Είναι πολλές οι φορές, ειδικά όταν ψάχνεις να αγοράσεις κάτι online ή ταξιδεύεις, που θες να μετατρέψεις μια τιμή σε ευρώ. Το OS X ενσωματώνει τρία εργαλεία για να βρίσκεις γρήγορα κάθε νομισματική ισοτιμία.

Το πρώτο είναι η “Αριθμομηχανή”, που θα βρεις μέσα στον φάκελο με τις Εφαρμογές. Πρώτα πληκτρολογείς το ποσό που θες να μετατρέψεις. Στη συνέχεια, από το menu bar της εφαρμογής, κάνεις κλικ στη “Μετατροπή” και επιλέγεις “Νόμισμα...” -μπορείς ακόμα να χρησιμοποιήσεις το “κομπιουτεράκι” του Mac για πολλές άλλες μετατροπές τιμών θερμοκρασίας, εμβαδού, μήκους, βάρους, μάζας κ.α. 

Αφού την πρώτη φορά επιλέξεις “Ενημέρωση”, προκειμένου ο υπολογισμός να γίνει με την πιο πρόσφατη διαθέσιμη ισοτιμία (συνήθως της ίδιας ημέρας), διαλέγεις από ποιο σε ποιο νόμισμα θέλεις να γίνει η μετατροπή. Έχοντας ας πούμε επιλέξει από δολάριο ΗΠΑ σε ευρώ, κάνεις κλικ στη “Μετατροπή” και το αποτέλεσμα εμφανίζεται αμέσως.

Μπορείς ακόμα να βρεις οποιαδήποτε νομισματική ισοτιμία μέσω της λειτουργίας Spotlight -πατώντας το μεγεθυντικό φακό πάνω και δεξιά στο βασικό menu bar ή απευθείας με το συνδυασμό πλήκτρων control-spacebar. Στη γραμμή εισαγωγής που εμφανίζεται πληκτρολογείς αριθμητικά το ποσό και δίπλα ολογράφως το νόμισμα -π.χ. ευρώ, δολάριο, λίρα. Οι βασικές ισοτιμίες εμφανίζονται στο παράθυρο των αποτελεσμάτων αναζήτησης, βάσει των επιλογών “Γλώσσας και περιοχής” από τις “Προτιμήσεις συστήματος”. 

Γράφοντας “450 ευρώ”, εμφανίζεται η ισοτιμία σε δολάρια ΗΠΑ, στερλίνες, ιαπωνικά γιεν, δολάρια Καναδά και ελβετικά φράγκα. Μπορείς αντί να γράψεις ολογράφως το νόμισμα, να πληκτρολογήσεις το αντίστοιχο σύμβολο, αλλά η εύρεσή του κατάλληλου συνδυασμού πλήκτρων ίσως σε δυσκολέψει (παρεμπιπτόντως το δολάριο προκύπτει με shift-4, η στερλίνα με option-4 και το ευρώ με option-shift-2).

Τέλος, μεταβαίνοντας στο Dashboard με τα Widgets θα βρεις τον “Μετατροπέα μονάδων”. Εκεί, από τα κυλιόμενα μενού, επιλέγεις τη μονάδα που θες να μετατρέψεις, δηλαδή “Νόμισμα”, όπως και από ποιο σε ποιο νόμισμα θέλεις να γίνεις η πράξη μετατροπής. Η ενημέρωση των ισοτιμιών γίνεται αυτόματα (στο κάτω μέρος του widget αναφέρεται ο ακριβής χρόνος της τελευταίας ενημέρωσης), μέσω της υπηρεσία Yahoo! Finance.