Τα μέτρα ελέγχου κίνησης κεφαλαίων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα δημιούργησαν πρωτοφανή προβλήματα στο σύνολο της οικονομικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας. Στο περιθώριο όλων αυτών, δυσκολίες αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν όλοι όσοι δραστηριοποιούνται on line, είτε βρίσκονται από την πλευρά των επιχειρήσεων, είτε από την πλευρά των καταναλωτών, αφού η μη αποδοχή των ελληνικών καρτών για συναλλαγές εκτός συνόρων έκανε αδύνατη την πληρωμή συνδρομών ή την εφάπαξ αγορά υπηρεσιών και περιεχομένου.

Το πρόβλημα για την ώρα παραμένει, αφού παρά την άρση του περιορισμού χρήσης των ελληνικών καρτών στο εξωτερικό και πιο συγκεκριμένα στα φυσικά σημεία συναλλαγής (καταστήματα, εστιατόρια, ξενοδοχεία κ.α.), δεν γίνεται δεκτή η χρήση τους on line, εφόσον το ποσό πληρωμής καταλήγει εκτός ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

H Apple, απαντώντας πολύ γρήγορα στο πρόβλημα των καταναλωτών από την Ελλάδα, παρέτεινε για 30 ημέρες και χωρίς πρόσθετο κόστος τη διατήρηση επιπλέον αποθηκευτικού χώρου στο iCloud, καθώς όσοι έχουν ελληνικές κάρτες συνδεδεμένες με τον λογαριασμό τους αδυνατούσαν και αδυνατούν να πληρώσουν για την ανανέωση της συνδρομής τους.

Από εκεί και πέρα λύση στο πρόβλημα μπορεί να δοθεί μέσω των προπληρωμένων iTunes Gift Cards, οι οποίες πωλούνται στα καταστήματα με προϊόντα της Apple και από τις περισσότερες εμπορικές αλυσίδες με ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη. Αγοράζοντας μια κάρτα και μετά την καταχώρηση του μοναδικού κωδικού, το αντίστοιχο ποσό πιστώνεται στον λογαριασμό του χρήστη και στη συνέχεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αγορά περιεχομένου (εφαρμογές, μουσική, ταινίες, βιβλία κλπ) ή την πληρωμή υπηρεσιών, φυσικά εντός του οικοσυστήματος της Apple.

Μια άλλη λύση, για την απρόσκοπτη πρόσβαση σε δωρεάν περιεχόμενο (όπως εφαρμογές), είναι η δημιουργία ενός νέου Apple ID και η επιλογή «None» όταν ζητηθεί η εισαγωγή των στοιχείων μιας κάρτας.