Με το Numbers στο Mac, τα υπολογιστικά φύλλα είναι µόνο η αρχή! Κάθε έγγραφο µπορεί να είναι ένας δηµιουργικός καµβάς πάνω στον οποίο θα προσθέσετε διαδραστικά γραφήµατα, πίνακες, σχήµατα, αλλά και δραµατικές εικόνες, οι οποίες θα δώσουν την έµφαση που εσείς θέλετε στα δεδοµένα σας! Δε θα χρειαστεί καν να βρίσκεστε στο γραφείο, αφού τα έγγραφά σας µπορείτε να τα επεξεργαστείτε ανά πάσα στιγµή από οποιαδήποτε iOS συσκευή ή ακόµη και από το Web. Δε θα αντιµετωπίσετε προβλήµατα τέλος, ακόµη και αν οι συνεργάτες σας χρησιµοποιούν το Excel!

Numbers. Δωρεάν!

Με το Numbers µπορείτε πολύ εύκολα να δηµιουργήσετε υπολογιστικά φύλλα, που δεν είναι απαραίτητο να αποτελούνται µόνο από πίνακες. Ξεκινήστε επιλέγοντας ένα πρότυπο µε προσχεδιασµένα στυλ, περιγράµµατα και γραφικά στοιχεία και στη συνέχεια τροποποιήστε το ώστε να ανταποκρίνεται απόλυτα στις προσωπικές σας απαιτήσεις. Προσθέστε συναρπαστικά γραφήµατα, εντυπωσιακές εικόνες και σχήµατα, και δηµιουργήστε ένα έγγραφο που σε καµία περίπτωση δε θα µπορεί να χαρακτηριστεί… ανιαρό! Και όλα αυτά, χωρίς να χρειαστεί να ανατρέξετε σε κάποιο πολύπλοκο εγχειρίδιο χρήσης, αφού υπάρχουν πολλά και διαφορετικά πρότυπα για κάθε ανάγκη. Το Numbers είναι αναµφίβολα µία από τις πιο χρήσιµες εφαρµογές, τόσο για το σπίτι, όσο και για το γραφείο. Όσο για το κόστος, αυτό δε θα πρέπει να σας ανησυχεί, αφού η Apple το προσφέρει πλέον δωρεάν µε κάθε νέο Mac ή iOS συσκευή!

Δηµιουργία εγγράφου

Κάθε φορά που δηµιουργείτε ένα νέο υπολογιστικό φύλλο στο Numbers, µπορείτε να επιλέξετε ανάµεσα σε ένα κενό «πρότυπο» στο οποίο µπορείτε να προσθέσετε πίνακες, γραφήµατα, σχέδια και άλλα αντικείµενα, είτε κάποιο από τα ειδικά πρότυπα, που έχουν σχεδιαστεί από την Apple για να καλύψουν κάθε ανάγκη. Μεταξύ άλλων θα βρείτε πρότυπα που θα διευκολύνουν την καταγραφή και την οργάνωση των προσωπικών σας ζητηµάτων, όπως για παράδειγµα τα έσοδα και τα έξοδά σας, τις οικονοµικές σας υποχρεώσεις και τα δάνεια, ενώ επίσης θα σας βοηθήσουν να οργανώσετε το επόµενό σας ταξίδι ή το πάρτυ των γενεθλίων της κόρης σας. Αν πάλι θέλετε να χρησιµοποιήσετε το Numbers στην επιχείρησή σας, τότε δεν έχετε παρά να επιλέξετε κάποιο από τα πρότυπα που θα σας διευκολύνουν να καταγράψετε τα έσοδα και τα κέρδη των πωλήσεων, να εκδώσετε τιµολόγια, να διαχειριστείτε πολύπλοκους ισολογισµούς κ.ά.

Προσαρµογή εγγράφου

Κάθε έγγραφο του Numbers «περιβάλλεται» από ό,τι είναι απαραίτητο ώστε να το προσαρµόσετε στις προσωπικές σας απαιτήσεις. Στο άνω µέρος εµφανίζονται σε µόνιµη βάση όλες οι βασικές επιλογές οι οποίες θα σας επιτρέψουν πολύ εύκολα να προσθέσετε πίνακες, γραφήµατα, κείµενο, σχήµατα, εικόνες και άλλα multimedia στοιχεία, αλλά και να πραγµατοποιήσετε πολύπλοκους υπολογισµούς µε συναρτήσεις ή να προσθέσετε σχόλια. Στη δεξιά πλευρά εµφανίζεται ο «Επιθεωρητής Μορφοποίησης», ο οποίος θα σας βοηθήσει να αλλάξετε κάθε στοιχείο από το οποίο απαρτίζεται το έγγραφό σας. Εκεί δεν πρόκειται να βρείτε τίποτα περιττό, αφού η καθεµία από τις επιλογές σχετίζεται άµεσα µε το στοιχείο που έχετε επιλέξει, ενώ υπάρχουν και διάφορα στυλ, που θα σας επιτρέψουν να αλλάξετε γρήγορα την εµφάνιση ενός αντικειµένου!

Πίνακες, γραµµές, στήλες και κελιά

Το σηµαντικότερο στοιχείο κάθε υπολογιστικού φύλλου είναι οι πίνακες. Το Numbers θα σας επιτρέψει να προσθέσετε έναν ή περισσότερους σε κάθε έγγραφο, ώστε να µπορέσετε να εισάγετε εύκολα και γρήγορα όλες τις απαραίτητες πληροφορίες. Όπως και στο Excel, οι πίνακες αποτελούνται από γραµµές και στήλες οι οποίες δηµιουργούν «κελιά» αλλά φυσικά όλα είναι πιο απλά στη χρήση! Μπορείτε να καθορίσετε τον τύπο των δεδοµένων που θα αποθηκεύονται στο κάθε κελί (αριθµοί, κλάσµατα, µονάδες νοµισµάτων, ποσοστά, κείµενο, ηµεροµηνίες κ.ά.), ώστε αφενός να είναι ευκολότερη η εισαγωγή δεδοµένων και αφετέρου να είναι δυνατή η χρήση τους στη συνέχεια για πολύπλοκες πράξεις. Φυσικά, µπορείτε να µορφοποιήσετε το κάθε κελί, ενώ είναι δυνατή η συγχώνευση και η διαίρεσή τους. Δε λείπουν φυσικά ούτε οι λειτουργίες ταξινόµησης, αφού τα στοιχεία κάθε στήλης µπορούν να παρουσιαστούν είτε αλφαβητικά, είτε κατά αύξουσα ή κατά φθίνουσα αριθµητική σειρά. Αν πάλι θέλετε µόνο ορισµένα από αυτά τα στοιχεία, µπορείτε να αξιοποιήσετε τα φίλτρα.

Το Numbers for iCloud είναι µία πανίσχυρη web εφαρµογή, που επιτρέπει τη δηµιουργία και την επεξεργασία υπολογιστικών φύλλων από οποιονδήποτε browser, τόσο στο Mac, όσο και σε PC. 

Υπολογισµοί και συναρτήσεις

Τα δεδοµένα που εισάγετε στα κελιά είναι φυσικά εφικτό να χρησιµοποιηθούν για αυτόµατους υπολογισµούς. Για παράδειγµα, µπορείτε να συγκρίνετε τις τιµές, να υπολογίσετε το άθροισµα κ.ά. Το Numbers προσφέρει συνολικά 250 προκαθορισµένες µαθηµατικές συναρτήσεις που θα αναλάβουν τόσο τις απλές πράξεις, όπως το άθροισµα, την αφαίρεση και τον υπολογισµό µέσου όρου, όσο και ειδικές εφαρµογές: στατιστική, χρηµατοοικονοµικά, µηχανική κ.ά. Για να βρείτε την κατάλληλη συνάρτηση, δεν έχετε παρά να εισάγετε σε ένα κενό κελί το «=» και αυτόµατα θα εµφανιστεί στο δεξί τµήµα του παραθύρου η «Περιήγηση Συναρτήσεων». Για την καθεµία από αυτές υπάρχει αναλυτική επεξήγηση, ενώ δίνονται χρήσιµες σηµειώσεις αλλά και παραδείγµατα, κάνοντάς το πολύ πιο εύχρηστο στη χρήση από άλλες ανταγωνιστικές εφαρµογές.

Τύποι γραφηµάτων

Το Numbers θα σας επιτρέψει να δηµιουργήσετε γραφήµατα δύο ή τριών διαστάσεων, καθώς επίσης και διαδραστικά γραφήµατα. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι γραφηµάτων και εσείς δεν έχετε παρά να επιλέξετε αυτόν που είναι καταλληλότερος για τα δεδοµένα σας. Φυσικά, µπορείτε να προσαρµόσετε τη µορφή και το σχήµα του κάθε γραφήµατος, αλλά και να δώσετε έµφαση σε εκείνα ακριβώς τα στοιχεία που σας ενδιαφέρουν. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και τα διαδραστικά γραφήµατα, τα οποία παρουσιάζουν τα δεδοµένα σε στάδια, ώστε να τονίζεται η σχέση µεταξύ οµάδων. Αυτά είναι ιδανικά για την εµφάνιση δεδοµένων που θα σας βοηθήσουν να παρατηρήσετε τις µεταβολές µε το πέρασµα του χρόνου. 

Αντικείµενα 

Μπορείτε να εµπλουτίσετε τα υπολογιστικά σας φύλλα µε διάφορα αντικείµενα, ώστε αυτά να γίνουν πιο ελκυστικά. Φωτογραφίες, σχήµατα, γραφήµατα, πλαίσια κειµένου, καθώς ακόµη και βίντεο, θα «διακοσµήσουν» το έγγραφό σας και θα το κάνουν ξεχωριστό. Τα περισσότερα από τα προεγκατεστηµένα πρότυπα της Apple έχουν ήδη αρκετά στοιχεία που θα σας βοηθήσουν στα πρώτα σας βήµατα. Αν αυτά δε σας αρκούν, µπορείτε να εισάγετε οποιοδήποτε άλλο στοιχείο πιστεύετε ότι ταιριάζει στο έγγραφό σας. Το Numbers θα σας βοηθήσει να στοιχίσετε σωστά τα αντικείµενά σας, ενώ θα σας δώσει τη δυνατότητα να προσθέσετε σχήµατα που θα επισηµάνουν τα σηµαντικότερα στοιχεία που περιέχονται στο έγγραφό σας.

Γραφήµατα 

Τα γραφήµατα είναι βασικό στοιχείο κάθε υπολογιστικού φύλλου και στο Numbers µπορείτε να βρείτε πολύ προηγµένες 2D ή 3D επιλογές µε πολλούς χρωµατικούς συνδυασµούς ώστε να µην έχει τη βαρετή µορφή ενός υπολογιστικού φύλλου!  Τα δεδοµένα τους προέρχονται φυσικά από τους πίνακες και συγκεκριµένα από τους αριθµούς που θα εισάγετε στα κελιά. Για να δηµιουργήσετε ένα νέο γράφηµα δεν έχετε παρά να επιλέξετε την οµώνυµη επιλογή από την µπάρα, είτε εφόσον έχετε επιλέξει ένα τµήµα του πίνακα από το οποίο θα ανακτηθούν τα δεδοµένα, είτε χωρίς να κάνετε απολύτως καµία άλλη ενέργεια. Στη δεύτερη περίπτωση, φυσικά, θα σας ζητηθεί να καθορίσετε την «πηγή» των στοιχείων του πίνακα. Και µε τους δύο τρόπους, όταν αλλάζετε τα δεδοµένα του πίνακα, το γράφηµα θα ενηµερώνεται αυτόµατα. Αν έχετε δηµιουργήσει κάποιο γράφηµα στο Excel ίσως αυτό να διαφέρει στο Numbers, αφού το καθένα έχει διαφορετικούς τύπους γραφηµάτων. Τα δεδοµένα όµως παραµένουν αναλλοίωτα και έτσι το µόνο που θα χρειαστεί να κάνετε είναι να αλλάξετε τη µορφή των γραφηµάτων ώστε αυτά να είναι όσο το δυνατόν πιο εντυπωσιακά!

Συµβατότητα µε Excel 

Αν οι συνάδελφοί σας χρησιµοποιούν το Excel σε κάποιον Windows υπολογιστή, δε θα πρέπει να ανησυχείτε: το Numbers µπορεί να «ανοίξει» οποιοδήποτε έγγραφο έχει δηµιουργηθεί µε το Excel, µετατρέποντάς το αυτόµατα στην κατάλληλη µορφή ώστε να είναι δυνατή η επεξεργασία του. Αν όµως θέλετε να µοιραστείτε ένα έγγραφο του Numbers µε κάποιον χρήστη του Excel, τότε θα πρέπει απαραίτητα να το «εξάγετε» στην κατάλληλη µορφή. Η διαδικασία είναι πολύ απλή και το µόνο που θα χρειαστεί είναι να επιλέξετε «Εξαγωγή» από το µενού «Αρχείο», το οποίο βρίσκεται, όπως συνήθως, στο πάνω µέρος της οθόνης. Στη συνέχεια θα πρέπει να επιλέξετε τον κατάλληλο τύπο του εγγράφου που θα δηµιουργηθεί -στην προκειµένη περίπτωση Excel- αλλά και να καθορίσετε τον «χώρο» στον οποίο θα αποθηκευτεί. Αυτό ήταν! Μόλις ολοκληρωθεί η εξαγωγή του αρχείου, µπορείτε να το διαχειριστείτε όπως και οποιοδήποτε άλλο και κατά συνέπεια να το αντιγράψετε ή να το µετακινήσετε οπουδήποτε, καθώς ακόµη και να το στείλετε µε email.

Κοινή χρήση στο iCloud

Τα έγγραφα που θα δηµιουργήσετε µε το Numbers µπορείτε, φυσικά, να τα αποθηκεύσετε στο iCloud, ώστε να έχετε τη δυνατότητα να τα επεξεργαστείτε από οποιαδήποτε συσκευή - ακόµη και από το iPhone ή το iPad. Επιπρόσθετα, τα συγκεκριµένα έγγραφα µπορείτε να τα κοινοποιήσετε σε άλλους µέσω του Numbers, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να τα δουν, αλλά και να τα επεξεργαστούν, ακόµη και αν δε χρησιµοποιούν Mac υπολογιστή: το µόνο που είναι απαραίτητο είναι ένας browser, όπως για παράδειγµα ο Safari ή ο Google Chrome! Για να κάνετε κοινή χρήση ενός εγγράφου επιλέξτε την οµώνυµη επιλογή από τη γραµµή εργαλείων. Αφού εισάγετε τις ζητούµενες πληροφορίες, θα εµφανιστεί στην οθόνη ένας σύνδεσµος (link) τον οποίο µπορείτε πολύ εύκολα να κοινοποιήσετε στους συναδέλφους σας. Σηµειώστε ότι το έγγραφό σας, αλλά και οποιαδήποτε αλλαγή πραγµατοποιήσετε σε αυτό, θα είναι ορατή από τους παραλήπτες του συνδέσµου. Φυσικά, µπορείτε ανά πάσα στιγµή να διακόψετε την κοινή χρήση του εγγράφου σας.