Το Διαδίκτυο έχει πάψει εδώ και καιρό να είναι «προνόμιο» των ενηλίκων. Τα παιδιά είναι συχνά πολύ πιο ενεργοί χρήστες σε σχέση με τους γονείς τους. Εξάλλου, στον δυτικό κόσμο υπολογίζεται ότι ένα στα τρία νήπια, ηλικίας μόλις τριών ετών, είναι online και μεγαλώνοντας τα περισσότερα παιδιά έχουν ήδη ψηφιακή ταυτότητα στον κυβερνοχώρο, προτού αποκτήσουν κάποιο έγγραφο ταυτοπροσωπίας στον φυσικό κόσμο.

Αλλά, είναι αρκετά ασφαλές για τα παιδιά να το χρησιμοποιούν, χωρίς να υπάρχει ο φόβος ότι θα αντιμετωπίσουν ακατάλληλο περιεχόμενο; Πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε ότι το 2014 περισσότεροι από τους μισούς (59,5%) χρήστες του Διαδικτύου στην Ελλάδα ήρθαν αντιμέτωποι με πορνογραφικό περιεχόμενο. Το 38,7% συνάντησε ιστοσελίδες τυχερών παιγνίων και το 20% των χρηστών ήρθε αντιμέτωπο με sites που περιείχαν υβριστικό περιεχόμενο και βωμολοχίες.

Ωστόσο υπάρχουν λύσεις που κάνουν περισσότερο ασφαλή την πλοήγηση των παιδιών στο web, όπως και τη χρήση άλλων διαδικτυακών υπηρεσιών και περιεχομένου. Μάλιστα, στο iOS η ενσωματωμένη λειτουργία γονικού ελέγχου προσφέρει αρκετές επιλογές για το αποτελεσματικότερο φιλτράρισμά τους.

Επιλέγοντας Ρυθμίσεις, Γενικά και μετά ενεργοποιώντας τους περιορισμούς, έχεις τη δυνατότητα να ελέγξεις την πρόσβαση σε μια σειρά από εφαρμογές, αλλά και να ορίσεις το επιτρεπόμενο περιεχόμενο που θα προβάλλεται στην οθόνη του iPad, του iPhone ή του iPod touch.

Έτσι για παράδειγμα, μπορείς να εμποδίσεις τη χρήση του Safari ή της κάμερας (και μαζί του FaceTime), οπότε τα σχετικά εικονίδια εξαφανίζονται από την αρχική οθόνη ή να αποτρέψεις την πρόσβαση στο iTunes Store, τις in-App αγορές, την εγκατάσταση ή τη διαγραφή εφαρμογών.

Ακόμα, μπορείς να ορίσεις την πρόσβαση σε κάποιες κατηγορίες περιεχομένου, επιλέγοντας για παράδειγμα την προβολή ταινιών με συγκεκριμένη καταλληλότητα ή να περιορίσεις την πρόσβαση σε sites με περιεχόμενο για ενηλίκους. Επιπλέον, έχεις τη δυνατότητα να εμποδίσεις τις αλλαγές στις ρυθμίσεις απορρήτου (όπως για παράδειγμα η χρήση της υπηρεσίας τοποθεσίας από συγκεκριμένες εφαρμογές) και να ελέγξεις τις λειτουργίες του Game Center, όπως είναι η προσθήκη φίλων.

Πολλά από αυτά θα κάνουν πιο ασφαλή τη χρήση της iOS συσκευής σου από κάποιο παιδί, χωρίς να σημαίνει ότι υποκαθιστούν την προσοχή που πρέπει να δείχνει ένας ενήλικας στην online συμπεριφορά ανήλικων χρηστών, ακριβώς όπως και στον φυσικό κόσμο.