Αν έχεις δει οποιαδήποτε ταινία επιστηµονικής φαντασίας, τότε σίγουρα θα έχεις εξοικειωθεί µε την ιδέα του οικιακού αυτοµατισµού: φώτα που ανάβουν µόνα τους τη στιγµή που τα χρειάζεσαι, χώροι που αποκτούν την ιδανική θερµοκρασία λίγο πριν εισέλθεις σε αυτούς ή ακόµη και µία καφετιέρα που ετοιµάζει έναν ζεστό καφέ αµέσως µόλις σηκωθείς από το κρεβάτι. Αν έχεις στα χέρια σου ένα iPhone, ένα iPod touch ή ένα iPad, τότε µπορείς ήδη να ζήσεις σε ένα «έξυπνο σπίτι». Το µόνο που θα χρειαστείς είναι ορισµένες από τις καινοτόµες συσκευές και λύσεις, που θα βρεις σήµερα στα περισσότερα καταστήµατα τεχνολογίας. Μόλις τις εγκαταστήσεις στο σπίτι σου δεν έχεις παρά να χρησιµοποιήσεις το κατάλληλο app, ώστε να αναβοσβήνεις τα φώτα ή να αλλάζεις τις αποχρώσεις τους, να ρυθµίζεις τη θερµοκρασία στο δωµάτιό σου ή ακόµη και να ποτίζεις τα φυτά που βρίσκονται στον κήπο σου!

Φωτισµός

Κάθε λάµπα µπορεί να φωτίσει το δωµάτιό σου τη νύχτα. Μία έξυπνη λάµπα όµως θα κάνει πολύ περισσότερα: θα συµβάλλει στη διακόσµηση του χώρου σου ώστε αυτός να είναι πιο ζεστός και πιο φιλόξενος από ό,τι συνήθως. Θα δηµιουργήσει την κατάλληλη ατµόσφαιρα που θα σου επιτρέψει είτε να χαλαρώσεις, είτε να επικεντρωθείς στις δουλειές σου. Θα σου παρέχει µία πρωτόγνωρη αίσθηση ασφάλειας και σιγουριάς. Θα σε βοηθήσει να ξυπνήσεις το πρωί και θα σε ειδοποιήσει για οτιδήποτε είναι για εσένα σηµαντικό. Και το κυριότερο: δε θα χρειαστεί ποτέ να σηκωθείς από την αναπαυτική σου πολυθρόνα για να ανάψεις ή να κλείσεις τα φώτα, αφού µπορείς να τα ελέγχεις ανά πάσα στιγµή µε την iOS συσκευή σου. Όλα αυτά και πολλά άλλα είναι τα προτερήµατα του συστήµατος φωτισµού Hue της Philips.

Κουζίνα

Αν και η τεχνολογία δεν είναι ακόµη ικανή να σου ετοιµάσει οποιοδήποτε φαγητό ονειρεύεσαι, µπορεί ήδη να σε βοηθήσει να ψήσεις οτιδήποτε, πολύ καλύτερα από ποτέ! Με τη βοήθεια του iGrill mini θα είσαι πάντοτε σίγουρος ότι η µπριζόλα σου είναι καλά ψηµένη, ότι το κοτόπουλό σου είναι «ζουµερό», αλλά και ότι το ψάρι σου δεν έχει «στεγνώσει». Άναψε λοιπόν τη σχάρα και βάλε δίπλα της το iGrill, το οποίο και θα αναλάβει να παρακολουθήσει προσεκτικά τη θερµοκρασία ψησίµατος. Με τη βοήθεια ενός app θα µπορείς να γνωρίζεις ανά πάσα στιγµή πόσο έχει ψηθεί το φαγητό σου. Η κουζίνα όµως είναι και ο χώρος που - µεταξύ άλλων - ετοιµάζεις το πρωινό σου. Τι θα έλεγες λοιπόν αν κάθε πρωί ένας βραστήρας σου ετοίµαζε το νερό ώστε να µπορείς να φτιάξεις γρήγορα το αγαπηµένο σου ρόφηµα; Αυτό ακριβώς κάνει το Smarter iKettle!

Προσωπική φροντίδα

Το πρωί όµως δε θα πρέπει να αµελήσεις και την προσωπική σου φροντίδα. Ντους, βούρτσισµα δοντιών και… ζύγισµα. Όχι όµως σε οποιαδήποτε ζυγαριά, αλλά στη Fitbit Aria. Εκτός από το βάρος, θα καταγράψει το ποσοστό του σωµατικού λίπους και το BMI του σώµατός σου, ώστε να έχεις µία ακριβή εικόνα της φυσικής σου κατάστασης. Όλα αυτά τα στοιχεία συγκεντρώνονται και «προωθούνται» µέσω Wi-Fi στην iOS συσκευή σου - αλλά και στο web, όπου και παρουσιάζονται σε κατανοητά γραφήµατα. Η έξυπνη ζυγαριά όµως δεν απευθύνεται µόνο σε εσένα, αλλά και στην οικογένειά σου, αφού µπορεί να αναγνωρίσει αυτόµατα έως και 8 διαφορετικά άτοµα.

Κήπος

Σου αρέσουν τα λουλούδια ή πιστεύεις ότι τα φρέσκα µυρωδικά είναι απαραίτητο συστατικό για ένα καλό φαγητό. Θα ήθελες να έχεις το δικό σου κήπο ή τουλάχιστον µερικές γλάστρες στο µπαλκόνι του διαµερίσµατός σου. Μολονότι όµως είσαι πρόθυµος να ποτίζεις τα φυτά σου κάθε ηµέρα, δεν είσαι σε θέση να γνωρίζεις όλα τα µυστικά για την επιτυχηµένη «καλλιέργειά» τους. Σε αυτό θα σε βοηθήσει το Parrot Flower Power. Πρόκειται για ένα µικρό ραβδί που θα «φυτέψεις» στο χώµα δίπλα στα φυτά σου. Με τη βοήθεια ενός app θα γνωρίζεις ποια είναι η υγρασία και η θερµοκρασία του αέρα και του χώµατος, ποια είναι η ένταση του ηλιακού φωτός και πολλά άλλα στοιχεία. Ακολουθώντας τις συµβουλές της εφαρµογής θα ξέρεις πότε, αλλά και µε ποιον τρόπο, θα πρέπει να φροντίζεις τα φυτά σου. Έτσι δεν θα σου µαραθεί ποτέ ο βασιλικός!

Περιβάλλον

Με το Neatmo Thermostat µπορείς να έχεις τον καλύτερο δυνατό έλεγχο της θέρµανσης του σπιτιού σου - ακόµη και αν βρίσκεσαι πολύ µακριά από αυτό. Χάρη στη λειτουργία Auto-Adapt ο έξυπνος θερµοστάτης «προβλέπει» πότε σου είναι απαραίτητη η ζεστασιά, ανάλογα µε τη µόνωση του σπιτιού και τις καιρικές συνθήκες, ώστε η θερµοκρασία στους χώρους σου να είναι πάντοτε ιδανική. Κάθε µήνα θα έχεις πρόσβαση από το κινητό σου σε µία λεπτοµερή αναφορά ενεργειακής αποδοτικότητας, που θα σε βοηθήσει να µειώσεις τις άσκοπες σπατάλες. Αν αυτό που αποζητάς όµως είναι το ιδανικό περιβάλλον, τότε το Neatmo Weather Station θα σου επιτρέψει να έχεις ανά πάσα στιγµή όλες τις απαραίτητες µετρήσεις: Θερµοκρασία, υγρασία, ποιότητα αέρα, ποσοστά διοξειδίου του άνθρακα, ένταση θορύβου, βαροµετρική πίεση και φυσικά τις τρέχουσες συνθήκες του καιρού.

Ασφάλεια

Αν θέλεις να γνωρίζεις τι συµβαίνει στο σπίτι σου, ειδικά όταν βρίσκεσαι µακριά του, τότε θα σου φανεί ιδιαίτερα χρήσιµη η κάµερα iZon 2.0. Από τη στιγµή που θα την εγκαταστήσεις θα µπορείς να παρακολουθείς ζωντανά streaming video από τον προσωπικό σου χώρο, το οποίο µάλιστα µπορείς να καταγράψεις δωρεάν και στο cloud. Στην περίπτωση µάλιστα που η συσκευή αντιληφθεί οποιοδήποτε θόρυβο ή κίνηση, τότε θα λάβεις την ίδια στιγµή µια ειδοποίηση στην iOS συσκευή σου.

HomeKit

Πολύ σύντοµα δεν θα χρειάζεσαι διαφορετικές εφαρµογές για να ελέγχεις όλους αυτούς του αυτοµατισµούς. Με το HomeKit, η Apple δηµιούργησε µία «κοινή γλώσσα» (framework) την οποία θα «µιλούν» όλες οι έξυπνες συσκευές, ανεξάρτητα από τον τύπο ή τον κατασκευαστή τους. Απευθείας από το iOS θα µπορείς να «ανακαλύπτεις» όλες τις συσκευές που έχεις εγκαταστήσει στο σπίτι σου, να τις ρυθµίζεις ώστε να τις προσαρµόζεις στις προσωπικές σου απαιτήσεις, αλλά και να τις ελέγχεις µε τη βοήθεια προκαθορισµένων «ενεργειών». Και καθώς η µεταφορά των πληροφοριών µέσω του HomeKit γίνεται σε κρυπτογραφηµένη µορφή, δεν θα ανησυχήσεις ποτέ για την ασφάλεια των προσωπικών σου δεδοµένων. Θα µπορείς µάλιστα να οµαδοποιήσεις τις συσκευές σου, ώστε να µπορείς για παράδειγµα µε ένα άγγιγµα του δαχτύλου να κλείσεις όλα τα έξυπνα φώτα του σπιτιού σου - αντί να κλείνεις ξεχωριστά κάθε λάµπα σε κάθε δωµάτιο. Και το σηµαντικότερο: Θα µπορείς να εκφράζεις την κάθε σου επιθυµία µε τη φωνή σου και το Siri θα αναλάβει πρόθυµα να την ικανοποιήσει, στέλνοντας την κατάλληλη «εντολή» µέσω του HomeKit στις λάµπες του υπνοδωµατίου σου ή σε οποιαδήποτε άλλη έξυπνη συσκευή έχεις εσύ επιλέξει!