Σε μια αγορά που έχει εθιστεί στη λογική ότι το μεγαλύτερο είναι και το καλύτερο, είναι συχνά δύσκολο να εξηγήσεις ότι το μέγεθος δεν είναι το μόνο που μετράει και οτι οι απίστευτες φωτογραφίες που μπορείς να τραβήξεις με το iPhone σου δεν "μεταφράζονται" απλά σε αριθμό MP.

Όταν αναφέρεσαι στα smartphones, η λογική θυμίζει τα χαρτάκια με τα ατού και τα σούπερ ατού, που κάποιοι σίγουρα έχουν κατά νου από την παιδική τους ηλικία: Πόσους πυρήνες έχει ο δικός σου επεξεργαστής; Πόσα MP είναι η κάμερα; Πόσα δεν θυμάμαι τι είναι η μπαταρία και πάει λέγοντας.

Οι περισσότεροι αγνοούμε ότι η επεξεργαστική ταχύτητα δεν είναι αποτέλεσμα μόνο του αριθμού των πυρήνων που ενσωματώνει ένας επεξεργαστής, αφού τεράστιο ρόλο παίζει και η αρχιτεκτονική του, τα άλλα μέρη που τον υποστηρίζουν και κυρίως το λειτουργικό σύστημα. Όπως αντίστοιχα, τα περισσότερα MP ενός αισθητήρα δεν σημαίνουν υποχρεωτικά και καλύτερες, φωτεινότερες φωτογραφίες. Η χωρητικότητα δεν συνάδει πάντα με την ποιότητα.

Δεν είναι εξάλλου τυχαίο, ότι κορυφαίοι κατασκευαστές φωτογραφικών μηχανών δεν αυξάνουν τυφλά το μέγεθος των αισθητήρων (αν και προφανώς διαθέτουν τη σχετική τεχνολογία) ή ακόμα και τοποθετούν σε νεότερα μοντέλα τους αισθητήρες μικρότερης χωρητικότητας, θέλοντας να περιορίσουν τον ψηφιακό θόρυβο.

Έτσι, συχνά πολλοί απορούν με την εξαιρετική ποιότητα των φωτογραφιών (και του βίντεο) που συλλαμβάνει ο φακός του iPhone 6 (για να μην αναφερθούμε στην ταχύτητα και τις άλλες λειτουργίες, όπως η λήψη σε υπέρ αργή κίνηση), αν και ονομαστικά ο αισθητήρας του έχει παραμείνει στα 8 Megapixels. Είναι η πραγματικά εξελιγμένη τεχνολογία που ενσωματώνει η κάμερα του νέου iPhone: το μεγαλύτερο διάφραγμα (ƒ/2.2, συγκεντρώνει 81% περισσότερο φως), τα άριστα οπτικά μέρη, ο ειδικά σχεδιασμένος επεξεργαστής ανάλυσης της εικόνας.

Ο συνδυασμός όλων αυτών εξασφαλίζει φωτογραφικά καρέ με κανονικό κοντράστ, σωστή απόδοση στους μεσαίους τόνους και λεπτομέρεια στους σκούρους, χωρίς απώλειες στις λευκές περιοχές και άψογο ιστόγραμμα. Ο κορεσμός των χρωμάτων είναι ικανοποιητικός και η τονικότητα πολύ καλή, χωρίς ενοχλητικό θόρυβο στα σκούρα σημεία ακόμα και σε μεγάλη μεγέθυνση.