλάσσονται προστατευµένα στη µνήµη του iPad και έτσι δεν θα χρειαστεί να περιµένουν ούτε στιγµή για να τα αξιοποιήσουν. Και φυσικά, δεν είναι πολύπλοκη ούτε η διαδικασία της εκχώρησης των κοινόχρηστων συσκευών, καθώς οι εκπαιδευτικοί µπορούν να εκµεταλλευθούν τη λειτουργία Photo ID. Έτσι, για να εντοπίσουν οι µαθητές το iPad που τους έχει εκχωρηθεί και να το ξεχωρίσουν από τα υπόλοιπα, δεν έχουν παρά να εντοπίσουν τη δική τους φωτογραφία στην οθόνη του. 

Ο πολύτιµος βοηθός σου στην τάξη

Κάθε εκπαιδευτικός χρειάζεται λίγη βοήθεια. Με την εφαρµογή Classroom µπορείς να επιλέξεις ακριβώς ποια εφαρµογή, ποιος ιστότοπος ή ποια σελίδα ενός βιβλίου θα παρουσιάζεται την ίδια στιγµή στις οθόνες όλων των iPad που κρατούν στα χέρια τους οι µαθητές σου. Θα µπορέσεις ακόµη και να τους υποδείξεις τα σηµεία εκείνα στα οποία θα πρέπει να έχουν όλοι εστιάσει την προσοχή τους. Αν πάλι θέλεις να ελέγξεις την πρόοδο ενός µαθητή σε µία άσκηση ή τον τρόπο µε τον οποίο επιχειρεί να λύσει µία εξίσωση, δεν έχεις παρά να ρίξεις µία γρήγορη µατιά στην οθόνη του iPad που κρατάει στα χέρια του, αγγίζοντας απλά την οθόνη της δικής σου συσκευής. Κι αν θέλεις να δείξεις σε όλους την αξιόλογη δουλειά ενός µαθητή, δεν έχεις παρά να επιλέξεις την προβολή της σε µια τηλεόραση που βρίσκεται στην τάξη και είναι εξοπλισµένη µε Apple TV - µε το AirPlay δεν απαιτείται καν σύνδεση στο Internet. Με το Classroom θα µπορέσεις επίσης να «κλειδώσεις» τις εφαρµογές, όποτε αυτό είναι απαραίτητο, ώστε να µην αποσπάται η προσοχή των µαθητών κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας. Και αν τέλος κάποιος µαθητής δεν µπορεί να θυµηθεί το συνθηµατικό του, δεν έχεις παρά να χρησιµοποιήσεις το Classroom ώστε να τον βοηθήσεις να το επανακτήσει, απευθείας από το δικό σου iPad. Με άλλα λόγια, το Classroom είναι ο ιδανικότερος βοηθός, καθώς επιτρέπει τους εκπαιδευτικούς να αφοσιωθούν στη διδασκαλία και τους µαθητές στην εκµάθηση, χωρίς να χρειαστεί ποτέ να «µπερδευτούν» µε ασήµαντες τεχνικές λεπτοµέρειες.

Ό,τι χρειάζεσαι για να χρησιµοποιείς το iPad στα σχολεία

Το iPad µπορεί πολύ εύκολα να εισέλθει στην αίθουσα διδασκαλίας. Αυτός άλλωστε είναι και ο ρόλος του Apple School Manager, ένα κοµβικό σηµείο από το οποίο οι διαχειριστές µπορούν να δηµιουργούν Apple ID, να καταρτίζουν προγράµµατα µαθηµάτων, αλλά και να έχουν πρόσβαση σε οτιδήποτε άλλο είναι απαραίτητο για τη διδακτική χρήση του iPad. Και όλα γίνονται µέσα από ένα εύχρηστο περιβάλλον εργασίας, στο οποίο είναι εφικτή η πρόσβαση από οποιονδήποτε web browser σε Mac ή PC. Μεταξύ άλλων, το Apple School Manager περιλαµβάνει ένα βοηθό ρυθµίσεων ο οποίος παρέχει οδηγίες βήµα προς βήµα για τη δηµιουργία διαχειριζόµενων Apple ID, την εγγραφή διαχειριστών του συστήµατος, την αγορά εκπαιδευτικού υλικού και εφαρµογών, αλλά και την αποµακρυσµένη εγγραφή (enrollment) και διαµόρφωση όλων των συσκευών. Αρκούν ορισµένα µόνο κλικ ώστε να αγοραστούν βιβλία και εφαρµογές στις οποίες εφαρµόζεται εκπαιδευτική έκπτωση, αλλά και να διανεµηθούν τόσο αυτές, όσο και το απαραίτητο εκπαιδευτικό υλικό στους µαθητές και το προσωπικό. Για την κατάρτιση προγραµµάτων µαθηµάτων αξιοποιείται το iTunes U, το οποίο διευκολύνει περισσότερο από ποτέ τους εκπαιδευτικούς στην παρουσίαση των µαθηµάτων. Τα σχολεία µπορούν επίσης να καταρτίζουν το προσωπικό τους µε το iTunes U Course Manager και στη συνέχεια να χρησιµοποιούν διαχειριζόµενα Apple ID, ώστε να συνδέουν απευθείας τους εκπαιδευτικούς µε τους µαθητές τους.

Διαχειριζόµενα Apple ID

Το Apple School Manager παρέχει για πρώτη φορά τη δηµιουργία «διαχειριζόµενων Apple ID». Όπως και τα κοινά Apple ID, επιτρέπουν την αποθήκευση εγγράφων στο iCloud, τη συµµετοχή σε εκπαιδευτικά προγράµµατα του iTunes U κ.ά. Επιπρόσθετα όµως, τα διαχειριζόµενα Apple ID έχουν σχεδιαστεί ειδικά για τα σχολεία, ώστε οι διαχειριστές τους να µπορούν εύκολα να επαναφέρουν «χαµένα» συνθηµατικά, να ελέγχουν την χρήση των λογαριασµών, να δηµιουργούν νέα ID µαζικά, αλλά και να καθορίζουν τον επακριβή ρόλο του κάθε συµµετέχοντος. Τα διαχειριζόµενα Apple IDs σε συνδυασµό µε το κοινόχρηστο iPad για τους µαθητές, τη νέα εφαρµογή Classroom για τους δασκάλους και την πύλη εποπτείας Apple School Manager, καθιστούν την εµπειρία της µάθησης µε το iPad στο iOS 9.3, όχι µόνο πιο συναρπαστική, αλλά και πιο εύκολη από ποτέ!