Το iPad είναι αδιαμφισβήτητα η καλύτερη φορητή συσκευή για να καταναλώνεις περιεχόμενο. Γρήγορο, ελαφρύ, με οθόνη εντυπωσιακής απεικόνισης και αμέτρητες εφαρμογές για το κάθε τι. Επίσης ενσωματώνει έναν από τους ταχύτερους και πιο εύκολους στη χρήση browsers, τον γνωστό και από τους υπολογιστές Mac, Safari.

Δεδομένου ότι η πρόσβαση στο web είναι μια από τις βασικές, καθημερινές  ασχολίες των περισσοτέρων, ο Safari έρχεται συχνά πρώτος σε χρήση. Γι αυτό ήρθε η ώρα να μάθεις κάποιες από τις πιο χρήσιμες λειτουργίες του, που σίγουρα θα κάνουν πιο ενδιαφέρουσα τη συνολική εμπειρία surfing.

Αν, λοιπόν, έχεις εγκαταστήσει τη νεότερη έκδοση του iOS, ίσως θα παρατήρησες ότι δίπλα στην γραμμή εισαγωγής των διευθύνσεων υπάρχει ένα εικονίδιο με ένα τετράγωνο και ένα βέλος. Είναι το ίδιο που τόσο στο OS X, όσο και στο iOS υποδηλώνει τη δυνατότητα κοινής χρήσης περιεχομένου. Πατώντας το μπορείς να μοιραστείς άμεσα τη σελίδα που βλέπεις στο Safari με άλλους: Να στείλεις το url μέσω μηνύματος σε κατόχους συσκευών Apple, να χρησιμοποιήσεις το AirDrop για να το μοιραστείς με κάποιους που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση, να το κοινοποιήσεις στα social media, μέσω των εφαρμογών για το Facebook, το Twitter ή όποιο άλλο. 

Από εδώ μπορείς ακόμα να προσθέσεις μια ιστοσελίδα στη «Λίστα Ανάγνωσης», έτσι ώστε να μπορείς να δεις το περιεχόμενo αργότερα, όταν ίσως θα έχεις περισσότερο χρόνο, επιλέγοντας το εικονίδιο με τα γυαλιά. Από αυτό το μενού έχεις επίσης πρόσβαση στη λίστα με τους αποθηκευμένους σελιδοδείκτες. Δηλαδή τα αγαπημένα, το ιστορικό με τις σελίδες που έχεις πρόσφατα επισκεφτεί κ.α και τη ροή δημοσιεύσεων από λογαριασμούς σε social media, όπως το Twitter.

Άλλη μια εξαιρετική λειτουργία, όταν θες να διαβάσεις κάτι από μια ιστοσελίδα και να επικεντρωθείς απερίσπαστος στην ανάγνωση του περιεχομένου, είναι η επιλογή  ανάγνωσης. Όταν μια web σελίδα υποστηρίζει τη συγκεκριμένη λειτουργία, τότε στη γραμμή εισαγωγής των διευθύνσεων εμφανίζεται το μήνυμα «Διατίθεται προβολή ανάγνωσης». Αγγίζοντας το εικονίδιο με τις γραμμές, αριστερά και μέσα στη γραμμή εισαγωγής, τότε θα μεταβείς σε κατάστασης προβολής μόνο το κειμένου και των φωτογραφιών που ίσως συνοδεύουν ένα δημοσίευμα. Επίσης, από τα εικονίδια με τα δυο «Α» στην κορυφή της σελίδας μπορείς να μεγαλώσεις ή να μικρύνεις το μέγεθος της γραμματοσειράς του κειμένου. Ετσι, η ανάγνωση γίνεται ευκολότερη, σε καθαρό λευκό φόντο, χωρίς να αποσπάσαι από άλλες παράλληλες προβολές, όπως των διαφημιστικών πλαισίων. Πατώντας και πάλι το ίδιο εικονίδιο με τις γραμμές, επανέρχεσαι στην κανονική κατάσταση προβολής κάθε ιστοσελίδας.

Τέλος, ψαχουλεύοντας λίγο τις επιλογές χρήσης του Safari, από τις «Ρυθμίσεις» του iPad και αφού στο κυλιόμενο μενού αριστερά επιλέξεις τον browser της Apple, θα δεις ότι υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορείς να φέρεις ακριβώς στα μέτρα σου. Από την προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης (όταν γράφεις αυτό που θες να ψάξεις κατευθείαν μέσα στη γραμμή εισαγωγής των διευθύνσεων), μέχρι τη δυνατότητα αυτόματης συμπλήρωσης συνθηματικών και των στοιχείων σου, αλλά και σημαντικές ρυθμίσεις για το απόρρητο και την ασφάλεια. Όπως είναι η διακοπή ανίχνευσης της δραστηριότητας σου από το κάθε site που επισκέπτεσαι, ο αποκλεισμός λήψης και αποθήκευσης στη συσκευή των λεγόμενων «cookies» και η ενεργοποίησης προβολής ειδοποιήσεων αν τύχει και μπεις σε κάποια σελίδα που είναι ύποπτη για fishing. Δηλαδή το ψάρεμα προσωπικών δεδομένων και στοιχείων: Ονόματα χρήσης, συνθηματικά και άλλες πληροφορίες λογαριασμών πρόσβασης σε υπηρεσίες, από sites που συνήθως αντιγράφουν την εμφάνιση των αυθεντικών ιστοσελίδων.