Καθώς οι φορητές συσκευές έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, είναι όλο και πιο συχνά εκτεθειμένες σε διάφορες αντιξοότητες. Ετσι, το backup και η επαναφορά των δεδομένων μπορεί να αποδειχτεί μια πραγματικά σωτήρια διαδικασία, απαλλάσσοντάς μας από άγχος και χάσιμο χρόνου.Οσο δε και αν συχνά μπορεί να μας φοβίζει η επαφή με το “σύννεφο”, το iCloud είναι εκεί για να προστατέψει εύκολα και απλά τα πολύτιμα - για τον καθένα - δεδομένα, αυτά δηλαδή που βρίσκονται αποθηκευμένα σε κάθε συσκευή.

Η επαναφορά μιας συσκευής μέσω του iCloud γίνεται με λίγα βήματα, εφόσον βέβαια έχεις ήδη φροντίσει για τη (χειροκίνητη ή αυτόματη) δημιουργία εφεδρικών αντιγράφων, στα οποία περιλαμβάνονται στοιχεία του άλμπουμ, των λογαριασμών, των εγγράφων, των εφαρμογών και των ρυθμίσεων της συσκευής. Σημειώνεται πως κάθε χρήστης έχει στη διάθεση του δωρεάν 5 GB αποθηκευτικού χώρου στο iCloud, ενώ επιπλέον χώρος μέχρι και 50 GB είναι διαθέσιμος με ετήσια συνδρομή.

Πρώτα, λοιπόν, επιβεβαιώνεις ότι είναι εγκατεστημένη η νεότερη έκδοση του λειτουργικού συστήματος -πατάς ρυθμίσεις, γενικά, ενημέρωση λογισμικού. Αν όχι, θα πρέπει να την εγκαταστήσεις, ακολουθώντας τον οδηγό που θα εμφανιστεί.

Στη συνέχεια, μέσω των ρυθμίσεων και της επιλογής iCloud επιλέγεις το μενού “αποθήκευση και αντίγραφα”. Στο κάτω μέρος επιβεβαιώνεις την ύπαρξη ενός τελευταίου αντιγράφου -αναγράφεται με ημερομηνία και ώρα.

Επιστρέφοντας στο κεντρικό μενού των ρυθμίσεων, επιλέγεις το “γενικά” και “επαναφορά” στο τέλος της σελίδας. Η επαναφορά περιεχομένου και ρυθμίσεων (αφού σου ζητηθεί να εισάγεις για λόγους ασφαλείας το συνθηματικό πρόσβασης) θα διαγράψει τα δεδομένα της συσκευής και θα θέσει σε εκκίνηση τον οδηγό διαμόρφωσής της. Με την επιλογή επαναφοράς από αποθηκευμένο αντίγραφο θα σου ζητηθεί να συνδεθείς στο iCloud, εισάγοντας τα στοιχεία του λογαριασμού σου στην Apple. Πλέον, επιλέγεις από τη λίστα με τα διαθέσιμα αντίγραφα (με βάση τη χρονολογική σήμανσή τους) και τα αποθηκευμένα δεδομένα θα ανακτηθούν στη συσκευή.

Ακολουθώντας τα ίδια βήματα κατά τη διαδικασία διαμόρφωσης, για παράδειγμα ενός νέου iPad, μπορείς να μεταφέρεις εύκολα τα αποθηκευμένα δεδομένα σου από μια παλαιότερη σε μια νέα iOS συσκευή.