Άπειρα emails, εκατοντάδες επαφές, αµέτρητα βίντεο και φωτογραφίες, πολλές ώρες µουσικής, σηµαντικά έγγραφα, χρήσιµες εφαρµογές, αλλά και αγαπηµένα παιχνίδια: Το Android κινητό σου φιλοξενεί πολλές «αναµνήσεις» και πληροφορίες, που θα σου ήταν αδύνατο να αποχωριστείς. Αυτό όµως δε χρειάζεται να συµβεί ποτέ, ακόµη και αν θελήσεις - επιτέλους (!) - να κάνεις τη µετάβαση σε iPhone. Αφού δεχθείς τα θερµά συγχαρητήριά µας για την απόφασή σου, δεν έχεις παρά να διαβάσεις ορισµένες χρήσιµες συµβουλές, αλλά και να ακολουθήσεις ορισµένες απλές οδηγίες, που θα σε βοηθήσουν να αλλάξεις εύκολα και γρήγορα «στρατόπεδο», µεταφέροντας όλα τα πολύτιµα δεδοµένα σου στο νέο σου iPhone και να απολαύσεις το πιο ασφαλές λειτουργικό σύστηµα για φορητές συσκευές στον κόσµο, το iOS 8. Καλώς ήλθες λοιπόν στον κόσµο της Apple!

Mail, επαφές και ηµερολόγια

Κρατάς στα χέρια σου το νέο σου iPhone που µόλις έχεις ενεργοποιήσει και δεν έχεις σταµατήσει να θαυµάζεις την εκθαµβωτική του οθόνη, τις πανίσχυρες επιδόσεις του, αλλά και την αξεπέραστη λειτουργικότητα και ευελιξία του iOS. Υπάρχει όµως κάτι που σε ενοχλεί: Το νέο σου απόκτηµα µοιάζει να είναι «κενό». Κι αυτό είναι απόλυτα λογικό, αφού όλα σου τα δεδοµένα έχουν παραµείνει εγκλωβισµένα στο προηγούµενο κινητό σου. Θα ήθελες να µοιραστείς τον ενθουσιασµό σου για το νέο σου απόκτηµα µε τους φίλους σου, όµως στις Επαφές δεν πρόκειται να βρεις τους τηλεφωνικούς τους αριθµούς. Θα ήθελες να απολαύσεις τις καλύτερες φωτογραφίες στην οθόνη του, όµως αυτές δε βρίσκονται δυστυχώς στη «µνήµη» του. Δεν θα πρέπει όµως να ανησυχείς. Το πρώτο και πιο δύσκολο βήµα της µετάβασης στο iOS το έχεις ήδη ολοκληρώσει µε επιτυχία τη στιγµή που πήρες την απόφαση να εγκαταλείψεις το Android. Το επόµενο είναι πολύ πιο εύκολο και θα σε βοηθήσει µεταξύ άλλων να «ανακτήσεις» τα email σου. Ο λόγος για τον οποίο θα πρέπει να ξεκινήσεις από αυτά είναι πολύ απλός: το πιθανότερο είναι ότι όλες οι επαφές που είχες αποθηκεύσει στο Android κινητό σου, όπως επίσης και τα ηµερολόγια και οι σηµειώσεις σου, να έχουν συγχρονιστεί µε τον προσωπικό σου Google λογαριασµό (κοινώς Google Account). Αν αυτό ισχύει, τότε µπορείς πολύ εύκολα να µεταφέρεις όλα αυτά τα δεδοµένα στο νέο σου iPhone µε µία σου και µόνο ενέργεια: Πήγαινε στις «Ρυθµίσεις», επίλεξε «Mail, επαφές και ηµερολόγια» και στη συνέχεια «Προσθήκη Λογαριασµού». Άγγιξε το λογότυπο της Google και εισήγαγε τα στοιχεία σου (email µορφής @gmail.com και το συνθηµατικό σου). Σε λίγα δευτερόλεπτα η διαδικασία ολοκληρώνεται και το iOS θα σου ζητήσει να επιλέξει ποιες πληροφορίες θέλεις να «συγχρονιστούν» µε το iPhone σου: Mail, Επαφές, Ηµερολόγια ή/και Σηµειώσεις. Μπορείς φυσικά να απενεργοποιήσεις όποιες από αυτές δεν σου χρειάζονται πλέον. Αυτό ήταν! Τα σηµαντικότερα δεδοµένα σου βρίσκονται ήδη στο iPhone.

 Tip: Αν θέλεις να συνεχίσεις να χρησιµοποιείς το Google λογαριασµό σου ώστε να προσθέτονται σ’ αυτόν οι νέες σου επαφές, αλλά και τα νέα γεγονότα που εισάγεις στο ηµερολόγιό σου, τότε θα πρέπει να τον ορίσεις ως προεπιλεγµένο (default). Τις δύο σχετικές επιλογές θα τις βρεις κάτω από την επιλογή «Mail, επαφές και ηµερολόγια» των ρυθµίσεων του iOS.

Επαφές… χωρίς Google

Στην περίπτωση που οι επαφές σου δεν είχαν µεταφερθεί ποτέ στους servers της Google, θα πρέπει να ακολουθήσεις µία λίγο πιο δύσκολη διαδικασία: Θα πρέπει να µεταβείς στον τηλεφωνικό κατάλογο του Android και από το menu του να επιλέξεις «Εισαγωγή/Εξαγωγή» και στη συνέχεια «Εξαγωγή σε κάρτα µνήµης». Όταν ολοκληρωθεί η εξαγωγή τους αυτές θα αποθηκευθούν στη µνήµη ή στην κάρτα µνήµης σε ένα αρχείο το οποίο θα έχει κατάληξη .VCF. Σύνδεσε το «παλιό» κινητό στον υπολογιστή σου ώστε να µεταφέρεις σ’ αυτόν το συγκεκριµένο αρχείο. Μετά, δεν έχεις παρά να συνδεθείς µε το iCloud.com της Apple και αφού εισάγεις το Apple ID σου να µεταβείς στις Επαφές και να επιλέξεις -από το γρανάζι κάτω αριστερά- Import vCard. Θα σου ζητηθεί να εντοπίσεις το αρχείο VCF και να το «ανεβάσεις».  

Μετάβαση στο iOS µε τη βοήθεια εφαρµογών

Αν δεν είχες συγχρονίσει ποτέ τις επαφές σου µε το Google και ούτε σκοπεύεις να το κάνεις, ευτυχώς, υπάρχει και µία ακόµη εναλλακτική λύση: Δεν έχεις παρά να εγκαταστήσεις τόσο στο Android κινητό σου, όσο και στο iPhone κάποια από τις εφαρµογές «µεταφοράς δεδοµένων» που θα βρεις στο Google Play και το App Store αντίστοιχα. Μία από αυτές -την οποία «προτείνει» και η Apple- είναι η Copy My Data, η οποία θα αναλάβει να µεταφέρει εκτός από τις επαφές σου, όλα τα δεδοµένα του ηµερολογίου σου, καθώς επίσης τις φωτογραφίες και τα βίντεό σου. Το µόνο που χρειάζεται για να λειτουργήσει είναι οι δύο σου συσκευές να έχουν συνδεθεί στο οικιακό σου δίκτυο Wi-Fi.  

Μετακίνηση φωτογραφιών και βίντεο… 
µε υπολογιστή

Δεν θέλεις να χρησιµοποιήσεις κάποια εφαρµογή ή ο όγκος των φωτογραφιών και των βίντεό σου είναι τόσο µεγάλος που θα κάνει… πολλές εβδοµάδες για να µεταφερθεί ασύρµατα στο νέο σου iPhone; Μην ανησυχείς. Θα χρειαστείς καλώδια, έναν υπολογιστή και το iTunes. Σύνδεσε το Android κινητό σου στον υπολογιστή ώστε να αποκτήσεις πρόσβαση στη «µνήµη» του και µετέφερε σ’ ένα νέο φάκελο τις εικόνες και τα βίντεο που θα βρεις εκεί (σε Mac θα χρειαστείς και την εφαρµογή Android File Transfer της Google). Μετά, συνέδεσε στον υπολογιστή σου το iPhone, άνοιξε το iTunes και επίλεξε το εικονίδιο του iPhone. Κάνε κλικ στην επιλογή «Φωτογραφίες» και µετά «Συγχρονισµός φωτογραφιών από…» επιλέγοντας το φάκελο στον οποίο µετέφερες προηγουµένως τις φωτογραφίες σου. Αν ωστόσο στο νέο σου iPhone έχεις ενεργοποιήσει την χρήση της νέας iCloud Photo Library, τότε δεν θα µπορέσεις πλέον να µεταφέρεις σε αυτό φωτογραφίες µέσω του iTunes. Μην ανησυχείς: Μπορείς πάντοτε να τις προσθέσεις απευθείας στα άλµπουµ σου, είτε χρησιµοποιώντας την εφαρµογή Photos στο Mac, είτε χρησιµοποιώντας την οµώνυµη υπηρεσία στο iCloud.com. 

Tip: Με τη βοήθεια του Android File Transfer στο Mac ή του File Explorer στα Windows µπορείς επίσης να αντιγράψεις από το Android κινητό σου βιβλία ePub και PDF, τα οποία µπορείς να «εισάγεις» στο iTunes και να τα συγχρονίσεις µε το iPhone. Το ίδιο µπορείς να κάνεις και για διάφορα έγγραφα (π.χ. Word, Excel κ.ά.) τα οποία όµως θα πρέπει να πρώτα να µεταφέρεις στο iCloud και στη συνέχεια τα «ανοίξεις» µε τη βοήθεια των εφαρµογών Pages, Numbers και Keynote που θα κατεβάσεις δωρεάν στο iPhone.

Παλιές φωτογραφίες και βίντεο στο νέο σου κινητό… χωρίς υπολογιστή 

Έφθασε η στιγµή να απολαύσεις όλες αυτές τις παλιές, πλην όµως αγαπηµένες σου φωτογραφίες, στην εκθαµβωτική οθόνη του iPhone ! Για να τις µεταφέρεις εκεί από το Android υπάρχουν πολλές λύσεις η καθεµία µε τα πλεονεκτήµατα και τα µειονεκτήµατά της. Και πάλι -όπως και στην περίπτωση των επαφών και του ηµερολογίου- η απλούστερη είναι να χρησιµοποιήσεις µία ξεχωριστή εφαρµογή, όπως το Copy My Data ή το το PhotoSync, η οποία και θα αναλάβει να εκτελέσει αυτόµατα την όλη διαδικασία. Δεν αποκλείεται όµως να έχεις ενεργοποιήσει στο Android κινητό σου την επιλογή της αυτόµατης δηµιουργίας αντιγράφου ασφαλείας φωτογραφιών και βίντεο (Auto Backup). Αν δεν την είχες χρησιµοποιήσει ποτέ, τότε ίσως αυτή να είναι η καταλληλότερη ευκαιρία για να τη δοκιµάσεις. Αργά ή γρήγορα όλες σου οι φωτογραφίες θα βρίσκονται στο Google+ και έτσι δεν έχεις παρά να εγκαταστήσεις την οµώνυµη εφαρµογή στο νέο σου iPhone, ώστε να µπορείς να έχεις άµεσα πρόσβαση σε αυτές! Φυσικά, µπορείς να χρησιµοποιήσεις και κάποιες άλλες εφαρµογές που αναλαµβάνουν το αυτόµατο backup των φωτογραφιών. Ανάµεσά τους φυσικά και το γνωστό Dropbox, που ίσως ήδη να έχεις χρησιµοποιήσει.